Sosyal Medya

Döviz

FT: Türkiye’nin varlık fonu 500 milyon dolarlık tahvil anlaşması ile yatırımcı iştahını test ediyor

Beş yıl vadeli TVF tahvilleri, bir şartnameye göre yaklaşık yüzde 9,125 getiri ile sunuldu. Bu oran, Mart 2029'da vadesi dolacak Türk devlet dolar tahvili için yaklaşık yüzde 7,6 ile karşılaştırılıyor.

FT: Türkiye’nin varlık fonu 500 milyon dolarlık tahvil anlaşması ile yatırımcı iştahını test ediyor

Türkiye Varlık Fonu, Merkez Bankası Başkanı’nın geçen hafta görevden ayrılmasının ardından yatırımcıların ülke varlıklarına yönelik iştahını test etmek amacıyla ilk uluslararası tahvil anlaşması planlarını sürdürüyor.

Financial Times tarafından görülen belgelere göre, Türkiye Varlık Fonu tarafından kiralanan bankalar bu hafta yatırımcılara ABD doları cinsinden bir tahvil sunmaya başladı ve Çarşamba günü sipariş almaya başladı. Fon yaklaşık 500 milyon dolar toplamayı hedefliyor.

TVF’nin kaynak yaratma planları, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın, faiz oranlarını yüzde 8,5’ten yüzde 45’e çıkardığı yedi aylık görev süresinin ardından Cuma günü geç saatlerde istifa etmesinin ardından geldi.

Yerli ve yabancı analistler, Erkan’ın halefi Başkan Yardımcısı Fatih Karahan’ın, yüzde 65’e yaklaşan enflasyonu düşürmek için yüksek borçlanma maliyetlerini ana araç olarak kullanma politikasına sadık kalacağı tahmininde bulunarak, Türkiye’nin son merkez bankası kargaşasını büyük ölçüde görmezden geldiler.

Beş yıl vadeli TVF tahvilleri, bir şartnameye göre yaklaşık yüzde 9,125 getiri ile sunuldu. Bu oran, Mart 2029’da vadesi dolacak Türk devlet dolar tahvili için yaklaşık yüzde 7,6 ile karşılaştırılıyor.

2016’da kurulan TVF, aralarında Türk Hava Yolları, birkaç büyük kredi kuruluşu ve ülkenin borsası Borsa İstanbul’un da bulunduğu çok sayıda Türk şirketinde, altyapı ve gayrimenkul varlıklarında hisseye sahip. Fon ayrıca, Türkiye’nin en önemli varlıklarından biri olarak görülen enerji grubu Botaş’ın, ulusal posta şirketi PTT’nin ve batıdaki İzmir kenti yakınlarındaki büyük bir limanın tam mülkiyetine sahip.

TVF kaynak yaratma planları hakkında yorum yapmayı reddetti.

Tartışılan TVF anlaşması, son on yılda Türkiye’nin yerel ve uluslararası varlıklarını büyük ölçüde terk eden yabancı yatırımcıların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mayıs ayında yeniden seçilmesinin ardından geniş bir ekonomik revizyondan cesaret alarak geri dönmeye başlamasıyla gündeme geldi. Erdoğan’ın borçlanma maliyetlerini ne pahasına olursa olsun düşük tutma ısrarını tersine çeviren Merkez Bankası’nın faiz artışları, programın ana dayanaklarından biri oldu.

Analistler, Karahan’ın daha sıkı para politikasına devam etmesini beklediklerini söylüyorlar.

“Önceki liderlik değişikliklerinin aksine … Goldman Sachs ekonomisti Clemens Grafe, “[Erkan’ın] istifası, ülkenin siyasi liderliği ile merkez bankası arasındaki herhangi bir anlaşmazlıktan kaynaklanmıyor gibi görünüyor” dedi. Bu, daha önce yüksek faizleri “tüm kötülüklerin anası ve babası” olarak adlandıran Erdoğan’ın faizleri yükselttikleri için başkanları görevden aldığı önceki olaylara bir göndermeydi.

Grafe, “[Karahan’ın] selefinin seçtiğine benzer bir yol izleyeceğinden şüphe etmek için bir neden görmüyoruz” diye ekledi. JPMorgan ekonomistleri de benzer şekilde müşterilerine, eski bir New York Merkez Bankası ekonomisti olan Karahan’ın “para politikasını daha uzun süre sıkı tutmasının muhtemel olduğunu” söyledi.

Türk varlık fiyatları, ekonomistlerin Karahan’ın atanmasına verdiği sakin tepkiyi genel olarak yansıttı ve bankacıların TVF anlaşmasına devam etme konusundaki güvenini desteklemeye yardımcı oldu.

Erkan’ın istifasından bu yana Türk lirası dolar karşısında hafifçe düşerken, gösterge BİST 100 hisse senedi endeksi yüzde 3 yükseldi. FactSet verilerine göre, Türk varlıklarını elde tutmanın algılanan riskinin önemli bir ölçüsü olan beş yıllık kredi temerrüt swapları kullanarak bir Türk borç temerrüdüne karşı koruma maliyeti, geçen Perşembe gününden bu yana yaklaşık 10 baz puan düşerek 330 bps’ye geriledi.

BBVA, JPMorgan ve Standard Chartered TVF işleminin ortak global koordinatörleri ve talep toplayıcıları olurken, Bank of America, Emirates NBD Capital, ICBC, ING, QNB Capital ve Société Générale de talep toplayıcılar arasında yer alıyor.

FT

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler