Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Gazze’de ateşkes söylentilerinin petrol fiyatlarını etkilemesi tahmin ediliyor

Petrol fiyatları, İsrail-Hamas ateşkesiyle ilgili asılsız raporlar ve doların değer kaybetmesiyle haftalık bazda düşüş gösterdi. Ayrıca, tarım dışı istihdam verilerinin açıklanması ve Orta Doğu'daki gerilimlerin yanı sıra Çin'deki ekonomik zayıflığın da fiyatları etkilediği belirtiliyor.

Gazze’de ateşkes söylentilerinin petrol fiyatlarını etkilemesi tahmin ediliyor

Mart ayında vadesi dolan Brent kontratı %0,9 artışla 79,38 dolara yükselirken WTI %0,8 artışla 74,36 dolar oldu. Ancak her iki kontrat da bu hafta %4,4 ila %5,2 arasında değer kaybederek Ekim sonundan bu yana en kötü haftalık performansını sergiledi.

Investing.com’da yer alan analize göre, İsrail-Hamas ateşkesi, Orta Doğu’daki arz kesintilerini hafifletebilir. Özellikle İran’a bağlı Yemenli Husi grubunun Kızıldeniz’de düzenlediği saldırılar nedeniyle bölgedeki nakliye faaliyetlerinde aksamalar yaşanmıştı. Ancak İsrail-Hamas çatışmasında olası bir ateşkesin, Kızıldeniz’deki gerilimi azaltarak petrol tedarikindeki aksamaları ortadan kaldırması bekleniyor.

Tarım dışı istihdam verileri öncesinde dolardaki düşüş, petrol fiyatlarına destek sağladı. Ancak uzun vadede doların daha yüksek faiz beklentileriyle desteklenmeye devam etmesi bekleniyor. Federal Reserve’ın faiz indirim beklentilerini azaltması da petrol fiyatları üzerinde bir miktar baskı oluşturdu.

Son olarak, Çin’den gelen zayıf talep sinyalleri, ham petrol için satın alma yöneticileri endeksinde yer alan bir dizi zayıf verinin ardından baskı unsuru oldu.

PARA ANALİZ

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler