Sosyal Medya

Ekonomi

Emeklinin bayram ikramiyeleri değer kaybına uğradı: Aslında 10 bin TL olması gerekiyor!

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) geçen yasa ile Ramazan ve Kurban bayramlarındaki emekli ikramiyeleri 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltildi. Ancak, çalışma ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik'in yaptığı hesaplamalara göre, bu artış gerçekte bir kayıp anlamına geliyor. İşte detaylar:

Emeklinin bayram ikramiyeleri değer kaybına uğradı: Aslında 10 bin TL olması gerekiyor!

BAYRAM İKRAMİYELERİNE BEKLENEN ARTIŞ: ANCAK GERÇEK FARK BAŞKA!

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte emeklilere verilen bayram ikramiyeleri, 2 bin liradan 3 bin liraya çıkarıldı. Ancak Çalışma Ekonomisi Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik’in hesaplarına göre, bu artış gerçekte emeklilerin kaybını ifade ediyor.

BAYRAM İKRAMİYELERİ DEĞER KAYBINA UĞRADI: YÜZDE 72 DÜŞÜŞ!

Çelik’in X sosyal medya hesabından paylaştığı bilgilere göre, bayram ikramiyelerinin asgari ücrete oranı yüzde 62,4’ten yüzde 17,6’ya düştü. Bu durumda, emeklilerin 2018’den bu yana bayram ikramiyelerindeki kaybı 7 bin 609 lira olarak ortaya çıkıyor. Çelik, bu durumu yüzde 72’lik bir düşüş olarak nitelendiriyor.

İKRAMİYELERİN 2018 SEVİYESİNİ KORUMASI İÇİN GEREKLİ TUTAR: 10 BİN 609 TL

Prof. Dr. Aziz Çelik, emeklilerin bayram ikramiyelerinin 2018 seviyesini koruması için 10 bin 609 TL olması gerektiğini belirtiyor. Ancak bu rakam, mevcut durumda uygulanan 3 bin TL’lik ikramiyeden oldukça yüksek bir tutar.

DUL VE YETİM MAAŞI ALANLARIN DURUMU: BAYRAM İKRAMİYESİNDE HİSSELERİNE DÜŞEN MİKTARLAR

Dul ve yetim maaşı alanlar, emekli bayram ikramiyesinden yüzde 75’ine kadar pay alanlar 2.250 lira, yüzde 50’sine düşenlere 1.500 lira, yüzde 25’ine düşenlere ise 750 lira ödeme alacak.

Prof. Dr. Aziz Çelik’in sosyal medyadan paylaştığı ve emekli ikramiyesindeki erimeye gösteren tablo.

PARA ANALİZ

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler