Sosyal Medya

Ekonomi

Maliye Bakanlığı götürü gider uygulamasını iptal etti

Maliye Bakanlığı, 28 Aralık'ta çıkan yasa ile Danıştay'ın kararına rağmen götürü gider uygulamasını iptal etti.

Maliye Bakanlığı götürü gider uygulamasını iptal etti

Maliye Bakanlığı, 28 Aralık’ta çıkan yasa ile Danıştay’ın kararına rağmen götürü gider uygulamasını iptal etti.

 

 

Ekonomi yazarı Abdullah Tolu, Danıştay’ın daha önceki iptal kararını hatırlatarak, Maliye Bakanlığı’nın bu karara uymak yerine yeni bir yasayla uygulamayı sonlandırmasının ihracatı etkileyeceğini belirtti.

 

Abdullah Tolu, götürü gider uygulamasının kaldırılmasının özellikle ihracat ve yurt dışında faaliyet gösteren vergi mükellefleri için zorluk doğuracağını ifade etti. Yazısında şunlara değindi:

 

“29 yıllık düzenleme sessiz sedasız yürürlükten kalktı!

 

Evet, 29 yıllık bir düzenleme olan yüzde 5 götürü gider avantajı, sessiz sedasız yürürlükten kaldırıldı. İlginç olan, bu vergi avantajından faydalanan sektörlerden hiçbir ses çıkmaması!

 

Bu düzenleme, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren elde edilen gelir ve kazançlara uygulanmak üzere, 28 Aralık 2023 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırıldı. Bu nedenle, ihracat, yurt dışında inşaat, onarma, montaj ve taşımacılık faaliyetlerinde bulunan mükellefler, 2024 ve sonrasında artık binde 5 götürü gider uygulamasından yararlanamayacaklar.

 

Yani, 2023 yılı ve hesap dönemi gelir ve kazançları için bu avantajdan son kez faydalanacaklar. Gelecek yıl vergi avantajı sağlayan diğer istisna, muafiyet ve indirimlere veda etmemiz gerekecek.”

 

Bu gelişmenin, 2024’te vergi avantajı sağlayan diğer istisna, muafiyet ve indirimlere veda edilmesine neden olup olmayacağı merak ediliyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler