Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Gündemi: ABD ve Euro Alanı’nda Ocak ayı öncü PMI verileri açıklanacak

Dün, küresel piyasalarda nispeten sakin bir veri gündemi izlendi. ABD’de Richmond Fed imalat endeksi Ocak ayında -15 puan ile negatif…

Piyasa Gündemi: ABD ve Euro Alanı’nda Ocak ayı öncü PMI verileri açıklanacak

Dün, küresel piyasalarda nispeten sakin bir veri gündemi izlendi. ABD’de Richmond Fed imalat endeksi Ocak ayında -15 puan ile negatif bölgedeki seyrini üçüncü ayına taşıdı. Endeksin piyasa beklentilerinin altında gerçekleşmesinde yeni sipariş ve istihdama ilişkin değerlendirmelerdeki bozulmalar etkili oldu.

Perşembe günü açıklanacak olan 2023 yılının son çeyreğine ilişkin büyüme verisi öncesinde ABD borsaları günü karışık bir seyirle tamamladı. Dolar endeksi dün yatay bir seyir izlerken, ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin faizi yükselişini sürdürerek %4,14 düzeyine ulaştı.

Brent türü ham petrolün varil fiyatı Ortadoğu kaynaklı arz endişelerinin azalmasına bağlı olarak dün 80 USD düzeyinin altına geriledi.

Fed’in faiz indirim sürecine ilişkin beklentilere bağlı olarak son dönemde dalgalı bir seyir izleyen altın fiyatları bu sabah 2.024 USD/ons düzeyinden işlem görüyor. Euro Alanı’nda tüketici güven endeksi Ocak’ta aylık bazda 1,1 puan azalışla -16,1 düzeyine geriledi. Böylece endeks, uzun vadeli ortalamasının altında seyretmeye devam ederek bölgede iktisadi faaliyete ilişkin olumsuz beklentilerin gücünü koruduğunu teyit etti.

TÜİK verilerine göre, Ocak ayında yurt içinde tüketici güven endeksi mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre bir önceki aya kıyasla %3,9 oranında artarak 80,4 düzeyine yükseldi. Böylece endeks artış trendini 2024 yılının ilk ayında da koruyarak son 7 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Alt endekslere bakıldığında, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum ve genel ekonomik durum beklentilerinin aylık bazda sırasıyla %4,5 ve %1,8 artış kaydettiği gözlendi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dün gerçekleştirdiği 4 yıl vadeli TLREF’e endeksli ve 6 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvillerinin ihraçlarında ortalama yıllık bileşik faiz oranları sırasıyla %50,30 ve %45,33 oldu. Böylece, söz konusu iki ihale ile Hazine toplamda 31,9 milyar TL borçlanmış oldu. Hazine dün ayrıca, 5,86 milyar TL tutarında 17 Ocak 2029 itfa tarihli sabit getirili kira sertifikası ihraç ettiğini duyurdu.

Dün bankacılık hisseleri öncülüğünde yönünü aşağı çeviren BIST-100 endeksi günü %0,75 azalışla 7.950 seviyesinde tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 3 baz puan azalışla günü 326 baz puan düzeyinde kapattı. 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin faiz oranları sırasıyla %42,69 ve %26,39 olurken, Türk lirası USD karşısında yatay bir seyir izledi.

Bugün piyasaların gündeminde ABD ve Euro Alanı’nda açıklanacak olan Ocak ayına ilişkin öncü PMI verileri öne çıkıyor. Yurt içinde sakin bir veri gündemi takip edilecek.

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler