Sosyal Medya

Ekonomi

AB’den Rusya ile yaptırımları delen şirketlere yaptırım önerisi: Türkiye’den de var

Bloomberg tarafından görülen teklif taslağına göre, listede bazıları ilk kez hedef alınan Hong Kong, Sırbistan, Hindistan ve Türkiye'deki firmalar da yer alıyor.

AB’den Rusya ile yaptırımları delen şirketlere yaptırım önerisi: Türkiye’den de var

Avrupa Birliği, Rusya’nın Ukrayna’daki savaş çabalarını desteklemekle suçlanan üçü Çin merkezli olmak üzere yaklaşık iki düzine firmaya yeni ticari kısıtlamalar getirilmesini önerdi.

Teklifin kabul edilmesi halinde AB, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana Çin anakarasındaki şirketlere ilk kez kısıtlama getirmiş olacak. Bloomberg tarafından görülen teklif taslağına göre, listede bazıları ilk kez hedef alınan Hong Kong, Sırbistan, Hindistan ve Türkiye’deki firmalar da yer alıyor. Şirketler yasal nedenlerle isimlendirilmemiştir.

Kısıtlamalar, bloğun Rusya’nın üçüncü ülkelerdeki şirketler aracılığıyla yaptırım uygulanan malları ele geçirme kabiliyetini kırma çabalarının bir parçası olarak Avrupalı firmaların listelenen firmalarla ticaret yapmasını yasaklayacak. AB daha önce de bazı Çinli firmaların listeye alınmasını önermiş ancak bazı üye devletlerin karşı çıkması ve Pekin’in güvence vermesi üzerine bu öneriden vazgeçilmişti.

Konu, Pekin’i en önemli ticaret ortaklarından biri olarak gören AB ve özellikle de Volkswagen AG gibi otomobil üreticileri için Çin’in en büyük pazar olduğu Almanya için kritik önem taşıyor.

AB yaptırımlarının kabul edilmesi için tüm üye devletlerin desteği gerekiyor ve bu süre dolmadan da yaptırımlar değişebilir.

Belgeye göre, çoğunlukla teknoloji ve elektronik şirketleri “Rusya’nın askeri ve teknolojik gelişimine ya da Rusya’nın savunma ve güvenlik sektörünün gelişimine katkıda bulunmakla” suçlanıyor.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen Nisan ayında Pekin’e gitmiş ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’i savaşa dahil olmaması konusunda uyarmıştı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler