Sosyal Medya

Ekonomi

Gedik Yatırım:  Seçimlerin ardından ek sıkılaştırma gündeme gelebilir

Tüm bunları toparladığımızda, seçimlerin ardından ek sıkılaşma ihtimalinin (politika faizi ve/veya mevduat faiz artışı) oldukça güçlendiğini düşünüyoruz. Kredi kartı harcamalarını kısıtlayıcı çeşitli düzenlemelerin de bu potansiyel sıkılaşmaya eşlik edebileceğini düşünüyoruz.

Gedik Yatırım:  Seçimlerin ardından ek sıkılaştırma gündeme gelebilir

Şubat’ta TÜFE enflasyonu hizmet ve gıda fiyatları kaynaklı olarak beklentileri aştı…

 

Şubat’ta TÜFE enflasyonu beklentileri aşarak %4,53 oldu, yıllık TÜFE enflasyonu da %64,9’dan %67,1’e yükseldi. Şubat’ta TÜFE enflasyonu medyan piyasa beklentileri (Foreks: %3,98, Bloomberg HT: %3,8) ve bizim %3,9’luk tahminimizi aşarak %4,53 oldu. Bu sonuçla yıllık TÜFE enflasyonu da %64,9’dan %67,1’e yükseldi.  Çekirdek TÜFE enflasyonu (C-grubu) da %2,8’ik medyan beklenti ve bizim %3,3 tahminimizi aşarak %3,6 seviyesinde gerçekleşirken, yıllık bazda %70,5’ten %72,9’a yükseldi. Yurtiçi ÜFE enflasyonu ise aylık %3,74 seviyesinde gerçekleşti ve yıllık bazda %44,2’den %47,3’e yükseldi.

Şubat enflasyonu detaylarda da oldukça olumsuz bir görüntü çiziyor. Şubat’ta gıda enflasyonun %6,0-6,5’lik beklentimizi aşarak %8,3 seviyesinde gerçekleşmesi tahminimizde sapma yaratan ana kalem oldu. Burada %7,3’e ulaşan işlenmiş gıda enflasyonu fiyatlama davranışlarında devam eden bozulmayı yansıtması açısından özellikle not edilmeli. Ocak ayında aylık %12,1 seviyesinde gerçekleşen hizmet enflasyonu Şubat’ta da %5,7 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşirken, 2-aylık kümülatif artış %18,5’e ulaşmış oldu.

 

Yıllık hizmet enflasyonu da %89,7’den %94,4’e yükselişini sürdürdü. TCMB son Enflasyon Raporu toplantısında Ocak’ta hizmet enflasyonunun beklentilerini aştığını açıklamıştı. Şubat hizmet enflasyonunun da benzer şekilde TCMB beklentilerinin üzerinde gerçekleştiğini düşünüyoruz, ki bu da ek sıkılaşma ihtimalini destekliyor. Öte yandan, dayanıklı mallar, giyim ve diğer temel malları içeren çekirdek mallar enflasyonunun %1,58 gibi ılımlı bir seviyede gerçekleşmesinin ise manşet enflasyonu sınırladığını söyleyebiliriz. Buna karşın, hizmet enflasyonunun %5,7 gibi oldukça yüksek gerçekleşmesinin etkisiyle, çekirdek enflasyon (C grubu) da %3,3’lük beklentimizi aşarak %3,6 seviyesinde gerçekleşmiş oldu. Enerji enflasyonu ise son dönemdeki akaryakıt zamlarının etkisiyle beklentimize paralel %3,0 seviyesinde gerçekleşti.

Seçimlerin ardından ek sıkılaşma ihtimalinin güçlendiğini düşünüyoruz

Özetle, TCMB Ocak’ta manşet TÜFE enflasyonunun enflasyon patikası içinde kaldığını belirttiyse de, ilk 2 aylık gerçekleşmenin detaylarda (örneğin, hizmet enflasyonu) sene başındaki beklentilerden daha olumsuz bir görünüme işaret ettiğini düşünüyoruz. Hatırlanacağı gibi, TCMB Başkanı Fatih Karahan 8 Şubat’taki Enflasyon Raporu toplantısında, aylık enflasyon eğilimi (mevsimsellikten arındırılmış 3-aylık ortalama enflasyon) %1,5 civarı seviyelere inmeden faiz indirimlerini başlatma niyetinde olmadıklarının sinyalini vermişti. Yandaki Grafik 3’ten de izleneceği gibi, aylık enflasyon eğilimi manşet enflasyon da %4,0, çekirdek enflasyonda ise %5,0 civarında seyrediyor. Bu da faiz indirimlerinin yakın bir gelecekte neden gündemde olmaması gerektiğini ortaya koyuyor.

 

TÜFE enflasyonu üzerinde önümüzdeki aylarda %8,25’lik Şubat gıda enflasyonu, son dönemdeki akaryakıt zamları ve seçimin ardından beklenen enerji zamlarının da dolaylı etkileri olacaktır. Ek olarak, Haziran’dan itibaren uygulanan parasal sıkılaşmaya rağmen tüketim harcamalarında da son dönemde yavaşlama bir yana yeniden artış görmeye başladık. Tüm bunları toparladığımızda, seçimlerin ardından ek sıkılaşma ihtimalinin (politika faizi ve/veya mevduat faiz artışı) oldukça güçlendiğini düşünüyoruz. Kredi kartı harcamalarını kısıtlayıcı çeşitli düzenlemelerin de bu potansiyel sıkılaşmaya eşlik edebileceğini düşünüyoruz.

 

Serkan Gönençler

Baş Ekonomist

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler