Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fed 2024’te faiz indirmeyebilir

CNN’e göre, ABD ekonomisi o kadar güçlü ki 2024’te faiz indirimi olmayabilir. 2024 yılının tüketicilerin yeniden nefes almaya başlayabileceği yıl…

Fed 2024’te faiz indirmeyebilir

CNN’e göre, ABD ekonomisi o kadar güçlü ki 2024’te faiz indirimi olmayabilir. 2024 yılının tüketicilerin yeniden nefes almaya başlayabileceği yıl olması gerekiyordu. 20 aydan uzun süren enflasyonla mücadele ve yüksek borçlanma maliyetlerinin ardından yatırımcılar, ekonomistler ve en sonunda Federal Reserve yetkilileri, ekonominin bu yıl yumuşamasını ve merkez bankasının nihayet faiz indirimine başlamasını beklediklerini söylemişlerdi.

Ancak Fed’in “pivotu”, yani para politikasında yön değiştirmesi ile ilgili beklentiler geri atılmaya devam ediyor. Türev piyasalar başlangıçta bu yıl Mart ayından itibaren altı faiz indirimi beklerken, bu seçenek artık masadan kalktı.

Fed Başkanı Jerome Powell, Fed’in Ocak toplantısında olası faiz kesintileri hakkında şunları söyledi: “Komitenin Mart ayı toplantısına kadar faiz indirecek bir güven seviyesine ulaşacağını sanmıyorum”. Şimdi bazı ekonomistler Fed’in bu yıl faiz oranlarını hiç düşürmeyeceğini düşünüyor.

Apollo Global Varlık Yönetimi baş ekonomisti Torsten Slok, Cuma günü yatırımcılara yazdığı bir notta, ekonominin yavaşlamadığını ve bazı temel enflasyon ölçümlerinin arttığını söyledi. “Fed bu yıl faiz indirimi yapmayacak ve faizler daha uzun süre yüksek kalacak” diye ekledi.

Richmond Federal Rezerv Başkanı Tom Barkin, merkez bankasının bu yıl faiz oranlarını düşürmeyebileceği fikrini yineledi. Barkın, Cuma sabahı CNBC’ye verdiği röportajda “Göreceğiz” dedi. “Enflasyonun düşeceği konusunda hâlâ umutluyum ve enflasyon normale dönerse bu, faiz oranlarını da normalleştirmek isteriz. Ancak bana göre bunu yapmadan önce enflasyonun geride kaldığına emin olmak isteriz.”

 

Amerikalılar, özellikle kira, yiyecek ve benzin gibi temel ihtiyaçlarda artan fiyatlarla mücadele ediyor. Gıda fiyatları Aralık ve Ocak ayları arasında %0,4 artış göstererek bir yılın en yüksek aylık oranını kaydetti. Navy Kredi Kooperatifi’nin (banka) ekonomisti Robert Frick, CNN’e “Gıda fiyatları artmaya devam etti ve bu gerçekten acı verici bir nokta” dedi.

Bazı yönlerden Fed’in faiz indirimi beklentileri, Fed’in faiz indirimi çabalarını baltaladı. Bunun nedeni, yatırımcıların ve ekonomistlerin finansal koşulların gevşemesini hesaba katmasıyla ABD’nin 2024 büyüme beklentilerinin sıçrama göstermesiydi.

S&P 500 Global Ratings’teki ekonomistler, ABD reel gayri safi yurt içi hasıla artışı tahminin Kasım ayındaki %1,5’tan %2,4 yukarı revize etti. İşsizlik tarihi düşük seviyelerde ve ücret enflasyonu yüksek seyrederken, işgücü piyasası inanılmaz derecede dirençli olmaya devam ediyor.

Ancak genişleyen bir ekonomi aynı zamanda enflasyon oranını da hızlandırabilir. Son veriler, Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsünün Ocak ayında hâlâ merkez bankası hedefinin üzerinde kaldığını gösteriyor.

 

 

Enflasyonun Fed’in öngördüğü gibi gevşemediğine dair başka işaretler de var. Ulusal Küçük İşletmeler Federasyonu tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre, küçük işletmeler yakın zamanda fiyatlarını artırmayı bekliyor. Son verilere göre imalat ve hizmet şirketlerinin ödediği fiyatlar da artıyor.

Slok, “Sonuç olarak Fed 2024’ün çoğunu enflasyonla mücadele ederek geçirecek” dedi. Bu da faiz oranlarının yüksek kalacağı anlamına geliyor.

CME FedWatch fiyatlama göstergesine  göre yine de yatırımcıların yaklaşık yarısı Fed’in Haziran toplantısında faiz indirimi bekliyor. Yatırımcıların büyük çoğunluğu temmuz ayına kadar bir kesinti bekliyor.

Yatırımcılar, sırasıyla Çarşamba ve Perşembe günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi ve Senato Bankacılık Komitesi’ne ifade verecek olan Powell’ı gelecek hafta faiz indirimi beklentilerine ilişkin ipuçları için yakından izleyecek.

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler