Sosyal Medya

Döviz

IMF, Suudi Arabistan’ın 100 dolara yakın petrol fiyatına ihtiyacı olduğunu söyledi

Riyad'ın bu yıl ham petrol üretimini günde 9,3 milyon varil civarında sabit tutması halinde bütçesini dengelemek için varil başına ortalama 96,20 dolarlık bir petrol fiyatına ihtiyaç duyacağını belirtti.

IMF, Suudi Arabistan’ın 100 dolara yakın petrol fiyatına ihtiyacı olduğunu söyledi

Uluslararası Para Fonu’na göre, OPEC+ lideri grubun üretim kesintilerine öncülük ederken Suudi Arabistan’ın bu yıl daha önce düşünülenden daha yüksek bir petrol fiyatına ihtiyacı olacak.

Washington merkezli Fon Perşembe günü yayınladığı bölgesel ekonomik görünüm raporunda, Riyad’ın bu yıl ham petrol üretimini günde 9,3 milyon varil civarında sabit tutması halinde bütçesini dengelemek için varil başına ortalama 96,20 dolarlık bir petrol fiyatına ihtiyaç duyacağını belirtti.

Bu rakam, IMF’nin krallığın 2024 yılında günde 10 milyon varil pompalayacağını öngördüğü Ekim ayındaki bir önceki tahmine göre %21 arttı.

Suudiler, küresel ham petrol fazlasını engellemek ve fiyatları desteklemek için OPEC+ ittifakının üretimini kısmasına öncülük etti ve geçen Temmuz ayından bu yana kesintileri günde 1 milyon varil derinleştirdi. Bu önlemler piyasanın canlanmasına yardımcı oldu, ancak Riyad satış hacimlerinden feragat ettikçe bunu telafi etmek için daha yüksek bir fiyata ihtiyaç duyuyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve ortakları 1 Haziran’da bir araya gelerek arz kısıtlamalarının yılın ikinci yarısında da devam edip etmeyeceğini değerlendirecek. Orta Doğu’daki çatışmaların piyasayı desteklemesiyle birlikte bazı analistler OPEC+’nın kısıtlamaları gevşetmeye başlayabileceğini düşünüyor.

Krallığın, Veliaht Prens Muhammed bin Salman’ın  1,5 trilyon dolarlık Neom gibi fütüristik şehirlerden üst düzey sporculara kadar harcama yapmayı içeren iddialı dönüşüm planlarını finanse etmek için önemli bir gelire ihtiyacı var.

OPEC+ üyeleri Kazakistan ve İran da fiyat ihtiyaçlarının arttığını gördü, ancak Suudiler kadar derin üretim fedakarlıkları yapmayan diğer bazı koalisyon üyeleri genel olarak sabit kaldı ve hatta azaldı.

IMF’ye göre, krallığın arz kesintilerini gevşettiğini ve üretimi gelecek yıl günde 10,3 milyon varile çıkardığını varsayarsak, başabaş fiyat gereksinimi varil başına 84,70 dolara düşecek.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler