Sosyal Medya

Döviz

Japonya Merkez Bankası’nın Bekleme Kararı Yen’in Daha Fazla Zayıflamasına Neden Oldu

Beklemede kalma kararı ve güncellenen tahminler yeni desteklemedi. Para birimi dolar karşısında 1990'dan bu yana ilk kez 156 seviyesini aşarak kısa süreliğine 156,22'yi gördü.

Japonya Merkez Bankası’nın Bekleme Kararı Yen’in Daha Fazla Zayıflamasına Neden Oldu

Japonya Merkez Bankası’nın faiz oranlarını sabit tutması ve tahvil alımı ile politika dilini sadeleştirmesi, yenin son 34 yılın en düşük seviyesine gerilemesine neden oldu.

BOJ Cuma günü yaptığı ve sadece birkaç satırdan oluşan sadeleştirilmiş açıklamaya göre,  ekonomistlerin de beklediği gibi gösterge faiz oranını %0 ile %0,1 arasında tuttu. Tahvil alımlarını azaltma sinyali vermedi, bunun yerine Mart ayında aldığı karar doğrultusunda alım yapacağını söyledi.

İleriye dönük olarak banka, enflasyonun bu mali yılda %2,8 ile 2026 mali yılına kadar enflasyon hedefinin üzerinde veya civarında kalacağını tahmin etti. Banka, projeksiyonlarının gerçekleşmesi halinde politika ayarlarını değiştireceğini söyleyerek faiz oranlarını yeniden artırma yolunda olduğunun altını çizdi.

Yine de, beklemede kalma kararı ve güncellenen tahminler yeni desteklemedi. Para birimi dolar karşısında 1990’dan bu yana ilk kez 156 seviyesini aşarak kısa süreliğine 156,22’yi gördü. Gösterge tahvil faizleri daha önce %0,93 iken %0,905’e kadar geriledi, bu da politikanın şimdilik değişmeyeceğinin beklendiğinin bir başka göstergesi.

Yen’deki son hareketin ardından Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, son hareketi karakterize etmekten kaçınsa da gerekirse döviz piyasasında sert bir şekilde karşılık vereceğini söyledi.

Norinchukin Research’ten Takeshi Minami, “BOJ yendeki zayıflığa karşı herhangi bir açıklama yapmadı ve bence bu yüzden yen daha da düştü,” dedi. “BOJ toplantısı bittiğine göre maliye bakanlığı her an piyasaya müdahale edebilir, ancak ABD ekonomik verileri açıklanıncaya ve Federal Rezerv kararı verilinceye kadar beklemeyi tercih edebilirler.”

Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçütü Cuma günü açıklanacak ve döviz hareketleri için başka bir katalizör görevi görebilir. ABD merkez bankası önümüzdeki hafta politika konusunda karar verecek.

Başkan Kazuo Ueda politika rotasını çizerken bir ikilemle karşı karşıya. Merkez bankası başkanı, geçen ay negatif faiz politikasına son vererek 2007’den bu yana ilk kez faiz artırımına gitmesinin ardından kademeli olarak faiz artırımlarına devam etmek istediğini belirtti. Aynı zamanda ilk çeyrekte küçüldüğü tahmin edilen durgun ekonomi üzerinde çok fazla baskı oluşturmak istemiyor.

Bu kombinasyon, piyasa oyuncularının acil müdahale beklentilerini değiştirdi. Mart ayında merkez bankasının muazzam gevşeme programına son vermesinin ardından bile yen üzerindeki zayıflama baskısını artırdı. Fed’in faiz indirimine ilişkin beklentilerin son haftalarda geri plana itilmesiyle birlikte yen üzerindeki baskı devam edecek gibi görünüyor.

Döviz Endişeleri

Japonya’nın döviz yetkililerinin artan uyarılarına ek olarak, iş dünyası liderleri de endişelerini dile getirerek, BOJ’a bu yıl önemli para birimleri arasında en çok kaybeden para birimindeki kayıpları daha da artırmaması için dolaylı olarak baskı yaptı.

Bu toplantının ana odak noktalarından biri BOJ’un tahvil alımları konusundaki duruşuydu. Toplantı öncesinde bazı analistler, alım hacmindeki bir azalmanın yen üzerindeki baskıyı hafifletmek için şahin bir eğilime işaret etmek için kullanılabileceği görüşündeydi.

Ancak piyasa oyuncuları, yerel basında çıkan haberlerde öne sürüldüğü gibi tahvil alımlarının azaltılacağına dair net bir işaret arıyorlarsa da bulamadılar. BOJ, 6 trilyon Yen rakamını ve benzer miktarda tahvil alımına devam edeceğini belirten bir cümleyi düşürdü, ancak duruşunun Mart ayındaki pozisyonuyla büyük ölçüde örtüştüğünü ekledi.

Ueda, bankanın geçen ay getiri eğrisi kontrol mekanizmasını sona erdirmesinin ardından faiz oranlarının esas olarak piyasa tarafından belirleneceğini söyledi.

‘Belirsiz’ Politika

Mizuho Securities Co. baş masa stratejisti Shoki Omori, sadeleştirilmiş açıklamanın BOJ’un tahvil alımlarıyla gelecekte ne yapacağını “çok belirsiz” hale getirdiğini söyledi.

Omori’ye göre bu durum yenin Mayıs ayında da zayıflamaya devam edeceği anlamına geliyor.

Merkez bankası ayrıca finansal koşulların şu an için gevşek kalmasını beklediğini söyledi, bu da faiz artırımının yaklaşmadığını gösteren önemli bir ifade. Karar öncesinde ankete katılan ekonomistler BOJ’un bir sonraki faiz artırımı için Ekim ayını en olası ay olarak görürken, çoğunluk bankanın Temmuz ayında daha erken hareket edebileceği riskini de işaret etti.

Banka Cuma günü yayınladığı son üç aylık ekonomik raporunda, bu yıl ve gelecek yıl için taze gıda hariç tüketici fiyatları görünümünü yükseltti ve cari mali yıl için risklerin yukarı yönlü olduğunu söyledi.

2026 mali yılı için medyan tahmin %1,9 oldu. Bu, dokuz üyeli kurulun fiyat ölçütünün %2 hedefinin üzerinde veya civarında kaldığı dönemin beş yıla uzamasını beklediğini gösteriyor.

Başkan, kararın arkasındaki düşünceyi, faiz oranlarının izleyeceği yolu ve enflasyon görünümünü detaylandırmak üzere Tokyo’da saat 15:30’da başlayacak bir basın toplantısı düzenleyecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler