Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol fiyatları yukarı yönlü hareket ediyor

Petrol fiyatları, OPEC+ toplantısı öncesinde, ABD'deki ham petrol stoklarında yaşanan düşüşe işaret eden bir sektör raporunun etkisiyle yükseliş gösteriyor. Özellikle OPEC+ toplantısında mevcut arz kesintilerinin onaylanmasının beklentisi, fiyatları destekliyor.

Petrol fiyatları yukarı yönlü hareket ediyor

Brent ham petrol, Salı günü Ekim ayından bu yana en yüksek seviyede kapanış yapmasının ardından varil başına 89 dolar civarında seyrediyor. ABD ham petrolü ise 85 dolar civarında işlem görüyor. Amerikan Petrol Enstitüsü’nün verilerine göre, ülke genelindeki petrol stokları geçen hafta 2 milyon varilden fazla azaldı. Çarşamba günü resmi verilerin açıklanmasından önce yapılan tahminler, benzin ve distile ürün stoklarında da düşüşler yaşandığını gösteriyor.

Bloomberg HT’nin haberine göre, OPEC ve müttefikleri, çarşamba günü gerçekleştirecekleri çevrimiçi toplantıda ham petrol piyasalarını ve tedarik politikasını gözden geçirecekler. Yetkililer, üye ülkelerin genel stratejilerinin değişmeden kalacağını öngörüyor.

Ukrayna’nın Rus enerji altyapısına yönelik saldırıları ve Orta Doğu’daki gerilimlerin fiyatları desteklemesiyle ham petrol bu yıl yükseldi. OPEC’in kısıtlamaları, bazı üyelerin anlaşmaya varılan kesintilerin tamamını yerine getirmekte tereddüt etmesine rağmen, piyasayı sıkılaştırıyor.

Commonwealth Bank of Australia’dan analist Vivek Dhar, “OPEC+ şu anda gönüllü üretim kesintilerini yıl ortasına kadar uzatırken, bugün ilerleyen saatlerde gerçekleşecek sanal OPEC+ toplantısı muhtemelen grubun mevcut politikasını teyit edecek. Çin’in petrol talebindeki büyüme beklentilerinin hayal kırıklığı yaratacağını göz önünde bulundurarak, “Brent petrol vadeli işlemlerinin önümüzdeki aylarda varil başına 75 ila 80 dolar arasında seyredeceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler