Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Japonya’da çekirdek enflasyon üç aylık bir düşüşün ardından Şubat ayında hızlandı

Son dönemde ülkenin tarihi ücret zamları ve negatif faiz deneyimine son vermesiyle öne çıkan Japonya'da enflasyon göstergelerinde artış dikkat çekti.

Japonya’da çekirdek enflasyon üç aylık bir düşüşün ardından Şubat ayında hızlandı

Ülkede tüketici fiyatları, Şubat ayında yıllık olarak %2,8 artış gösterdi. Bu, Ocak ayındaki %2,2’lik tüketici enflasyonundan bir yükselişi temsil ediyor. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi ise Şubat ayında yıllık enflasyonun %2,9 olması yönündeydi. Bu artışla birlikte, üç aydır devam eden düşüş eğilimi sona ermiş oldu.

Yaş gıda fiyatları hariç tüketici fiyatlarında da Ocak ayının üzerinde bir artış görüldü. Japonya’da çekirdek enflasyon göstergelerinden biri olan yaş gıda hariç tüketici fiyatları Şubat ayında %2,8 arttı. Ocak ayındaki artış ise %2 düzeyindeydi. Bloomberg anketine göre, beklenti %2,8 olarak kaydedilmişti.

Ancak, Şubat ayında enflasyon göstergeleri içinde gerileyen tek gösterge Japonya Merkez Bankası’nın favori göstergelerinden biri olan yaş gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları oldu. Şubat ayında bu gösterge %3,2 artış gösterdi. Ocak ayındaki artış ise %3,5 düzeyindeydi. Ekonomistlerin beklentisi ise %3,3’lük bir artış yönündeydi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler