Sosyal Medya

Ekonomi

Piyasa Gündemi: 2023’te cari açık 45,2 milyar USD oldu

Dün, küresel piyasaların odağında ABD’de açıklanan Ocak ayı enflasyon verileri yer aldı. Ocak’ta aylık TÜFE enflasyonu %0,3 ile beklentilerin üzerinde…

Piyasa Gündemi: 2023’te cari açık 45,2 milyar USD oldu

Dün, küresel piyasaların odağında ABD’de açıklanan Ocak ayı enflasyon verileri yer aldı. Ocak’ta aylık TÜFE enflasyonu %0,3 ile beklentilerin üzerinde ve son 4 ayın en yüksek seviyesinde gerçekleşti. Böylece, yıllık enflasyon da %3,1 ile %2,9’luk piyasa beklentisini aştı. Enflasyonun beklentileri aşmasında kira fiyatlarındaki hızlı artışın etkili olduğu, akaryakıt fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin ise enflasyonu sınırlandırdığı görüldü.

Fed’in faiz adımları açısından yakından takip edilen çekirdek TÜFE göstergeleri de benzer bir görünüm sunarak ülkede enflasyonist baskıların etkisini sürdürdüğü yönündeki görüşleri destekledi. Söz konusu dönemde çekirdek TÜFE aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %3,9 ile beklentilerin üzerinde artış gösterirken, aylık çekirdek TÜFE’nin Mayıs’tan bu yana en hızlı yükselişini kaydetmesi dikkat çekti. Faiz indirimlerinin yakın bir tarihte başlamayabileceğinin sinyalini veren veri akışı, dün hisse senedi ve emtia piyasalarında satışları tetikledi.

ABD borsa endeksleri günü sert kayıplar ile tamamlarken, ons altın 1.992 USD düzeyine gerileyerek son 2 ayın en düşük seviyesinden işlem gördü. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,32 ile yıl içindeki zirvesine ulaştı. Bu sabah Asya piyasalarında da genel olarak satıcılı bir görünüm hakim. OPEC’in Ocak’ta üye ülkelerde petrol üretiminin azaldığı yönündeki raporunun etkisiyle Brent türü ham petrolün varil fiyatı dün %0,94 artış kaydetti. Öte yandan, parasal sıkılığın bir süre daha devam edeceğine yönelik beklentilerin güçlenmesi ve ABD’de ham petrol stoklarında artışa işaret eden veri açıklaması petrol fiyatları üzerinde bu sabah aşağı yönlü baskı yaratıyor.

Yurt içinde Aralık’ta cari işlemler açığı 2,1 milyar USD ile piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Böylece 2023 yılında cari açık yıllık bazda %8 gerileyerek 45,2 milyar USD oldu (Ödemeler Dengesi raporumuz). Aralık’ta perakende satış hacmi aylık bazda %1,7 artış kaydetti. Bu dönemde perakende satışlarda yıllık bazda kaydedilen genişleme ise %11,4 ile son 15 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Aralık’ta aylık bazda gıda, içecek ve tütün grubunda satışlar %0,3 ile sınırlı artış kaydederken satışların daraldığı tek sektör tıbbi ürünler ve kozmetik grubu oldu. BIST-100 endeksi küresel piyasalardaki gelişmelere ek olarak kâr satışlarının da baskısıyla dün %1,97 oranında gerileyerek 8.994 düzeyine indi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 6 baz puan yükselişle 300 baz puan üzerine çıkarken döviz kurları karmaşık bir görünüm sundu. Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dün gerçekleştirdiği TLREF’e endeksli ve değişken faizli devlet tahvillerinin yeniden ihraçlarında ortalama yıllık bileşik faiz oranları sırasıyla %49,93 ve %45,90 oldu.

Bugünün veri gündeminde 4. çeyreğe ilişkin Euro Alanı revize GSYH verileri ön plana çıkıyor. Yurt içinde sakin bir veri gündemi bulunuyor.

 

 

 

ekonomi.isbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler