Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

HCOB Euro Bölgesi İmalat PMI: Fabrika siparişleri yaklaşık bir yılın en yavaş hızında geriledi

HCOB Euro Bölgesi İmalat PMI'daki düşüş tamamen tek para birliğinin en büyük ekonomisinden kaynaklandı. Almanya, son dört ayın en keskin kötüleşmesini kaydetti.

HCOB Euro Bölgesi İmalat PMI: Fabrika siparişleri yaklaşık bir yılın en yavaş hızında geriledi

Euro bölgesi imalat sektöründeki toparlanmaya ilişkin diğer geçici işaretler en son HCOB PMI anketi ile kanıtlandı.

Yeni siparişler ve satın alma faaliyetleri gibi ileriye dönük göstergeler Şubat ayında son bir yıla yakın bir sürenin en yumuşak düşüşüne işaret etti. Üretim seviyeleri ilk çeyreğin ortalarında azalsa da daralma oranı sabit kaldı. Ayrıca Euro Bölgesi imalatçılarının büyüme beklentileri Ocak ayındaki dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu arada, tedarikçilerin teslimat süreleri bir önceki anket dönemindeki hafif uzamanın ardından Şubat ayında kısaldı. İmalat sektörü girdi maliyetleri daha da düşerek Euro Bölgesi mallarında daha fazla indirim yapılmasına yol açtı.

 

HCOB Euro Bölgesi İmalat PMI, Euro Bölgesi fabrikalarının genel sağlığını aylık olarak ölçen ve S&P Global, Şubat ayında bir önceki aya göre kısmi bir düşüş kaydetti. Bununla birlikte, 46,5 ile manşet endeks genel olarak Ocak ayındaki son 10 ayın en yüksek seviyesi olan 46,6’ya göre değişiklik göstermedi ve imalat sektöründeki ikinci en yavaş bozulmaya işaret etti.

HCOB Euro Bölgesi İmalat PMI’daki düşüş tamamen tek para birliğinin en büyük ekonomisinden kaynaklandı. Almanya, son dört ayın en keskin kötüleşmesini kaydetti. En güçlü performanslar Almanya’nın çevre bölgelerinde görüldü.

Yunanistan ve İrlanda sırasıyla son 24 ve 20 ayın en iyi genişlemelerini kaydederken, Avro Bölgesi’nde İspanya yeniden yaklaşık bir yıldır ilk kez büyüme kaydederken, Hollanda, İtalya ve Fransa’da daha yumuşak daralmalar görüldü.

Euro bölgesi mallarına yönelik talepteki gerileme Şubat ayında art arda dördüncü ay soğurken, fabrika siparişleri geçen yılın Mart ayından bu yana en yavaş hızda geriledi. İleriye dönük diğer gelişmelerden de olumlu sinyaller alındı.

PMI verilerini yorumlayan Hamburg Commercial Bank Baş Ekonomisti Dr. Cyrus de la Rubia şunları söyledi:

“Euro Bölgesi’nin bir yıldır devam eden endüstriyel durgunluğu sona ermiyor. Üretim bir önceki yılla aynı hızda tekrar azaldı. Özellikle de Almanya ve Fransa’nın ağır topları sayesinde. Buna karşın İspanya, Euro’nun önde gelen dört ülkesi arasında ilk sırada yer alıyor. Biraz daha olumlu bir not olarak, Euro Bölgesi’nde yeni siparişlerdeki düşüş
bir miktar yumuşayarak gelecekte talebin toparlanabileceğine dair bir umut ışığı yaktı.
“Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırıları geçici bir etki yarattı ve kısa süreli bir Ocak ayında teslimat sürelerinin uzaması ve ardından Şubat ayında teslimat süreleri yeniden kısaldı. Sonuç olarak bu ay girdi fiyatlarında görülen daha yumuşak düşüşün tamamen Kızıldeniz’deki gerilime bağlanması olası değil; daha ziyade petrol fiyatlarındaki son artış gibi emtia fiyatlarındaki artışlar neden olmakta. Gelecekteki üretimle ilgili beklentiler ihtiyatlı iyimserliğini koruyor, ancak endeksin hala uzun vadeli seviyenin biraz altında ortalaması, mevcut durgun ortamı yansıtmakta. Benzer şekilde, işverenler işgücünü azaltıyor, ancak bu konuda aşırı agresif tedbirler alma konusunda isteksizler. Sonuç olarak, genel kanı bir kriz beklentisi olmadığı yönünde. Son derece parlak bir gelecek beklememekle birlikte firmalar depresif zamanlar da öngörmüyorlar. Bunun yerine, işletmeler
faaliyetlerini sürdürmekte ve iyileşme işaretleri ortaya çıktığında yeniden harekete geçmeye hazırlanmaktadırlar.”

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler