Sosyal Medya

Döviz

İngiltere’de enflasyon Eylül 2021’den bu yana görülen en düşük seviyede

Yetkililerin Perşembe günü faiz oranlarını 16 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25'te bırakması beklenirken, finansal piyasalar Ağustos ayındaki ilk indirimi tam olarak fiyatlıyor.

İngiltere’de enflasyon Eylül 2021’den bu yana görülen en düşük seviyede

İngiltere’de yıllık enflasyon oranı Şubat ayında Eylül 2021’den bu yana görülen düşük seviyele geriledi.

Ulusal İstatistik Ofisi’nin (ONS) verilerinee göre tüketici fiyatları Şubat ayında 2023’ün aynı ayına göre %3,4 arttı. Ocak ayında yıllık enflasyon %4,0 seviyesindeydi.

Ekonomistler enflasyonun Şubat ayında %3,5’e düşmesini bekliyordu.

Enerji ve gıda fiyatlarındaki değişken değişimleri dışarıda bırakan çekirdek enflasyon, Şubat ayında manşet orandan daha yüksek kalarak %4,5 ile bir önceki aydaki %5,1’in ve %4,6’lık konsensüs beklentinin biraz altında kaldı.

İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Komitesi yarın toplanacak. Açıklanan veri, İngiltere Merkez Bankası’nın bu yılın ilerleyen dönemlerinde faiz oranlarını düşürme yolunda ilerlemesini sağladı.

BOE Başkanı Andrew Bailey, gösterge borç verme oranını düşürmeden önce fiyat baskılarının sürdürülebilir bir şekilde %2 hedefine gerileyeceğine dair daha fazla kanıt görmesi gerektiğinin sinyalini verdi. Yetkililerin Perşembe günü faiz oranlarını 16 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25’te bırakması beklenirken, finansal piyasalar Ağustos ayındaki ilk indirimi tam olarak fiyatlıyor.

Enerji, gıda, alkol ve tütün hariç çekirdek enflasyon oranı beklendiği gibi %5,1’den %4,5’e geriledi. Ancak politika yapıcılar için önemli bir ölçüt olan hizmet sektöründeki enflasyon beklenenden daha az düşerek %6,5’ten %6,1’e geriledi.

CBI’ın baş ekonomisti Alpesh Paleja, “Enflasyon doğru yönde ilerliyor ve Bahar aylarında İngiltere Merkez Bankası’nın %2’lik hedefinin altına düşmesi bekleniyor,” dedi. “Ancak bunun ötesindeki yol muhtemelen inişli çıkışlı olacaktır. Değişen baz etkileri, yılın ilerleyen dönemlerinde tekrar %2’nin üzerine çıkacağı anlamına geliyor.”

Açıklamanın ardından dalgalanan sterlin, kayıplarını silmeden önce kısa bir süreliğine günün en düşük seviyesi olan 1,27 dolara kadar geriledi. Sterlin, BOE’nin faiz oranlarını diğer merkez bankalarından daha uzun süre yüksek tutacağı beklentisiyle bu yıl dolar karşısında en iyi performans gösteren para birimi oldu.

Hizmet enflasyonu ekonomistlerin beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken, BOE’nin tahminleri doğrultusunda ve bir yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesinde gerçekleşti. Yetkililer hizmet fiyatlarını, yurtiçi kaynaklı enflasyon ve ücret artışının fiyat artışlarını körüklediğine dair işaretler açısından yakından izliyor. Faiz belirleyicileri, hizmet enflasyonu ve ücret artışının enflasyonu %2 hedefinde sürdürülebilir bir şekilde tutmak için çok yüksek kaldığı konusunda uyarıda bulundu.

ONS, gıda fiyatları ile restoran ve kafelerdeki maliyetlerin enflasyon oranını aşağı çekmeye yardımcı olduğunu söyledi. Motor yakıtı, konut ve ev hizmetlerinden kaynaklanan yukarı yönlü baskı vardı. Rakamlar, her yılın başında yapılan olağan uygulama gibi güncellenmiş bir mal ve hizmet sepetine dayanmakta.

Ukrayna’daki savaşın tahıl fiyatlarını yükseltmesi ve çiftçilerin yakıt, yem ve gübre maliyetlerini artırmasının ardından İngiltere’de görülen çift haneli enflasyonun en büyük etkenlerinden biri gıda faturalarındaki artış oldu. ONS, gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarının %5 artarak Rus işgali öncesinden bu yana en düşük seviyeye indiğini ve Ocak ayındaki %6,9’dan keskin bir düşüş gösterdiğini açıkladı. Restoran ve otellerdeki enflasyon ise %7,1’den %6’ya geriledi.

Son okuma İngiltere’yi, politika yapıcıların pandemi sonrasında fiyatları kontrol altına almak için uyguladıkları parasal sıkılaştırmayı azaltmaya hazırlandıkları ABD ve Euro bölgesinde hakim olan enflasyon seviyelerine yaklaştırdı.

Fiyatların Nisan ayında geçici olarak %2 hedefinin altına düşmeden önce bu ay daha da yavaşlaması bekleniyor.

BOE faiz belirleyicileri, enerji faturalarındaki büyük düşüşü, işçiler için bir ücret anlaşması dalgasını ve cep telefonu planları gibi önceki enflasyon oranlarına bağlı faturalardaki yıllık artışların etkisini tartacakları faiz indirimlerine geçmeden önce Nisan ayı enflasyon ve ücret verilerini görmek isteyebilir.

İngiltere, gıda ve enerji fiyatlarındaki artışın işçilerin daha yüksek ücret talep etmesine yol açmasının ardından geçen yıl Yedi Grup ülkesi arasında en kötü enflasyona sahip ülke oldu.

Ücretlerdeki artışın fiyat artışlarını geride bırakmasıyla yaşam standartları iyileşmektedir. Ancak ekonomi, geçen yıl yükselen faiz oranları ve hayat pahalılığı krizinin tetiklediği teknik durgunluktan ancak yavaş bir şekilde toparlanıyor gibi görünüyor. BOE enflasyon savaşçıları için kilit bir endişe alanı olan işgücü piyasası da zayıflama işaretleri gösteriyor.

Bu durum, Başbakan Rishi Sunak’ı bu yılın ikinci yarısında yapılması beklenen genel seçimler için kasvetli bir zeminle karşı karşıya bırakıyor. BOE ve özel sektör ekonomistleri bu yıl sadece %0,3’lük bir büyüme bekleyerek İngiltere’yi bir yıl daha gelişmiş ekonomistlerin gerisinde bırakıyor.

JPMorgan Asset Management küresel piyasa analisti Zara Nokes, “Tüketiciler için görünüm aydınlanıyor,” dedi. “İngiltere Merkez Bankası da manşet rakamdaki düşüşe sevinecek olsa da, enflasyona karşı savaşın kazanıldığına ikna olması pek olası değil.”

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler