Sosyal Medya

Borsa

CoinTR: ‘Bitcoin ve Ethereum korelasyonu zayıflarken piyasada düşüş hakim…’

Yeni haftanın ilk gününde Bitcoin, son 24 saat içinde %1,40’luk düşüşle 41.035 dolar seviyesinden, Ethereum da aynı zaman diliminde %1,98’lik düşüşle 2.422 dolar seviyesinde işlem görüyor...

CoinTR: ‘Bitcoin ve Ethereum korelasyonu zayıflarken piyasada düşüş hakim…’

Yeni haftanın ilk gününde Bitcoin, son 24 saat içinde %1,40’luk düşüşle 41.035 dolar seviyesinden, Ethereum da aynı zaman diliminde %1,98’lik düşüşle 2.422 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Kripto para piyasasının toplam piyasa değeri 1,57 trilyon dolar; Bitcoin’in piyasa değeri 804 milyar dolar, Ethereum’un piyasa değeri ise 291 milyar dolar seviyesinde. CoinTR Araştırma Departmanı tarafından hazırlanan bültende kripto para sektöründeki gelişmelere yer veriliyor.

Günün öne çıkan diğer başlıkları:

Bitcoin ETF’leri için opsiyon ticaret izni: Nasdaq ve Cboe’den yeni adım

Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun 19 Ocak’ta onayıyla, Nasdaq ve Cboe (Chicago Board Options Exchange), Bitcoin (BTC) borsa yatırım fonları (ETF’leri) üzerinde opsiyon ticaretine başlama izni aldı. Nasdaq, BlackRock’ın iShares Bitcoin Trust’ında opsiyonları listeleyip işlem yapma izni için başvuruda bulunurken, Cboe “Bitcoin Tutan ETP’ler” üzerinde opsiyon ticareti yapma yetkisi talep etti. Bu gelişme, 11 Ocak’ta SEC onayı alarak işlem görmeye başlayan spot BTC ETF’lerinin ardından geldi. Cboe’nun Başkan Yardımcısı Catherine Clay, BTC ETF opsiyonlarının ürünlere fayda sağlayacağını ve riski azaltacağını belirtti. Opsiyon ticareti onayının en erken Şubat sonunda ve en geç 21 Eylül civarında gelmesi beklenmektedir.

BlockInvest İtalya’da karşılıksız kredileri tokenleştirme projesine başlıyor

İki aşamalı bir projede karşılıksız kredileri (NPLs) tokenleştirme planları yapan BlockInvest, ilk aşamada bir konsept kanıtı gerçekleştirecek ve ikinci aşamada İtalya’daki temerrüde düşen ipotekleri tokenlaştıracak. BlockInvest, Milan merkezli 130 Servicing ile iş birliği yaparak native dijital varlık tabanlı menkul kıymet notlarını doğrudan zincir üzerinde çıkaracak. BlockInvest ayrıca, Davis & Morgan ile iş birliği yaparak zor durumdaki gayrimenkul kredilerini tokenleştirmeyi hedefliyor. Projenin amacı, tokenleştirme aracılığıyla varlıkları zincire taşıyarak kurumların finansal istikrarını artırmak ve kredi portföyünün sağlığını iyileştirmek. Karmaşık kredilerin hala sorun teşkil İtalya’daki NPL pazarı için Finansal İstikrar Kurulu (FSB), İtalyan hükümetini piyasanın gelişimini desteklemeye, NPL çözümlerini kolaylaştırmak için mahkeme sistemini güçlendirmeye ve bu sorunu çözmek için daha fazla insan kaynağı tahsis etmeye çağırdı.

Coinbase ve SEC davası: Token’ların geleceğini belirleyen kritik duruşma

Coinbase ve SEC, 17 Ocak’ta karşı karşı geldi. Dava, sektörde token’ların geleceğini belirleyebilecek önemli bir dönemeç olarak görülüyor. SEC’in 2023 Haziran’da Coinbase’e karşı başlattığı kripto alanındaki önemli hukuk mücadelelerinden biri olan davada 13 token’ın sınıflandırılması tartışıldı. Hakim Katherine Polk Failla, duruşma sırasında kripto endüstrisine dair derin bir anlayış sergileyerek token’ların güvenlikli olarak değerlendirilip değerlendirilmemesi gerektiği konusunda SEC’in avukatlarını sık sık sorguladı. Coinbase’in avukatları, kripto topluluklarının ortak girişim olarak etiketlenmesine ve kripto token’larının hisse senetlerine benzetilmesine karşı çıkıyor ve davada Hakim Failla’nın vereceği karar, kripto sektörünü, düzenlemeleri ve milyonlarca kişiyi etkileme potansiyeline sahip.

Hong Kong finans şirketi VSFG’nin büyük hedefi: İlk çeyrekte Spot Bitcoin ETF lansmanı ve 500 milyon dolarlık varlık yönetimi yapmak

2024’ün ilk çeyreğinde spot bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) başlatmayı planlayan Hong Kong merkezli finansal hizmet firması Venture Smart Financial Holdings Limited (VSFG), Bloomberg’e göre, yıl sonuna kadar 500 milyon dolarlık varlık yönetimi hedefliyor. Hong Kong’un ilk onaylı sanal varlık yöneticisi olduğunu iddia eden VSFG, henüz ETF başvurusunu şehrin finans düzenleyicisi olan Securities and Futures Commission’a (SFC) sunmadı. The Block’un talebine henüz yanıt vermeyen VSFG’nin planları sektörde dikkatle takip edilmektedir.

Ripple, SEC’in mali belge talebine itiraz ediyor

Ripple Labs’ın SEC’e karşı yürütülen davasında, Ripple’ın avukatları, SEC’in ek finansal belgeler talebinin geçersiz olduğunu savundu. 19 Ocak’taki mahkeme dilekçesinde, Ripple’ın hukuk ekibi, SEC’in tavrının keşif aşamasında değiştiğini ve belirlenen sürenin geçtiğini belirtti. SEC, Ripple’dan 2022 ve 2023 mali yıllarına ait denetlenmiş finansal tabloları sunmasını talep etmişti. Ripple, bu talebin geçerli olmadığını ve mahkeme sürecine ilişkin önemsiz olduğunu ifade etti. SEC ve Ripple arasındaki dava Nisan ayında başlayacak ve kripto topluluğu üzerinde önemli etkilere sahip olabilir.

Hong Kong, Aralık ayında spot kripto ETF başvurularını almaya hazır olduğunu duyurdu ve bu tür ürünleri başlatmak için gerekli şartları belirleyen iki dairesel bildiri yayınladı

Bölge, Asya’nın kripto merkezi olma hedefiyle 2023 Haziran’ında kripto ticaret platformları için lisans rejimini başlattı. Şu anda Hong Kong’da üç kripto vadeli ETF bulunmaktadır. Hong Kong kripto borsası HashKey’in COO’su Livio Weng’e göre, bölgedeki on finans şirketi, spot kripto ETF’leri başlatma seçeneğini değerlendirmeye başladı. Burada belirtmek isteriz ki, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun 10 Ocak’ta onay vermesinin ardından, ABD’deki spot bitcoin ETF’leri şu ana kadar 13 milyar doların üzerinde ticaret hacmi görüldü.

Virginia’da dijital varlık madenciliği ve vergi düzenlemeleri için yeni yasa tasarısı

Virginia Eyalet Senatosu’nda Senatör Saddam Azlan Salim tarafından önerilen tasarı, dijital madencilikle uğraşan bireyleri ve işletmeleri, para transfer lisansı almak zorunluluğundan muaf tutuyor ve madencileri ayrımcılıktan koruyarak endüstriyel bölgelerdeki kısıtlamalara karşı bir kalkan oluşturmayı hedefliyor. Ayrıca, dijital varlık ihraççıları ve satıcılarını belirli koşullar altında menkul kıymet kaydı gereksinimlerinden muaf tutuyor ve kripto paraların günlük işlemlerde kullanımını özendirmek amacıyla vergi avantajları da sunacak. Tasarının yasalaşması durumunda, bireysel kullanıcılar 2024’ten itibaren her bir dijital varlık işlemi için net sermaye kazançlarından 200 dolarlık muafiyet yapabilecekler.

Bu Hafta Beklenen Önemli Gelişmeler

22 Ocak Pazartesi, saat 18:00’de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Binance arasındaki duruşma gerçekleşecek.

25 Ocak Perşembe, saat 14:00’te Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından faiz kararı açıklanacak.

Beklenti: %45,00

Önceki: %42,50

25 Ocak Perşembe, saat 16:15’te Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı açıklanacak.

Beklenti: 4,50%

Önceki: 4,50%

25 Ocak Perşembe, saat 16:30’da ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYIH) açıklanacak.

Beklenti: %2,2

Önceki: %3,3

25 Ocak Perşembe, saat 16:30’da ABD İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları açıklanacak.

Beklenti: 200K

Önceki: 187K

Teknik Analiz

BTC/USDT

ETF’lerle başlayan ve madencilerin satışları ile devam eden satışlar bugün sabah saatlerinde de devam ediyor. Bitcoin, bu sabah saatlerinde 40.910 dolar seviyelerinde işlem görüyor. İlk destek seviyesi 40.392 dolar olarak karşımıza çıkıyor. Bu seviyenin hacimli bir şekilde kırılması ve günlük kapanışın bu seviyenin altında gerçekleşmesi durumunda, Bitcoin’in 38K-39K bandına çekileceğini öngörüyoruz. Bu noktadan sonra 37.845 dolar seviyelerine dikkat edilmeli, çünkü bu bölgelerden yüklü bir alım gelebilir. Bitcoin’de geri çekilme tehlikesinin geçtiğini söyleyebilmemiz için hacimli bir günlük mum ile 42.960 dolar seviyesinin üzerinde bir kapanış gerçekleşmelidir.

ETH/USDT

Ethereum, özellikle ETF kararının Mart 2024’e ertelenmesi sonrasında zayıflama eğilimine girdi. Bu sabah saatlerinde, Ethereum, 2.448 dolar seviyesindeki desteğini kırarak 2.418 dolar seviyesinde seyrediyor. 2.448 dolar seviyesinin altında bir günlük kapanış gerçekleşmesi halinde geri çekilme olasılığını artırabilir. Ethereum’un bir sonraki destek seviyesi 2.161 dolar ve bu seviyeye dikkat edilmelidir. Ethereum’un güçlü görünümünü sürdürebilmesi için günlük kapanışın 2.448 dolar seviyesinin üzerinde gerçekleşmelidir.

SOL/USDT

Solana, 120 dolar seviyelerinden başlayan geri çekilmesini bugün de sürdürüyor. Güncel olarak Solana, sabah saatlerinde 89 dolar civarında işlem görüyor. İlk destek seviyesi olarak belirlediğimiz 85 dolar seviyeleri, olası bir tepki alımına işaret edebilir. Ancak, bu destek kırılırsa, bir sonraki destek seviyemiz 78 dolar olacaktır. Solana’nın bu iki destek seviyesi yakından takip edilmelidir.

ARB/USDT

Piyasa açılışıyla birlikte ARB, birçok diğer varlık gibi önemli bir destek seviyesini aşağı yönlü kırdı. Şu an itibariyle ARB, sabah saatlerinde 1,78 dolar civarında işlem görüyor. Eğer günü bu seviyenin altında kapatırsa, 1,50 dolar seviyelerine kadar bir geri çekilme olasılığı söz konusu olabilir. Sağlıklı bir toparlanma için ise 1,35 dolar seviyeleri, iyi bir alım seviyesi olarak değerlendirilebilir.

Öne Çıkan Altcoinler

CARTESI (CTSI): Fiyatı $0,2391, son 24 saatte %29,65 ve 7 günde %15,34 artış gösterdi. Piyasa değeri $184.848.868

StaFi(FIS): Fiyatı $0,4656, son 24 saatte %13,88ve 7 günde %15 artış gösterdi. Piyasa değeri $28.145.880

TRANCHESS (CHESS): Fiyatı $0,2033, son 24 saatte %5,67 ve 7 günde %1,54 düşüş gösterdi. Piyasa değeri $32.885.670

IoTeX(IOTX): Fiyatı $0,0440, son 24 saatte %4,95 ve 7 günde %3,18 artış gösterdi. Piyasa değeri $415.814.770

LOOPRING(LRC): Fiyatı $0,2586, son 24 saatte %8,29 ve 7 günde %1,09 düşüş gösterdi. Piyasa değeri $354.065.962

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

CoinTR

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler