Sosyal Medya

Ekonomi

JPMorgan Chase CEO’su ‘yapışkan enflasyondan’ endişeli

JPMorgan Chase(JPM) CEO’su Jamie Dimon Pazartesi günü yeni bir hissedar mektubunda, dirençli bir ABD ekonomisi için “piyasaların beklediğinden daha yapışkan…

JPMorgan Chase CEO’su ‘yapışkan enflasyondan’ endişeli

JPMorgan Chase(JPM) CEO’su Jamie Dimon Pazartesi günü yeni bir hissedar mektubunda, dirençli bir ABD ekonomisi için “piyasaların beklediğinden daha yapışkan enflasyon ve daha yüksek fazilere yol açabilecek” bir dizi riskten endişe duyduğunu söyledi.

 

Büyük miktarlardaki hükümet harcamaları ve Federal Rezerv’in bilançosunu küçültme çabalarının yanı sıra Orta Doğu ve Ukrayna’da devam eden savaşları ve bunların temel emtia piyasalarını, göçü ve jeopolitik ilişkileri bozma potansiyelini örnek gösterdi.

“Bu önemli ve daha önce benzeri görülmemiş güçler temkinli olmamıza neden oluyor,” diye ekleyerek bankanın “%2’den %8’e hatta daha fazlasına” kadar faiz oranlarına hazırlıklı olduğunu belirtti. ABD’nin en büyük bankasının CEO’su 61 sayfalık mektubunda bankacılık ve yapay zekadan küresel ekonomik riskler ve jeopolitik kaygılara, yönetim derslerinden ülkeyi güçlendirmenin yollarına kadar bir dizi konuda görüşlerini dile getirdi.

68 yaşındaki yönetici bankadan ne zaman ayrılabileceği konusunda bir şey söylemedi, ancak JPMorgan Pazartesi günü ayrı bir dosyada yönetim kurulunun en önemli önceliklerinden birinin “orta vadede düzenli bir CEO geçişinin gerçekleşmesini sağlamak” olduğunu söyledi.

Yönetim kurulu “hissedarlar tarafından Bay Dimon’un yerine geçebilecek güçlü potansiyel adaylar olarak bilinen birkaç operasyon komitesi üyesi geliştirdi ve geliştirmeye devam edecek.”

Banka kısa süre önce bu sürecin bir parçası olarak bazı yöneticilerin görev yerlerini değiştirerek, büyük bir ulusal bankanın en uzun süre görev yapan CEO’su olan Dimon’ın yerine geçme şansı olan yaklaşık bir avuç yönetici olduğunu pekiştirdi.

Önde gelen isimlerden biri, JPMorgan’ın ticari ve yatırım bankasını kapsayan yeni bir bölümün eş CEO’su olan Jennifer Piepszak.

Yönetim kurulu, bankanın “yakın vadede” daha hızlı hareket etmesi gerekirse, JPMorgan’ın başkanı ve işletme müdürü Daniel Pinto’yu “tek CEO rolüne hemen adım atmaya hazır kilit bir yönetici” olarak görüyor.

Dimon Pazartesi günkü mektubunda bazı tanıdık temalara, özellikle de ABD’deki bankaların düzenlenmesine ilişkin endişelerine geri döndü.

Dimon, 2008 mali krizinin ardından Dodd-Frank yasasının kabul edilmesinden bu yana geçen yıllarda bankalar ile ABD düzenleyici kurumları arasındaki ilişkilerin “önemli ölçüde kötüleştiğini” ve “giderek daha az yapıcı olduğunu” söyledi.

Bankalar ve Washington arasındaki son parlama noktası, bankaların gelecekteki kayıplara karşı daha büyük tamponlar tutmalarını gerektiren tartışmalı bir kuraldır. Sermaye kuralına ilişkin endişeler, ABD ekonomisine verebileceği zarardan, dezavantajlı ev alıcılarının ipoteklere erişimini azaltacağı yollara kadar uzanıyor.

Dimon Pazartesi günkü mektubunda önerinin “piyasa yapıcılığına zarar verdiğini, Amerikalılara zarar verdiğini ve faaliyetleri daha az şeffaf, daha az düzenlenmiş piyasalara yönlendirdiğini” söyledi. Dimon, “tüm sürecin” “çok daha üretken, kolaylaştırılmış, ekonomik, verimli ve güvenli” olabileceğini de sözlerine ekledi.

CEO mektubunda 2010 yılında Dodd-Frank’ten bu yana kabul edilen “binlerce” banka kuralının gözden geçirilmesini bile istedi ve düzenleyicilerin yeni sermaye teklifini değiştirmemesi halinde bir dava açılabileceğini ima etti.

“Kimsenin düzenleyicilerini dava etmek istemediğini tahmin edebilirsiniz” diye ekledi.

Dimon mektubunda ayrıca JPMorgan’ın 2004 yılında kendisini şirkete getiren Bank One ile birleşmesinin 20. yıldönümünü de değerlendirdi. Kendisi 2005 yılında CEO olarak atandı.

Geçmişteki büyük banka birleşmeleri döneminde, “ülkenin büyük bankalarının çoğu kendilerini ‘oyun sonu kazananı’ olarak konumlandırmaya çalışıyordu” dedi.

“Biz şirketimizi oyun sonu kazananı haline getirdik” dedi.

Geçtiğimiz yıl JPMorgan, Mayıs ayında düzenleyiciler tarafından el konulmasının ardından San Francisco’lu kredi kuruluşu First Republic Bank’ı satın alarak bir kez daha kurtarıcı rolünü oynadı. JPMorgan 3 milyar dolarlık bir muhasebe kazancı kaydetti ve yatırımcılara bankanın bu satın almanın kendisine yıllık 500 milyon dolardan fazla kazanç sağlayacağını öngördüğünü söyledi.

Dimon Pazartesi günü yazdığı mektupta JPMorgan’ın artık yıllık ekstra kazancın “2 milyar dolara yakın” olmasını beklediğini söyledi.

Dimon, şirketleri emisyonlarını azaltmaya teşvik etmek için 2017 yılında kurulan bir koalisyon olan Climate Action 100+’dan çekilme kararını savundu. Finans devleri BlackRock(BLK), State Street(STT) ve Pimco da ABD ‘deki grupla ilişkilerini sonlandırdı.

“Kendi yolumuza gideceğiz ve kendi bağımsız kararlarımızı vereceğiz” dedi.

Dimon ayrıca vekâlet danışmanları ile halka açık şirketler arasındaki dinamiğe ilişkin endişelerini de dile getirdi. Özellikle, hissedarların belirli tekliflere nasıl oy vermeleri gerektiğini öneren en önde gelen iki danışman olan Kurumsal Yatırımcı Servisi (ISS) ve Glass Lewis’e seslendi.

Bu firmaları, “yönetim kurulunda uzun süre görev yapan direktörleri otomatik olarak olumsuz değerlendirme” ve “bir şirketi daha iyi duruma getirdiğine dair hiçbir kanıt olmadığı halde başkan ve CEO rollerini bölmeyi” tavsiye etme eğilimleri nedeniyle eleştirdi.

JPMorgan hissedarları bu bahar Dimon’un yönetim kurulu başkanlığı ve CEO’luk görevlerinin ayrılıp ayrılmaması konusunda yeniden oylama yapma şansına sahip olacaklar. JPMorgan’ın yıllık toplantısı 21 Mayıs’ta yapılacak. Glass Lewis ve ISSyakın zamanda Goldman Sachs’ın CEO ve yönetim kurulu başkanı rollerinin ayrılması yönünde önerilerde bulunmuştu. Her ikisi de CEO David Solomon tarafından yürütülüyor.

 

 

 

finance.yahoo.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler