Sosyal Medya

Ekonomi

Cevdet Yılmaz enflasyona dair açıklamalar yaptı: Mayıs ayına kadar yıllık gerileme beklemiyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Ankara Sanayi Odası’nın 60’ıncı yıl dönümü töreninde yaptığı konuşmada, önemli açıklamalarda bulundu. Törende, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin anısına saygı duruşuyla başlayan programda konuşan Yılmaz, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlere rahmet diledi ve Ramazan ayının barış getirmesini temenni etti. Yılmaz, Orta Doğu'da yaşanan vahşet karşısında barış ve siyasi bir sürecin başlamasını umduklarını ifade etti.

Cevdet Yılmaz enflasyona dair açıklamalar yaptı: Mayıs ayına kadar yıllık gerileme beklemiyoruz

Küresel ekonomideki belirsizliklere değinen Yılmaz, dünya genelinde enflasyonun düşmeye başladığını ancak çekirdek enflasyonun hala yüksek seyrettiğini vurguladı. Ekonomideki zayıf seyir ve jeopolitik risklerin fiyatları ve riskleri artırdığını belirtirken, önde gelen merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için sıkı para politikası uyguladığını dile getirdi.

Yılmaz, Türkiye’nin enflasyonla mücadelede mali disiplini sağlamaya, büyümeyi dengelemeye, cari açığı azaltmaya ve rezervleri güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Ayrıca, Orta Vadeli Program ve Kalkınma Planı ile politika belirsizliklerinin azaldığını ve politikaları hayata geçirdiklerini belirtti.

Yerel seçimlerin makro politikaları etkilemeyeceğini vurgulayan Yılmaz, enflasyonla mücadelenin uzun vadeli bir süreç olduğunu ve kararlılıkla devam ettiklerini ifade etti.

Enflasyonla mücadelede başarıya ulaştıklarını belirten Yılmaz, önümüzdeki aylarda enflasyonda düşüş beklediklerini ve 2025’e kadar yüzde 15’ler civarında bir enflasyon öngördüklerini açıkladı. Ayrıca, cari açıkta da gerileme olduğunu ve sürdürülebilir kalkınma için önemli bir adım attıklarını belirtti.

Mesleki eğitim ve istihdam konularına da değinen Yılmaz, iş gücü piyasası ile eğitim sistemi arasındaki uyumu artırmaya çalıştıklarını ve gençlerin sanayi ve tarıma yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Son olarak, Türkiye’nin ekonomik başarılarını vurgulayan Yılmaz, kişi başı milli gelirin artışını ve trilyon dolarlık ekonomiye ulaşılmasını önemli adımlar olarak değerlendirdi ve ülkenin daha da ileriye gideceğine inandığını ifade etti.

“MAYIS AYINA KADAR YILLIK ENFLASYONDA CİDDİ BİR GERİLEME BEKLEMİYORUZ”

Enflasyonla mücadelede aylık sonuçlar almaya başladıklarını kaydeden Yılmaz, şunları söyledi:

“Ocak ve şubat biraz beklentilerin üstünde geldi. Çeşitli sebeplerle burada vakit açısından detayına girmek istemiyorum. Ama giderek ivme kaybediyor, kaybedecek. Martla birlikte bunu daha da göreceğiz inşallah. Mayıs ayına kadar yıllık enflasyonda ciddi bir gerileme beklemiyoruz. Mayıstan sonra yaz aylarında haziran enflasyon rakamlarını aldığımızda, ki haziranın rakamı çıkıyor biliyorsunuz. Ama hazirandan başlayarak fiilen yıllık bazda enflasyondaki belirgin düşüşleri de göreceğiz. Yılın ikinci yarısında bu düşüşleri göreceğiz. 2025yılı için Orta Vadeli Program’da öngördüğümüz yüzde 15’ler civarında bir enflasyon. 2026 için ise tek haneli enflasyona yeniden dönüşü öngörüyoruz. Buna göre bütün planımızı, programı yapmış durumdayız.”

Yılmaz, cari açıkta bir gerilemenin olduğunu, cari açığın 2023 ortalarında 60 milyar dolarlara kadar çıktığını ifade etti.

“TÜRKİYE’DE SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMANIN ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGELLERDEN BİRİ CARİ AÇIKTIR”

Cari açığın yıl sonunda 45 milyara gerilediğini ifade eden Yılmaz, devamında şu ifadeleri kullandı:

“Ocak ayında 37,5 milyar dolara kadar cari açığın düştüğünü görüyoruz. Yıllıklandırılmış, geriye doğru 12 aylık cari açıktan bahsediyorum. Şubat ayı verileri de geldi ama daha cari açık hesabı çıkmadı. Şubat ayındaki verilerden ön bir değerlendirme yapacak olursak daha da düşeceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Muhtemelen 32, 33 milyar dolarlara falan düşecek cari açığımız. Bu da çok sevindirici. Türkiye’de sürdürülebilir kalkınmanın önündeki en büyük engellerden biri cari açıktır. Sürdürülebilir kalkınma açısından cari açığı belli bir seviyeye çekmek durumundayız. son derece olumlu bir gelişim trendi içinde olduğumuzu söyleyebilirim. Baktığımızda mayıs ayından ocak ayına 22.6 milyar dolar bir düşüş var cari açıkta. Bu iyileşmenin özellikle son dönemde ihracatçımızı destekleyen, ithalatı azaltıcı politikalarımızın ve dış ticareti dengelemeye dönük politikalarımızın burada etkili olduğunu söyleyebiliriz.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler