Sosyal Medya

Döviz

Eski Yetkili, BOJ’un Negatif Faizi Muhtemelen Nisan Ayında Sonlandırmaya Tamamen Hazır Olduğunu Söyledi

Sakurai, yetkililerin Mart ayında yapılacak ilkbahar ücret görüşmelerinin ilk sonuçlarını incelemesinin ardından Nisan ayının faiz artırımı için en olası zamanlama olduğunu söyledi.

Eski Yetkili, BOJ’un Negatif Faizi Muhtemelen Nisan Ayında Sonlandırmaya Tamamen Hazır Olduğunu Söyledi

Eski bir BOJ yönetim kurulu üyesi, Japonya Merkez Bankası’nın dünyanın son negatif faiz oranını bitirmeye tamamen hazır olduğunu ve bunu ne zaman yapabileceğine dair en olası zamanlamanın Nisan ayı olduğunu söyledi.

Eski yönetim kurulu üyesi Makoto Sakurai Çarşamba günü verdiği bir röportajda “BOJ tamamen hazır,” dedi. “Sadece bir ya da iki ekonomik verinin son bir hamlesini bekliyorlar.”

Bloomberg anketine katılan BOJ gözlemcilerinin çoğu tarafından paylaşılan bir görüşü dile getiren Sakurai, yetkililerin Mart ayında yapılacak ilkbahar ücret görüşmelerinin ilk sonuçlarını incelemesinin ardından Nisan ayının faiz artırımı için en olası zamanlama olduğunu söyledi.

Piyasa oyuncularını şaşırtabilecek şey, Japonya merkez bankasının 2007’den bu yana yaptığı ilk faiz artırımının ardından normalleşme sürecini yürütme hızının yavaşlığı olacak. Eski etkili, bunun yatırımcıların ABD ve Avrupa’da gördükleri tempoya benzemeyeceğini söyledi.

“BOJ sadece yavaş hareket edecek. Bu durum ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası’ndan tamamen farklı. Japonya ekonomisinin ihtiyacı olan şey uygun bir parasal genişleme seviyesinin devam ettirilmesi” dedi.

Sakurai, BOJ’un nihai faiz oranının kısa vadeli faiz oranı için muhtemelen %0,5 civarında olacağını ve bankanın oraya ulaşmasının muhtemelen üç veya dört yıl alacağını, yani ilk 12 ayda sadece bir veya iki artış yapacağını tahmin ediyor.

Sakurai, “Piyasa Nisan ve Mayıs aylarında büyük bir parti gibi heyecanlanacak” diyerek 17 yıl sonra ilk kez faiz artırılacağını söyledi. “Ancak daha sonraki faiz artışlarının çok kademeli olacağını fark ettiklerinde bu heyecan yatışacaktır” dedi.

Sakurai, 2016’dan 2021’e kadar dönemin Başkanı Haruhiko Kuroda’ya bağlı dokuz yönetim kurulu üyesinden biriydi ve BOJ politikası için fikir birliğini göstermede öncü rol oynayan biri olarak görülüyordu.

Ekim ayında, 2023’ün son aylarında negatif faiz oranının sona erme olasılığını gündeme getirdi. Daha önce de YCC programında 2022 sonbaharında bir ayarlama yapılacağını doğru bir şekilde tahmin etmiş, ancak banka bunu o yılın Aralık ayında yapmıştı. Sakurai BOJ yetkilileriyle yakın temas halinde ve Ueda’yı da iyi tanıyor.

Sakurai, son yıllarda Fed ve ECB’nin karşılaştığı koşulların aksine, enflasyonun hedefini çılgınca aşma riski çok az olduğu için merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmek için acele etmesine gerek olmadığını söyledi. Sakurai ayrıca bankanın yüksek faizlerin özel bankalar, özellikle de bölgesel bankalar üzerindeki potansiyel etkisini dikkatle değerlendirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

BOJ gözlemcileri, Başbakan Fumio Kishida’nın iktidardaki Liberal Demokrat Partisi’nin derinleşen rüşvet fonu skandalının sıfırın altındaki faiz oranının sona erme zamanlamasını etkileyip etkilemeyeceğini izlerken, Sakurai bunun süreç için bir kuyruk rüzgarı olabileceğini söyledi. LDP’nin agresif parasal genişleme yanlısı en büyük fraksiyonu en ağır darbeyi alarak etkisini zayıflattı.

Sakurai, “BOJ’un eli artık serbest,” dedi. “Faizi ne zaman yükselteceğine karar vermek Başkan Ueda’ya kalmış durumda.

 

BAKMADAN GEÇME

  • Haftalık Para Hareketleri: TCMB rezervleri doldu taştı, yabancı tahvile üşüştü

    16 Ocak haftasında Türkiye finansal piyasalarında güçlü sermaye girişleri ve rezerv artışı dikkat çekti. TCMB’nin brüt ve swap hariç net rezervlerinde sert yükseliş yaşanırken, yabancı yatırımcılar tahvil ve hisse senetlerine alımlarını hızlandırdı. Döviz mevduatlarında artış sürerken, KKM’de çözülme neredeyse tamamlanma aşamasına geldi. Tahvil faizlerindeki gerileme ve yabancı ilgisi, parasal sıkılaşma sürecine olan güvenin güçlendiğine işaret ediyor.

  • Euro Bölgesi Tüketici Güveni Ocak’ta Beklentilerin Üzerinde Kaldı

    AB Komisyonu, Ocak ayına ilişkin tüketici güveni verilerini açıkladı. Buna göre, Euro Bölgesi’nde tüketici güveni -12,4 seviyesinde gerçekleşerek beklentilerin üzerinde kaldı. Aralık ayına kıyasla endeks 0,8 puan düşüş gösterdi; piyasa beklentisi ise -13,6 seviyesindeydi.

  • ANALİZ: TCMB’nin “Şahin” Sürprizi: Faiz İndirimleri Sürecek Mi?

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2026 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında piyasa beklentilerinin aksine "temkinli" bir duruş sergileyerek politika faizini 100 baz puan indirdi. Piyasa oyuncularının genel konsensüsü olan 150 baz puanlık indirim beklentisinin altında kalan bu karar, finansal piyasalarda kartların yeniden karılmasına neden oldu. Politika faizinin %38’den %37’ye çekilmesi, ekonomi çevrelerinde "TCMB enflasyon hedeflerinde ne kadar kararlı?" sorusunu gündemin ilk sırasına taşıdı.

  • ING Global’den TCMB’nin Yılın İlk Faiz Kararı Sonrası Yeni Faiz Tahmini Geldi

    Hollanda merkezli büyük bankalardan ING Global, TCMB’nin faiz kararını takiben yayımladığı raporda, mevcut ekonomik görünüm doğrultusunda Merkez Bankası’nın faiz indirimlerini sürdürmesini beklediğini ifade etti. Banka, önümüzdeki dönemde atılacak adımların büyüklüğünün ise "100–150 baz puan aralığında kalacağını" öngördü.

  • Bakır fiyatlarındaki sıçrama madenciler için “sahte umut” mu?

    Bakır fiyatları son bir yılda yüzde 50’ye yakın yükselerek Londra Metal Borsası’nda ton başına 13 bin doların üzerine çıktı. Ancak analistler, bu yükselişin büyük ölçüde geçici faktörlerden kaynaklandığını ve yeni maden yatırımlarını kalıcı biçimde teşvik etmek için yeterli olmayabileceğini vurguluyor. ABD tarifeleri, arz sıkışıklığı ve jeopolitik belirsizlikler fiyatları desteklerken; talep görünümündeki soru işaretleri, geri dönüşüm arzı ve yatırım maliyetleri bakır piyasasında temkinli duruşu öne çıkarıyor.

  • Commerzbank Analisti Yorumladı: ABD ve Avrupa Gerilimi Hangi Para Birimine Avantaj Sağlar?

    Commerzbank analisti Baur, ABD ile Avrupa arasında yeniden bir gerilim oluşması durumunda, dolar dışındaki para birimlerine olan yönelimin hız kazanabileceğini ve böyle bir ortamda euronun öne çıkabileceğini ifade etti. Commerzbank analisti Volkmar Baur’a göre Avrupa, küresel çapta euroya duyulan güveni artıracak koşulları sağlayabilir.

  • ABD Ekonomisi Büyüme Verileri Belli Oldu

    ABD ekonomisi, üçüncü çeyrekte ihracattaki artış ve stoklardan kaynaklanan olumsuz etkinin azalmasıyla birlikte ilk tahminlerin üzerinde bir büyüme kaydetti. Güçlü ihracatın desteğiyle geçen yılın üçüncü çeyreğine ilişkin büyüme verileri yukarı yönlü revize edildi.

  • Bakan Işıkhan Açıkladı: Emekli Zam Farkları ve Ek Ödemeler Ne Zaman Yatacak?

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul ve yetim aylığı alan vatandaşlara yapılacak ödemelere ilişkin tarihi kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, 2026 yılına ait zam farkları ile harp ve vazife malullüğü aylığı alanların 2025 yılı ek ödemeleri belirlenen tarihte hesaplara yatırılacak.

  • TÜİK: 2025’in Üçüncü Çeyreğinde Yurt İçi Seyahat Sayısı 27 Milyonu Aştı

    Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı hanehalkı yurt içi turizm istatistiklerinin üçüncü çeyrek sonuçlarını açıkladı. Buna göre Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarını kapsayan dönemde yurt içinde ikamet eden 21 milyon 548 bin kişi seyahate çıktı.

  • HSBC’den Türk Tüketici Sektörü Hakkında Yeni Analiz

    HSBC, 22 Ocak 2026 tarihli raporunda Türk tüketici sektörüne ilişkin değerlendirmelerini güncelledi. Kurum, sektörde faaliyet gösteren birçok şirket için hedef fiyatlarını yukarı yönlü revize ederken, makroekonomik koşullardaki iyileşmenin şirket kârlılıklarını destekleyeceğine dikkat çekti.

  • Reel Kesim Güveni Ocak’ta Hafif Geriledi, Kapasite Kullanımı Artışını Sürdürdü

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) Ocak 2026’da bir önceki aya kıyasla 0,7 puan düşerek 103 seviyesinde gerçekleşti. TCMB, Aralık ayına ilişkin Reel Kesim Güven Endeksi verilerini de yayımladı.

  • Türkiye’nin Çelik Üretimi Büyüyor: 2025’te 38,1 Milyon Ton Üretti

    Türkiye Çelik Üreticileri Derneği verilerine göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi 2025 yılında %3,3 oranında artış göstererek 38,1 milyon tona ulaştı.

  • TCMB Faiz Kararında Sürpriz Yaptı: Politika Faizini 100 Baz Puan İndirdi

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ocak ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faizini 100 baz puan düşürerek %37 seviyesine…

Benzer Haberler