Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Dünya’nın en büyük 10 ekonomisi listesinde ABD farkı açtı

ABD’nin 2022’deki gayri safi yurtiçi hasılası, dünyanın 2 numarası olan Çin’inkinden %40 daha fazlaydı. Daha da çarpıcı olanı, ABD’nin GSYİH’sı,…

Dünya’nın en büyük 10 ekonomisi listesinde ABD farkı açtı

ABD’nin 2022’deki gayri safi yurtiçi hasılası, dünyanın 2 numarası olan Çin’inkinden %40 daha fazlaydı. Daha da çarpıcı olanı, ABD’nin GSYİH’sı, sonraki en büyük iki ekonomi olan Japonya ve Almanya’nın beş katından bile fazla oldu!

 

Japonya ve İngiltere’nin resesyona girdiğine dair son haberler ABD ile bu ekonomiler arasındaki uçurumu vurgularken, Çin de kendi ekonomik zorluklarıyla karşı karşıya kaldı. 2022 yılında dünyanın en büyük 8. ekonomisine sahip olan Rusya uygulanan yaptırımlar nedeniyle 2023 yılında listeden düşerek yerini İtalya’ya bıraktı.

 

SN    ÜLKE    2023 GSYİH USD

1    ABD    $ 26.9 trilyon
2    Çin    $ 17.7 trilyon
3    Almanya    $ 4.4 trilyon
4    Japonya    $ 4.2 trilyon
5    Hindistan    $ 3.7 trilyon
6    İngiltere    $ 3.3 trilyon
7    Fransa    $ 3 trilyon
8    İtalya    $ 2.2 trilyon
9    Brezilya    $ 2.13 trilyon
10    Kanada    $ 2.12 trilyon

Kaynak: IMF

 

 

COVID-19 salgınının ortaya çıkmasının ardından ABD ekonomisinin dayanıklılık gücü birçok ekonomi uzmanı tarafından bir mucize olarak tanımlandı.

2023’te alınan etkileyici bir sonuçta, sağlam bir işgücü piyasasının varlığı ve ABD’nin yeni işletmeler ve teknolojiler yaratmadaki dinamik doğası etkili oldu. Ayrıca pandemi sırasında verilen büyük finansal teşvikler de bu sonuçta etkili oldu. Tüm bunların sonucunda ABD ekonomisi geçen yıl %2,5 oranında büyüdü.
Buna karşılık Japonya, zayıf iç tüketim nedeniyle 2023’ün son çeyreğinde ekonomisinin daraldığını gördü. İngiltere’de, yüksek faiz oranları ve düşük üretkenlik seviyesi, ülke ekonomisinin ortalamanın altında bir performans göstermesine neden oldu.

Amerika’da nüfusun yaşlanmasına ve “baby boomer” emekliliklerinin pandemi sırasında işgücü piyasasını olumsuz etkilemesine rağmen, ülkenin hala Avrupa’daki muadillerine göre daha elverişli bir demografiye sahip olmasının rolü büyük oldu. Biden yönetiminin en çok eleştirildiği konu olan yasadışı göç, geçen yıl ABD işgücü piyasasının artmasına neden oldu.

COVID-19’un ortaya çıkmasından hemen önce ABD ekonomisi %8,2, Euro Bölgesi %3,5 ve Japonya %2,8 büyümüştü. Pandemi sırasında ABD Kongresi teşvik parasını doğrudan tüketicinin eline sayarken, Avrupa Birliği geri dönüşü daha zaman alan altyapı veya diğer sistemsel yatırımları önceledi. Bu da aradaki makasın açılmasına neden oldu.

 

 

PD ÖZEL

patronlardunyasi.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler