Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

(YENİLEME – Yorum eklendi) OECD raporu: Türkiye en yüksek enflasyona sahip OECD ülkesi

Dr Osman Berke Duvan:  OECD’nin amiral gemisi yayınlarından “Hayat Nasıl? (How’s Life?)” raporunun 2024 sayısı yayımlandı. Raporda çok sayıda çarpıcı…

(YENİLEME – Yorum eklendi) OECD raporu: Türkiye en yüksek enflasyona sahip OECD ülkesi

Dr Osman Berke Duvan:  OECD’nin amiral gemisi yayınlarından “Hayat Nasıl? (How’s Life?)” raporunun 2024 sayısı yayımlandı. Raporda çok sayıda çarpıcı istatistik var. Ancak bunlardan biri var ki, gerçekten çok can sıkıcı. Türkiye’de 15 yaşındaki öğrencilerin %19,3’ü haftada en az bir gün, yeterli parası olmadığı için, yemek yiyemiyor. Türkiye bu alanda OECD ülkeleri içinde en kötü konumdaki ülke. Gıda güvencesizliği öğrencilerin sadece okul performanslarını ve eğitim başarılarını değil, fiziksel sağlıklarını ve genel yaşam kalitelerini de yakından ilgilendiriyor. Ve ne yazık ki bu veri okul çağındaki çocuklarımızı yeterli şekilde besleyemediğimize işaret ediyor.

OECD’nin amiral gemisi yayınlarından “Hayat Nasıl? (How’s Life?)” raporunun 2024 sayısı yayımlandı. Raporda çok sayıda çarpıcı istatistik var. Ancak bunlardan biri var ki, gerçekten çok can sıkıcı. Türkiye’de 15 yaşındaki öğrencilerin %19,3’ü haftada en az bir gün, yeterli parası olmadığı için, yemek yiyemiyor. Türkiye bu alanda OECD ülkeleri içinde en kötü konumdaki ülke. Gıda güvencesizliği öğrencilerin sadece okul performanslarını ve eğitim başarılarını değil, fiziksel sağlıklarını ve genel yaşam kalitelerini de yakından ilgilendiriyor. Ve ne yazık ki bu veri okul çağındaki çocuklarımızı yeterli şekilde besleyemediğimize işaret ediyor.

Türkiye, OECD genelinde en yüksek enflasyona sahip ülke olmaya devam ederken 38 üye ülkenin 27’sinde enflasyon oranları düşüş gösterdi. Eylül ayında yüzde 49,4’e ulaşan enflasyon oranıyla Türkiye, diğer ülkelere kıyasla dikkat çeken bir istisna oluşturuyor.

 

OECD tarafından yayımlanan son enflasyon raporuna göre Türkiye en yüksek enflasyon oranına sahip OECD ülkesi olmaya devam ediyor. Eylül 2024 itibarıyla Türkiye’de enflasyon yüzde 49,4 seviyesinde gerçekleşti ve diğer OECD ülkelerine kıyasla oldukça yüksek kaldı. OECD genelinde ise yıllık enflasyon oranı bir önceki ay ölçülen yüzde 4,7 seviyesinden yüzde 4,4’e gerileyerek son dönemde yavaşlama eğilimi gösterdi. Bu veriler, Türkiye’nin enflasyon sorununu daha da belirgin hale getiriyor.

OECD verilerine göre 38 ülkenin 27’sinde enflasyon oranlarında düşüş gözlenirken yalnızca 6 ülkede yükseldi veya aynı seviyede kaldı. Türkiye’de enflasyon oranı diğer ülkelerle kıyaslandığında oldukça yüksek bir seviyede seyrederken OECD ortalamasının neredeyse 10 katı oranında gerçekleşmesi dikkat çekti.

Raporda belirtilen diğer bulgulara göre gıda ve enerji dışındaki enflasyon oranları (çekirdek enflasyon) istikrarını korurken enerji fiyatlarındaki düşüş OECD genelinde enflasyonun yavaşlamasında önemli rol oynadı. Ancak Türkiye’de enerji ve gıda gibi kalemlerde yaşanan yüksek fiyat artışları, tüketici üzerindeki enflasyon baskısının devam etmesine neden oldu.

Türkiye’nin yüksek enflasyon oranı, Kovid-19 pandemisinin başlamasından bu yana OECD genelinde yaşanan fiyat artışlarından daha şiddetli oldu. OECD genelinde ortalama fiyat seviyeleri Aralık 2019’a kıyasla yaklaşık yüzde 30 daha yüksek bir seviyeye ulaşırken Türkiye’de bu oran çok daha yüksek bir orana tekabül ediyor.

 

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler