Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Rus petrolü Avrupa’ya ve ABD ordusuna Hatay’dan mı gönderiliyor?

Rus petrolü ve akaryakıtı şimdiye kadar daha az bilinen bir kaynaktan Avrupalı alıcılara ve hatta iddialara göre ABD ordusuna ulaştığı bildirildi. Dörtyol terminali, öncelikle Irak ham petrolünün ihracatına odaklanmış ancak Rusya'nın Ukrayna'yı tamamen işgal etmesinin ardından bu durum değişti.

Rus petrolü Avrupa’ya ve ABD ordusuna Hatay’dan mı gönderiliyor?

Kpler’den alınan gemi takip verilerine göre, Mart ve Haziran ayları arasında sadece üç petrol sevkiyatı yapıldı ve bu sevkiyatlar İsrail, Mısır ve Yunanistan’dan deniz yoluyla gerçekleşti.

Ancak, Financial Times’ın (FT) konuyla ilgili haberine göre, 2022’nin Temmuz ayından itibaren Batı’nın Rusya’ya yönelik ticari kısıtlamalarının başlamasıyla birlikte, Dörtyol’a deniz yoluyla yapılan petrol sevkiyatlarında belirgin bir artış gözlendi. Uzmanlar, terminale gelen petrolün çoğunun Rusya’dan geldiğini ve bu petrolün büyük bir kısmının AB yaptırımlarına aykırı olarak Avrupa’ya gönderildiğini belirtiyor.

ABD’li senatörler Marco Rubio ve Maggie Hassan, Dörtyol’dan gelen ve Yunanistan’daki bir rafineride işlenerek yakıta dönüştürülen “maskeli Rus petrolünün”, ABD savaş gemilerine ulaşma ihtimalinden endişe duyuyor. Rubio ve Hassan, savunma bakanına yazdıkları mektupta, “Petrolün Rusya’dan ABD filosuna ulaşan yolunun neredeyse kesinlikle Rusya tarafından yaptırımlardan kaçınmak amacıyla kasıtlı olarak oluşturulduğunu” kaydetti.

Ancak, Dörtyol’un İstanbul merkezli sahibi Global Terminal Hizmetleri AŞ, “bağımsız bir depolama terminali” olduğunu ve ticaretle hiçbir ilgisinin olmadığını iddia ediyor. Şirket, petrolün nihai varış noktasını izlemek için yetkisinin veya sorumluluğunun olmadığını belirtti.

Hollandalı petrol tüccarı Niels Troost, Temmuz 2022’de GTS’nin yüzde 40 hissesini Türk sahiplerinden satın aldı ancak terminalin faaliyetleri hakkında yorum yapmayı reddetti. Türkiye Rekabet Kurulu’nun onayıyla, Troost Kasım 2023’te hisselerini GTS’ye geri iade ederek şirketten resmen ayrılmıştı.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler