Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed tutanakları:  Faiz indirmeye hazır değiliz!

Fed fon vadeli işlem piyasasındaki trader'lar Mart ayındaki faiz indirimini neredeyse sabit fiyatta fiyatlarken, bu indirim Haziran ayına ertelendi. Tüm yıl için beklenen kesinti seviyesi altıdan dörde düşürüldü. FOMC yetkilileri Aralık ayında üç tahminde bulundu.

Fed tutanakları:  Faiz indirmeye hazır değiliz!

Fed FOMC’nin Çarşamba günü yayınlanan toplantı tutanaklarına göre, üyeler faizleri  düşürmek için aceleleri değiller.  Katılımcılar, enflasyona ilişkin hem iyimser hem de ihtiyatlı olduklarını ifade etti. Türev piyasalarda bu yıl beklenen faiz indirim adeti yıl başında 6×25’ten 4×25’e  geriliyor.   Wall Street ve bu sabah Asya’da Dolar Endeksi Fed tutanaklarına tepki vermedi.  Ancak, dünya için gösterge  10 yıl vadeli devlet tahvilinin getirisi bir kez daha kritik direnç %4.30’un üstünde.

 

 

CNBc.com tutanakları şu paragraflarla yorumladı

 

Federal Açık Piyasa Komitesi tutanakları enflasyonun gerileyeceğine dair “daha fazla güven” elde edene kadar herhangi bir kesinti yapılmayacağını gösterecek şekilde değiştirerek piyasalara sert bir uyarı yaptı.

Tutanaklarda, “Katılımcıların çoğu, politika duruşunu gevşetmek için aceleci hareket etmenin risklerine dikkat çekti ve enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye düşüp düşmediğine karar vermek için gelen verileri dikkatle değerlendirmenin önemini vurguladı.” ifadesine yer verildi.

Toplantı özeti, Fed’in 2022 ortalarında 40 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaşan enflasyonu  düşürmede başarılı olduğuna dair  iyimserliğe işaret etti. Ancak guvernörler, politikayı gevşetmeye başlamadan önce daha fazla veri görmek istediklerini belirtirken, faiz artırımları büyük olasılıkla bitti.

Tutanaklarda, “Politika görünümünü tartışırken, katılımcılar politika faizinin bu sıkılaştırma döngüsü için muhtemelen zirvede olduğuna karar verdiler” denildi. Ancak “Katılımcılar genel olarak enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye doğru ilerlediğine dair daha fazla güven kazanana kadar fed funds oranını  düşürmenin uygun olmayacağını belirtti.”

Toplantıdan önce yayınlanan bir dizi veri enflasyonun hala yüksek olmasına rağmen Fed’in %2 hedefine doğru gerilediğini gösteriyordu. Tutanaklar, kaydedilen “somut ilerlemeyi” değerlendirirken, bunun bir kısmını “kendine özgü” ve muhtemelen uzun sürmeyecek faktörlerden kaynaklandığını işaret etti.

 

Sonuç olarak üyeler, enflasyonun uzun vadede nereye doğru gittiğini belirlemek için gelen verileri “dikkatli bir şekilde değerlendireceklerini” söyledi. Yetkililer hem yukarı hem de aşağı yönlü risklere dikkat çekti ve faiz oranlarının çok hızlı düşürülmesinden endişe ediyor.

 

Fed ne kadar hızlı hareket edecek?

Özette, “Katılımcılar, kısıtlayıcı para politikası duruşunun ne kadar sürdürülmesi gerektiğine ilişkin belirsizliğin altını çizdi” denildi. Tutanaklarda, yetkililerin “yüksek enflasyonun hane halklarına, özellikle de dar gelirlilere zarar vermeye devam ettiğinden endişe duydukları” belirtildi. “Enflasyon verileri geçen yılın ikinci yarısında önemli bir düşüş kaydederken, sürdürülebilir bir şekilde yüzde 2’ye doğru düşüp düşmediğine karar vermek için gelen verileri dikkatle değerlendireceklerini gözlemlediler.”

 

Tutanaklar, Fed’in görünüme ilişkin belirsizlik göz önüne alındığında ne kadar hızlı hareket etmek isteyeceğine dair iç tartışmayı yansıtıyordu. 30-31 Ocak toplantısından bu yana, tüketici ve üretici fiyatlarına ilişkin veriler enflasyonun beklenenden daha sıcak olduğunu ve Fed’in %2’lik 12 aylık hedefinin hala oldukça ilerisinde olduğunu gösterdi.

Son haftalarda çok sayıda Fed yetkilisi para politikasının gevşetilmesine yönelik sabırlı bir yaklaşım sergilediğini belirtti. 2023’te yıllık bazda %2,5 oranında büyüyen  ekonomi, FOMC üyelerini 2022 ve 2023’te art arda uygulanan 11 faiz artışının resesyona yol açmadığı konusunda cesaretlendirdi.

 

ABD ekonomisinin hızı Fed’i düşündürüyor

Tam tersine, ABD işgücü piyasası hızlı bir şekilde genişlemeye devam ederek Ocak ayında 353.000 tarım dışı pozisyon ekledi. Atlanta Fed’e göre şu ana kadarki veriler ilk çeyrekte %2,9’luk GSYİH büyümesine işaret ediyor.

Faiz oranlarına ilişkin tartışmanın yanı sıra üyeler, Fed’in bilançosundaki tahvilleri de gündeme getirdi. Haziran 2022’den bu yana merkez bankası, 1,3 trilyon dolardan fazla Hazine tahvilinin ve ipoteğe dayalı menkul kıymet satarak, bilançosunu daraltıyor.

Yeterli düzeyde rezerv var

Tutanaklarda Mart ayı toplantısında daha derinlemesine bir tartışmanın yapılacağı belirtildi. Politika yapıcılar ayrıca Ocak ayındaki toplantıda “niceliksel sıkılaştırma” adı verilen süreçte sabırlı davranmayı benimseyebileceklerini de belirttiler. Bilanço daralırken, ekonomik etkisi hususunda en önemli soru bankaların ihtiyaçlarını karşılamak için rezerv varlıklarının ne kadar yüksek olması gerektiğidir. Fed mevcut seviyeyi “yeterli” olarak nitelendiriyor.

Tutanaklarda, “Bazı katılımcılar, rezervlerin bolluğuna (likidite fazlası bulunduğuna) ilişkin tahminleri çevreleyen belirsizlik göz önüne alındığında, bilanço daraltmayı yavaşlatarak bankaların uyumunu yumuşmayı,  fakat Komite’nin bilanço daraltmayı daha uzun süre sürdürmesini önerdiler.”

“Ayrıca birkaç katılımcı, Komite faiz indirmeye başladıktan sonra bile bilanço daraltmanın devam edebileceğini belirtti.”

Fed yetkilileri mevcut politikanın kısıtlayıcı olduğunu düşünüyor, bu nedenle ileriye yönelik en büyük soru, hem büyümeyi desteklemek hem de enflasyonu kontrol etmek için ne kadar gevşetilmesi gerektiği olacak.

 

Faiz indirim beklentileri tırpanlandı

Büyümenin çok hızlı devam edeceğine dair bazı endişeler var.

Tüketici fiyat endeksi Ocak ayında 12 aylık bazda %3,1 arttı; gıda ve enerji hariç tutulduğunda ise %3,9 oldu; ikincisi ay içinde büyük bir düşüş kaydetti. Atlanta Fed’e göre, konut ve çok fazla dalgalanmayan diğer fiyatlara ağırlık veren “yapışkan” TÜFE %4,6 arttı. Üretici fiyatları aylık bazda %0,3 ile Wall Street beklentilerinin oldukça üzerinde arttı.

Piyasalar o zamandan beri faiz indirimlerine ilişkin beklentilerini yeniden ayarlamak zorunda kaldı.

Fed fon vadeli işlem piyasasındaki trader’lar Mart ayındaki faiz indirimini neredeyse sabit fiyatta fiyatlarken, bu indirim Haziran ayına ertelendi. Tüm yıl için beklenen kesinti seviyesi altıdan dörde düşürüldü. FOMC yetkilileri Aralık ayında üç tahminde bulundu.

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler