Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Japonya imalat sanayinde güven bunalımı

Nikkei225 de ekonomide güçlü büyüme ve düşük enflasyonu fiyatlıyor. Verilerin tahminlerden kötü gelmesi, ralliyi frenleyebilir.

Japonya imalat sanayinde güven bunalımı

Yılın son çeyreğinde teknik resesyona giren Japon ekonomisinden, performansın bozulduğuna dair yeni veriler geliyor. Foreks Haber Merkezi’ne göre, Japon imalatçıların morali Şubat ayında keskin bir şekilde bozuldu ve kötümserlerin sayısı son 10 ayda ilk kez iyimserlerden fazla çıkarak ekonomik gerilemenin devam edeceği endişelerini artırdı.

Japon Merkez Bankası’nın bu yıl içinde süper-gevşek para politikasını terk edip, tahvil getirilerinde üst sınır uygulamasına son vermesi bekleniyor. Ancak, ekonomik aktivitenin yavaşlaması, BoJ’nin fikrini değiştirebilir.  Nikkei225 de ekonomide güçlü büyüme ve düşük enflasyonu fiyatlıyor. Verilerin tahminlerden kötü gelmesi, ralliyi frenleyebilir.

Reuters’ın aylık olarak hazırladığı ve BOJ’un üç aylık Tankan verilerini yakından takip eden imalat sektörü güven anketi, geçtiğimiz hafta Japonya’nın dördüncü çeyrekte beklenmedik bir şekilde resesyona girdiğini ve dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olma konumunu Almanya’ya kaptırdığını gösteren verilere paralel hareket etti.

 

Reuters Tankan olarak adlandırılan imalat sektörü güven endeksi, finans dışı 499 büyük Japon firmasıyla yapıldı.

Anket, imalatçıların duyarlılığının Şubat ayında bir önceki ayki +6 seviyesinden -1’e gerilediğini ve geçen Nisan ayından bu yana ilk kez negatif değer aldığını ortaya koydu. Endeksin Mayıs ayında +6’ya yükseleceği tahmin ediliyor.

 

Reuters Tankan endeksleri, iyimser katılımcılardan kötümser katılımcıların yüzdesinin çıkarılmasıyla hesaplanıyor. Negatif bir rakam kötümserlerin iyimserlerden fazla olduğu anlamına geliyor. Ankete katılan şirketlerin yaklaşık yarısı isimlerinin gizli kalması koşuluyla yanıt verdi.

 

Şubat ayında hizmet sektörü güven endeksi de Ocak ayına göre 3 puan azalarak +26 oldu. Mayıs ayında endeksin +23 seviyesine gerilemesi bekleniyor.

 

 

Foreks Haber Merkezi ([email protected] )

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler