Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Petrol fiyatları beş ayın en yüksek seviyesinde

Petrol, Orta Doğu'da artan jeopolitik riskler ve Meksika'dan gelen arzın daralmasının fiyatların yükselmesine yardımcı olmasıyla beş ayın en yüksek seviyesinde kalmaya devam ediyor.

Petrol fiyatları beş ayın en yüksek seviyesinde

Brent petrolü Pazartesi günü %0,5 arttıktan sonra varil başına 88 dolara yükselirken, ABD ham petrolü ise 84 dolar civarında işlem gördü. İsrail’in İran’ın Suriye’deki büyükelçiliğine yönelik düzenlediği hava saldırısında üst düzey bir askeri komutanın da aralarında bulunduğu bazı kişiler hayatını kaybederken, Tahran kararlı bir şekilde karşılık vereceğini bildirdi. Meksika’nın devlet tarafından işletilen petrol şirketi Pemex, önümüzdeki birkaç ay içinde öncelikle Maya ham petrolünün ihracatını durdurmayı planladığını duyurdu.

ICE Futures Europe verilerine göre, para yöneticilerinin küresel gösterge Brent petrolündeki net uzun pozisyonları 13 ayın en yüksek seviyesinde bulunurken, hedge fonları da ham petrolde giderek daha fazla yükselişe geçiyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve ortaklarının üretim kesintilerinin grup dışından artan arzı dengelemesiyle ham petrol bu yıl %14 artış kaydetti. BloombergNEF’e göre, OPEC+’nın Çarşamba günü yapılması planlanan inceleme toplantısında mevcut üretim politikasını onaylaması bekleniyor ve bu da yıl sonuna kadar açığa yol açacak.

Arz odaklı gelişmelere odaklanılması, Pazartesi günü petrolün ABD imalat faaliyetinin güçlü olduğunu gösteren verilerden kurtulmasına yardımcı oldu. Bu veriler, tahvil yatırımcılarının bu yıl Fed’in para politikasında daha az gevşeme yapacağına dair işaretler verdiği gibi dolar göstergesinin de iki ayın en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi. Daha yüksek faiz oranları ve daha güçlü bir dolar genellikle emtia fiyatlarında düşüş eğilimine neden olur.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler