Sosyal Medya

Ekonomi

Hakan Kara: Enflasyonla mücadeleye ‘seçim arası’

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, döviz rezervlerindeki düşüşe dikkat çekti. Kara, seçimlerden sonra artan rezervlerin, 2024’ün başından…

Hakan Kara: Enflasyonla mücadeleye ‘seçim arası’

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, döviz rezervlerindeki düşüşe dikkat çekti. Kara, seçimlerden sonra artan rezervlerin, 2024’ün başından itibaren tersine döndüğünü ve net ve brüt düşüş yaşandığını gösteren grafikler paylaştı. Kara, döviz rezervlerindeki düşüşün nedeninin “Enflasyonla mücadeleye seçim arası verildiği algısının güçlenmesi” olduğunu söyledi.

 

Enflasyonun artmasıyla vatandaşın cebindeki para erimeye devam ediyor. TÜİK‘e göre 2024 Ocak ayı itibariyle bir aylık enflasyon yüzde 6,70 oranında, oniki aylık enflasyon yüzde 64,86 oranında ve yıllık ortalama enflasyon ise yüzde 54,72 oranında artış gösterdi. ENAG‘a göre ise, enflasyonun son 12 aylık artışı yüzde 129,11.

Prof. Dr. Hakan Kara kişisel X hesabından ekonomiye dair güncel analizler paylaşmaya devam ediyor. Kara’nın bugün yayınladığı “Enflasyonla mücadeleye seçim arası verildi” paylaşımı dikkat çekti.

Döviz rezervlerindeki düşüşe dikkat çeken Kara, rezervlerdeki düşüşün temel nedenini “enflasyonla mücadeleye seim arası verildiği algısının güçlenmesi” olarak yorumladı. Kara, seçimler öncesinde (Mart- Mayıs 2023) yaklaşık 18 milyar dolar altının yastık altına girdiğini ve bu durumun da rezervleri etkilediğini belirtti.

Kara, Ocak 2024’te, yastık altındaki altının uzun bir aradan sonra ilk defa azaldığını (1,1 milyar dolar) olarak hesaplandığını ifade etti.

Prof. Dr. Kara’nın görüşleri, enflasyonla mücadelede seçimlerin bir etken olabileceğini ve bunun döviz rezervlerini de etkilediğini gösteriyor.

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler