Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

FAO Gıda Fiyatları Endeksi Ocak’ta düştü

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), şeker fiyatlarındaki artışı fazlasıyla telafi eden tahıl ve et fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle, dünya…

FAO Gıda Fiyatları Endeksi Ocak’ta düştü

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), şeker fiyatlarındaki artışı fazlasıyla telafi eden tahıl ve et fiyatlarındaki düşüşlerin etkisiyle, dünya gıda emtia fiyatlarının referans noktasının Ocak ayında hafif de olsa düştüğünü açıkladı.

FAO’dan yapılan açıklamada, küresel çapta ticareti yapılan bir dizi gıda ürününün uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksinin, Ocak ayında ortalama 118 puan ile Aralık ayına göre yüzde 1 ve geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 10,4 düşüş kaydettiği belirtildi.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,2 geriledi. Küresel buğday ihracat fiyatları, ihracatçılar arasındaki güçlü rekabet ve yakın zamanda hasat edilen ürünlerin güney yarımküre ülkelerine ulaşması nedeniyle, Ocak ayında düşerken, mısır fiyatları iyileşen mahsul koşulları ve Arjantin’de hasadın başlaması ve daha büyük arzlar nedeniyle keskin bir şekilde geriledi. Buna karşılık, pirinç fiyatları Ocak ayında yüzde 1,2 arttı; Bu, Tayland ve Pakistan’ın yüksek kaliteli Indica pirincine yönelik güçlü ihracat talebini ve Endonezya’nın ek alımlarını yansıtıyor.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Aralık ayına göre yüzde 0,1 oranında marjinal bir artış gösterdi; Ancak yine de bir yıl öncesine göre yüzde 12,8 daha düşük kaldı. Bu, uluslararası palmiye ve ayçiçeği tohumu yağı fiyatlarındaki ılımlı artışların, soya ve kolza yağı fiyatlarındaki düşüşleri telafi etmesinin bir yansıması olarak kaydedildi. Dünya palm yağı fiyatları, önde gelen üretici ülkelerdeki mevsimsel olarak düşük üretim ve Malezya’daki olumsuz hava koşullarına ilişkin endişelerden kaynaklı olarak arttı.

Öte yandan artan ithalat talebi ayçiçek yağı fiyatlarını bir miktar yukarı çekti. Buna karşılık, uluslararası soya ve kolza yağı fiyatları, Güney Amerika’dan büyük arz beklentisi ve Avrupa’da bol miktarda mevcut olması nedeniyle düştü.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, revize edilen Aralık değerinden hemen hemen hiç değişmeyerek, bir yıl önceki değerinin yüzde 17,8 altında kaldı.

FAO Et Fiyat Endeksi, önde gelen ihracatçı ülkelerden gelen bol miktardaki arzın uluslararası kümes hayvanı, büyükbaş hayvan ve domuz eti fiyatlarını düşürmesiyle Aralık ayına göre yüzde 1,4 ile art arda yedinci ayda da geriledi. Buna karşılık uluslararası küçükbaş eti fiyatları, yüksek küresel ithalat talebi ve Okyanusya’da kesimlik hayvan arzının azalması nedeniyle arttı.

Ocak ayında FAO Şeker Fiyat Endeksi, Brezilya’daki ortalamanın altındaki yağmurların Nisan ayından itibaren hasat edilecek şeker kamışı mahsulleri üzerindeki olası etkisine ilişkin endişelerin yanı sıra Tayland ve Hindistan’daki olumsuz üretim beklentileri nedeniyle önceki aya göre yüzde 0,8 arttı.

 

 

 

foreks.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler