Sosyal Medya

Ekonomi

İmalat PMI Endeksi aralık ayında da eşik değerinin altında kaldı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI Endeksi, aralık ayında 47,4 seviyesinde gerçekleşerek altıncı ay üst üste 50 eşik değerinin altında kaldı. Kasım 2023'te 47,2 olarak ölçülen endeks, üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşe rağmen istihdamda bir miktar toparlanma gösterdi. Girdi maliyetlerindeki artış hızı ise mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

İmalat PMI Endeksi aralık ayında da eşik değerinin altında kaldı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI Endeksi, aralık ayında 47,4 seviyesinde gerçekleşerek altıncı ay üst üste 50 eşik değerinin altında kaldı. Kasım 2023’te 47,2 olarak ölçülen endeks, üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşe rağmen istihdamda bir miktar toparlanma gösterdi. Girdi maliyetlerindeki artış hızı ise mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.

 

 

 

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre, on sektör arasında sadece gıda ürünleri yeni siparişlerini artırırken, kimyasal, plastik ve kauçuk ürünleri sektöründe en sert yavaşlama yaşandı. İstihdamdaki en güçlü artış ise kara ve deniz taşıtları sektöründe görüldü.

 

İmalat sanayi performansını gösteren İSO Türkiye İmalat PMI anketi, 2023’ün Aralık döneminde 47,4’e yükseldi, ancak altıncı ay üst üste 50 eşik değerinin altında kalarak zorlu piyasa koşullarının bir yansıması oldu. Yeni siparişler ve yurt dışından alınan işlerdeki yavaşlamalar, talepteki zayıflığın devam ettiğini gösterirken, şirketlerin birikmiş işlere odaklanmasına imkân sağladı.

 

İmalat sanayi üretimi aralıkta zorlu piyasa koşulları nedeniyle kasım ayına yakın düzeyde azaldı. Ancak, iş yükündeki azalmaya rağmen istihdamda yatay seyir görüldü ve bu durum iki aylık daralma dönemini sona erdirdi. Girdi stoklarındaki düşüş, satın alma faaliyetlerindeki azalışın sonucu olarak gerçekleşti. Ancak, enflasyon oranındaki gerilemeye rağmen girdi maliyetleri artmaya devam etti.

 

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketine göre, Türk imalat sektöründeki yavaşlama, 2023’ün ikinci yarısında zayıf talep nedeniyle ortaya çıkan zorlu koşulların bir özeti niteliğindeydi. Ancak, şirketlerin yeni yıla girerken istihdamı koruma eğiliminde olması, işgücü piyasaları açısından olumlu bir sinyal olarak değerlendirildi. Maliyet baskılarında belirtiler devam ederken, enflasyondaki gerileme 2024 yılında talep toparlanması konusunda bir miktar iyimserlik sağlayabilir.

 

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporu, 2023 yılının Aralık ayında yeni siparişlerin dokuz sektörde yavaşladığını, sadece gıda ürünleri sektöründe arttığını gösterdi. Üretimde ise benzer bir tablo ortaya çıkarken istihdam tarafında daha olumlu bir görünüm görüldü. Girdi maliyetlerindeki artış genel olarak devam ederken, satın alma faaliyetleri hemen hemen tüm sektörlerde zayıflarken gıda ürünleri sektörü istisna oldu ve girdi alımlarını hafifçe artırdı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler