Sosyal Medya

Ekonomi

FAO/TÜİK: Gıda fiyatları dünyada azalırken Türkiye’de tavan yaptı

Dünya gıda fiyatları şubatta yedinci kez art arda düşüş kaydetti. Küresel gıda fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 0,7 azalarak…

FAO/TÜİK: Gıda fiyatları dünyada azalırken Türkiye’de tavan yaptı

Dünya gıda fiyatları şubatta yedinci kez art arda düşüş kaydetti. Küresel gıda fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 0,7 azalarak geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 10,5 düşüş gösterdi. Bu durum, gıda fiyatları endeksinin Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini gösteriyor. Türkiye’de ise TÜİK verilerine göre, yıllık enflasyon son 15 ayın en yükseği olarak kaydedilirken, gıda enflasyonu şubatta aylık bazda yüzde 8,25, yıllık bazda ise yüzde 71,12 olarak artış göstermişti.

 

Dünya genelinde gıda fiyatları, şubat ayında tahıl fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle yedinci ay üst üste gerileyerek, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından derlenen verilere göre, son bir yılın en düşük seviyesine indi. FAO’nun açıkladığı verilere göre, dünya gıda fiyatları endeksi, Ocak ayındaki 118,2 seviyesinden Şubat ayında 117,3’e düşerek bir önceki aya göre yüzde 0,7 azaldı. Yıllık bazda ise gıda fiyatları endeksi yüzde 10,5 gerileyerek Şubat 2021’den bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

FAO’nun verilerine göre, alt endekslerdeki değişimler şu şekilde oldu:

Tahıl fiyatları endeksi şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 5,0 azalırken, yıllık bazda yüzde 22,4 geriledi. Bitkisel yağ fiyatı endeksi ise şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,3 düşüş gösterirken, yıllık bazda yüzde 11 azaldı. Süt ürünleri fiyatı endeksi ise şubatta bir önceki aya göre yüzde 1,1 artarken, yıllık bazda yüzde 13,4 azaldı. Et fiyatı endeksi ise şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 artış gösterirken, bir yıl öncesine göre yüzde 0,8 azaldı. Şeker fiyatı endeksi ise şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 3,2 artarken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,5 artış gösterdi.

Türkiye’de ise gıda enflasyonu, TÜİK verilerine göre yıllık bazda son 15 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Şubat ayında gıda enflasyonu aylık bazda yüzde 8,25, yıllık bazda ise yüzde 71,12 olarak kaydedildi. Türk-İş’in mutfak enflasyonu verilerine göre ise dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 8,03 olarak gerçekleşti. Yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 72,49 olarak hesaplandı. Yalnızca yılın ilk iki ayı itibarıyla artış oranı yüzde 12,64 oldu.

 

 

 

karar.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler