Sosyal Medya

Borsa

Piyasa Bülteni: ABD’de tarım dışı istihdam beklentileri geçti

Cuma günü ABD’de izlenen yoğun veri gündemi içinde Ocak ayına ilişkin istihdam verileri ön plana çıktı. Fed’in para politikası kararlarında…

Piyasa Bülteni: ABD’de tarım dışı istihdam beklentileri geçti

Cuma günü ABD’de izlenen yoğun veri gündemi içinde Ocak ayına ilişkin istihdam verileri ön plana çıktı. Fed’in para politikası kararlarında odaklandığı önemli verilerden biri olarak gösterilen tarım dışı istihdam, Ocak ayında 353 bin kişi artarak 180 bin kişi düzeyinde olan piyasa beklentisini neredeyse ikiye katladı. Böylece aylık tarım dışı istihdamda son bir yılın en hızlı artışı kaydedilmiş oldu. Ayrıca, Aralık ayına ilişkin tarım dışı istihdam artışı yukarı yönlü revize edildi.

Ocak’ta işsizlik oranı piyasa beklentisinin altında gerçekleşerek %3,7 seviyesindeki seyrini üçüncü ayına taşıdı. İstihdam için oldukça güçlü sinyaller veren veri setini işgücüne ilişkin diğer göstergeler de destekledi. Ocak’ta ortalama saatlik kazanç önceki aya göre %0,6 yükselerek Mart 2022’den bu yana aylık bazda en hızlı artışı kaydetti. Böylece ortalama saatlik kazancın yıllık artış oranı %4,5 seviyesine ulaştı. Nihai veriye göre Michigan tüketici güven endeksi de Ocak’ta 79,0 düzeyinde gerçekleşerek tüketici iyimserliğinin Temmuz 2021’den bu yana en yüksek düzeyine ulaştığına işaret etti. Ülkede fabrika siparişleri ise Aralık’ta piyasa beklentilerine paralel olarak aylık bazda %0,2 artış kaydetti.

ABD’de işgücü piyasasının güçlü görünümünü koruduğuna işaret eden veriler, haftanın son işlem gününde finansal piyasaların seyrinde belirleyici oldu. Fed’in faiz indirimlerine tahminlerden geç başlayabileceği yönündeki algının güçlenmesiyle ons altın fiyatı %0,66 düşüşle Cuma gününü 2.032 USD düzeyinde tamamladı. Buna paralel olarak ABD 10 yıllık tahvil faizi hızlı yükselerek %4 seviyesini aştı. Açıklanan güçlü istihdam verilerine rağmen ABD borsa endeksleri haftanın son işlem gününü bilanço açıklamalarının desteğiyle primli tamamladı. Brent türü ham petrolün varil fiyatı ise Gazze için ateşkes müzakerelerinin gündeme gelmesiyle 77,3 USD düzeyine geriledi.

Hafize Gaye Erkan’ın görevden affını istemesinin ardından TCMB Başkanlığına, 28 Temmuz’dan itibaren başkan yardımcılığı görevini yürüten Dr. Fatih Karahan atandı. TCMB’nin yayımladığı basın duyurusuna göre Dr. Karahan, enflasyon hedef seviyelere gerileyene dek parasal sıkılığın korunacağını ifade etti. Bununla beraber TCMB, TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkların belirlenen kısmı üzerinden mevduat bankalarına faiz ödeneceğini, katılım bankalarına ise indirim yapılacağını duyurdu.

Cuma günü %0,23 yükselen BIST-100 endeksi, 8.666 ile tarihin en yüksek kapanış seviyesine ulaştı. Haftanın son işlem gününde 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri sırasıyla %43,13 ve %26,37 olurdu.

Türk lirası USD karşısında değer kaybederken Euro karşısında değer kazandı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi ise 5 baz puan düşerek 328 oldu. Bugün piyasalarda ABD ve Euro Alanı’nda açıklanacak olan hizmetler PMI verileri izlenecek. Yurt içinde ayrıca Ocak ayına ilişkin enflasyon verileri ön plana çıkıyor.

 

 

 

 

 

ekonomi.isbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler