Sosyal Medya

Döviz

Euro Bölgesi enflasyonu beklenenden daha az geriledi

Stournaras, Yönetim Konseyi'ndeki daha şahin meslektaşlarıyla aynı fikirde ve özellikle de maaşlar konusunda gelişmeler netleşmeden Haziran'dan önce faiz indirimine karar vermek için yeterli bilgi olmayacağını söylüyor.

Euro Bölgesi enflasyonu beklenenden daha az geriledi

Euro bölgesi enflasyonu Şubat ayında beklenenden daha az gerileyerek faiz oranlarını düşürmek için acele etmek istemeyen Avrupa Merkez Bankası yetkililerini destekledi.

Eurostat’ın Cuma günü yaptığı açıklamaya göre tüketici fiyatları Şubat ayında bir yıl öncesine göre %2,6 arttı. Bu oran Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı bir ankette ortaya çıkan %2,5’lik medyan tahminin üzerinde. Gıda ve enerji gibi değişken bileşenler hariç tutulduğunda çekirdek enflasyon da öngörülenden daha az gerileyerek %3,1 oldu.

Yavaşlama, enerji maliyetlerindeki artışın azalması ve 20 ülkeli ekonominin duraksaması nedeniyle para bloğu genelinde görüldü. Almanya, Fransa ve İspanya’da düşüşler yaşanırken, İtalya Cuma günü enflasyonun değişmeyerek %0,9 olduğunu açıkladı.

Veriler, ECB’nin borçlanma maliyetlerini belirlemesinden sadece bir hafta önce geldi ve ekonomistler mevduat faizinin dördüncü toplantı için %4’te bırakılacağını tahmin ediyor. Yetkililer ilk indirimin Haziran ayında yapılması konusunda hemfikir olsa da azınlık daha hızlı hareket edilmesinden yana.

Bazı politikacılar da ekonomileri zorlanırken kesintilerin daha hızlı yapılmasını istiyor. En son konuşan Portekiz Maliye Bakanı Fernando Medina, Bloomberg’e politikayı sıkı tutmanın “yüksek risk” olduğunu söyledi.

“Perşembe günü Sao Paulo’da yaptığı açıklamada, “Çeşitli Avrupa ülkeleri çok güçlü bir yavaşlama yaşıyor. “Bazılarında zaten durgunluk ve resesyon var. Şu anda, durumu olduğu gibi bırakmanın riskleri, faiz oranlarını düşürme sürecini başlatmaktan daha büyüktür. Ekonomi zaten yeterince yavaşladı.”

Yatırımcılar ECB’deki hakim görüşe uyarak Nisan ayına ilişkin bahislerini azalttı ve şimdi iki ay sonraki toplantıyı tercih ediyor. Parasal gevşemenin bu yıl 88 baz puana ulaşacağını tahmin ediyorlar.

Politika yapıcılar enflasyonun %2’lik hedefe doğru ilerlediği konusunda iyimserler. Ücret ve işgücü maliyetlerindeki yüksek artışların fiyat baskılarını daha uzun süre körükleme riskinden endişe duymaya devam ediyorlar.

Gerçekten de, ekonomik zayıflığa rağmen, istihdam piyasası sıkı olmaya devam ediyor: Eurostat tarafından yapılan ayrı bir açıklamaya göre işsizlik oranı Ocak ayında %6,4 ile rekor düşük seviyede kaldı.

Başkan Christine Lagarde Pazartesi günü yaptığı açıklamada “mevcut dezenflasyonist sürecin devam etmesinin beklendiğini” ancak kendisinin ve meslektaşlarının hedefe sürdürülebilir bir dönüş için daha fazla kanıt görmeleri gerektiğini söyledi.

Analistler de bu haftaki rakamların, yıllık karşılaştırmaları çarpıtan enerji maliyetlerindeki dalgalanmalar nedeniyle bozulmayan aylık enflasyon okumalarındaki artışları maskelemesinden endişe ediyor.

Bazı yetkililer enflasyonun bu yıl %2’ye, hatta daha da altına düşebileceğini söylüyor ki bu da ECB’nin Aralık ayındaki son tahminlerinde öngörülenden aylar önce gerçekleşiyor. ECB personeli önümüzdeki hafta yeni tahminler sunacak ve yakın vadede fiyat artışları ve ekonomik genişleme için hafif aşağı yönlü revizyonlar bekleniyor.

Yunanistan Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras geçen hafta yaptığı açıklamada “son veriler sonbaharda %2’ye ulaşacağımızı gösteriyor” dedi. Portekiz’deki mevkidaşı Mario Centeno ise bu hedefe ulaştıktan sonra enflasyonun “%2 civarında dalgalanacağını -ki bizim istediğimiz de bu-” düşünüyor.

Ancak güvercin Stournaras, Yönetim Konseyi’ndeki daha şahin meslektaşlarıyla aynı fikirde ve özellikle de maaşlar konusunda gelişmeler netleşmeden Haziran’dan önce faiz indirimine karar vermek için yeterli bilgi olmayacağını söylüyor.

Pazarlık edilen ücretler gibi göstergeler doğru yöne işaret etmeye başladı, ancak yeni ve daha ileriye dönük bir ECB göstergesi henüz bir dönüm noktasına ulaşılmadığını gösterdi.

Bazı analistler enflasyonun orta vadede yeniden yükselişe geçeceğini düşünüyor. Berenberg Bank’ın baş ekonomisti Holger Schmieding, 2025 yılı boyunca fiyat baskılarında %2,5’e doğru kademeli bir toparlanma öngörüyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler