Sosyal Medya

Ekonomi

O tehlike kapıda! Şenol Babuşcu 2024 yılında bankacılık sektörünü bekleyen tehlikeyi duyurdu

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 2024 yılının bankacılık sektörü için zorluklarla dolu bir dönem olacağını vurgulayarak, "Faizlerin yükselmesi ve büyümenin azalması, kredi tahsilatında sorunların artmasına neden olacak" dedi.

O tehlike kapıda! Şenol Babuşcu 2024 yılında bankacılık sektörünü bekleyen tehlikeyi duyurdu

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, 2024 yılının bankacılık sektörü için zorluklarla dolu bir dönem olacağını vurgulayarak, “Faizlerin yükselmesi ve büyümenin azalması, kredi tahsilatında sorunların artmasına neden olacak” dedi.

 

 

 

Babuşcu, 2023 yılını değerlendirirken, yeni yılda sektörde beklenen gelişmeleri paylaştı. Seçim sonrasında ekonomide rasyonel politikalara dönülmesinin sektöre daha olumlu bir ortam sağladığını belirten Babuşcu, “Bankaları zorlayan uygulamalardaki azalma eğilimi gösteriyor” diye konuştu.

 

Cumhuriyet’in haberine göre, Prof. Dr. Babuşcu, 2023’teki politika değişikliklerinin etkisiyle sektörün reel kârlılığını artıramadığını, sadece koruma yoluna gittiğini belirtti. Bankaların çalışma ortamının zorlu olduğunu ifade eden Babuşcu, faiz oranlarının artışı ve büyüme oranlarının düşüşüyle 2024’ün zor bir yıl olabileceğini dile getirdi. Bu durumun, kredi geri dönüşlerinde sıkıntılara yol açabileceğini vurgulayan Babuşcu, tahsil edilmeyen kredi sorununun öne çıkacağını kaydetti.

 

Standart and Poors Global Ratings’in bankacılık sektörü değerlendirmesine atıfta bulunan Babuşcu, tahsili gecikmiş alacaklardaki artışın yüzde 4-5 seviyelerine çıkabileceğini ifade etti. Ayrıca, faiz oranlarındaki yükselişin ve enflasyonun krediler üzerindeki reel daralmayı beraberinde getireceğini belirten Babuşcu, bu durumun bankaların gelirlerini azaltacağını ve kârlılıkta düşüşe neden olabileceğini söyledi.

 

Prof. Dr. Babuşcu, “2024’te bankalar için en büyük risk, ekonomi politikalarının belirsiz bir şekilde devam edip etmeyeceğidir” diyerek, ekonomi politikalarındaki sık değişikliklerin sektör ve genel ekonomi için kaygı ve belirsizlik yarattığını ifade etti. Gelecekteki belirsizliklerin, planları altüst edebilecek sürpriz kararlara neden olabileceğini belirten Babuşcu, bu riskin bankacılık sektörüne özgü olmadığını, tüm ekonomik aktörleri etkileyebilecek ciddi bir tehlike olduğunu vurguladı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler