Sosyal Medya

Borsa

İsrail’in İran hedeflerini vurmasıyla altın ve petrol fırladı

Ham petrol, Orta Doğu'da kötüleşen düşmanlıkların yanı sıra piyasayı sıkılaştıran OPEC+ arz kesintilerinin yol açtığı kazançlarla bu yıl yükseldi.

İsrail’in İran hedeflerini vurmasıyla altın ve petrol fırladı

ABD’li yetkililerin İsrail’in İran’daki hedefleri vurduğunu söylemesinin ardından petrol sıçradı. Brent, ham petrol arzını tehlikeye atabilecek daha geniş bir bölgesel çatışma potansiyeline ilişkin endişelerle yükseldi.

Küresel gösterge Brent, İran, Suriye ve Irak’taki patlama haberlerinin ardından kazançlarını azaltmadan önce bir noktada varil başına 90 doları aştı. İki ABD’li yetkiliye göre İsrail, İran’a karşı bir saldırı başlattı. Yarı resmi Fars haber ajansı, İsfahan’ın merkezinde bir patlama duyulduğunu söyledi. Devlet televizyonunun bildirdiğine göre, şehirdeki nükleer tesisler güvenli.

İslam Cumhuriyeti’nin geçen hafta sonu benzeri görülmemiş füze ve insansız hava aracı saldırısına İsrail’in yanıt vermesi gündemdeydi. Tahran’ın İsrail nükleer tesislerini vurmaya karşı uyarmasıyla ikisi arasındaki söylem tırmanıyordu. Orta Doğu, küresel ham petrol arzının yaklaşık üçte birini oluşturuyor.

Singapur’daki ING Groep NV’nin emtia stratejisi başkanı Warren Patterson, “Saldırıların doğasına bağlı olarak, arz risklerinin gerçeğe dönüştüğü bir senaryoya doğru ilerliyoruz” dedi. “Piyasa muhtemelen daha da büyük bir risk primi fiyatlamaya başlamak zorunda kalacak.”

Ham petrol, Orta Doğu’da kötüleşen düşmanlıkların yanı sıra piyasayı sıkılaştıran OPEC+ arz kesintilerinin yol açtığı kazançlarla bu yıl yükseldi. Daha yüksek enerji fiyatları, sürdürülürse, küresel ekonomi için riskleri artıracak ve enflasyonu kontrol altına almaya çalışan merkez bankacıları için bir zorluk oluşturacak.

Altın, Orta Doğu’da daha geniş bir bölgesel çatışmaya dair endişelerin küresel piyasaları sarsmasıyla yeni bir rekor seviyeye yaklaştı, ardından geri çekildi.

ABD’li yetkililerin İsrail’in İran’daki hedefleri vurduğunu açıklamasının ardından spot külçe altın %1,6’ya kadar yükselirken, baz metaller de kazançlarını azaltmadan önce sıçrama yaptı.

ABD’nin faiz indirim beklentisi, merkez bankalarının devam eden alımları ve özellikle Çin’deki güçlü tüketici talebinin etkisiyle külçe altın Şubat ortasından bu yana güçlü bir ralli yaparak rekor kırdı. Kaynayan uluslararası gerilimler de değerli metali destekledi ve sabahki hareketinde ton başına 2.400 doları aştı.

Oanda Asia Pacific Pte. kıdemli analisti Kelvin Wong, “Teknik olarak konuşursak, altın için ons başına 2.400 $ ‘lık önemli bir kısa vadeli direnç seviyesinin üzerindeyiz” dedi. “Bu aynı zamanda kısa vadeli spekülatörlerin bu noktada piyasaya yeni bir hücumunu da açıklıyor.”

Perşembe günü ABD’de açıklanan veriler, bazı politika yapıcıların da paylaştığı bir görüş olarak, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmeden önce kat etmesi gereken bir yol olduğu yönündeki endişeleri körükledi. Daha yüksek borçlanma maliyetleri, faiz ödemeyen değerli metal için tipik olarak olumsuzdur.

Spot altın Singapur’da saat 12:55’te %0,2 artışla ons başına 2.382,45 dolar olurken, bakır %0,1 düştü. Bloomberg Dolar Spot Endeksi %0,2 yükseldi. Gümüş, paladyum ve platin çok az değişti.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler