Sosyal Medya

Döviz

Çin’den yeni hamle: Büyümeyi ve piyasaları desteklemek için rezerv karşılık oranı iniyor

Pan ayrıca gazetecilere ülkenin finansal risklerinin genel olarak yönetilebilir olduğunu ve merkez bankasının konjonktür karşıtı ayarlamaları hızlandıracağını söyledi.

Çin’den yeni hamle: Büyümeyi ve piyasaları desteklemek için rezerv karşılık oranı iniyor

Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng’e göre Çin, daha fazla parayı serbest bırakmak ve ekonomiye yardımcı olmak için Şubat ayı başında bankalar için zorunlu karşılık oranını (RRR) düşürecek.

Pan Çarşamba günü basına verdiği brifingde, 5 Şubat’ta zorunlu karşılık oranında ya da bankaların rezervde tutmak zorunda oldukları nakit miktarında yapılacak yüzde 0,5 puanlık indirimin piyasaya 1 trilyon yuan (139 milyar dolar) uzun vadeli likidite sağlayacağını söyledi.

Merkez bankası başkanının bir basın toplantısında RRR kesintisini açıklayarak önceden haber vermesi nadir görülen bir durum. Genellikle Çin’in kabinesi olan Devlet Konseyi önce hamleyi ima eder ve ardından PBOC web sitesi aracılığıyla bir duyuru ile takip eder. Ancak PBOC’nin açıklamaları, hükümetin ekonomiyle ilgili süregelen endişelere verdiği yanıtla ilgili hayal kırıklığının arttığı bir ortamda geldi. Çin ve Hong Kong hisse senetleri 2021’deki zirvesinden bu yana 6 trilyon dolardan fazla değer kaybetti.

Pekin merkezli Chanson & Co. şirketinin genel müdürü Shen Meng, “RRR indiriminin önceden duyurulması, piyasadaki çöküşü durdurmak için başka etkili araçların olmadığını gösteriyor,” dedi.

Yine de piyasanın tepkisi karışık oldu; analistler bu hamleyi daha çok Çin Yeni Yılı tatili öncesinde likiditeyi yumuşatmak için yapılmış bir hamle olarak görüyor. Ekonomi üzerindeki daha geniş çaplı bir etki sınırlı olabilir.

Hang Seng China Enterprises Endeksi, Pan’ın konuşmasının ardından Çarşamba günü kazançlarını %4,7’ye çıkardı. Çin’in 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi bir baz puan düşerek %2,49’a gerilerken, yuan hem kara hem de denizaşırı ticarette çok az değişti.

RRR’nin düşürülmesi likiditeyi serbest bırakır, böylece bankalar müşterilere kredi verebilir ve ekonomik büyümeyi desteklemek için daha fazla tahvil satın alabilir. Merkez bankası 2023 yılında ZK oranını iki kez düşürdü ve son indirim Eylül ayında gerçekleşti.

Tocqueville Finance SA’da Asya hisse senetleri müdürü olan Kevin Net, “RRR indirimi, eylemin daha kararlı görünmesi anlamında duyarlılığa yardımcı oluyor,” dedi. “Ancak bazı yatırımcılar, emlak piyasasındaki yapısal sorunları ele alacak daha fazla politika olmadığı sürece, kısa vadeli bir piyasa toparlanması olması halinde bunu bir çıkış fırsatı olarak kullanabilir.”

Pan, Federal Rezerv’in faiz oranlarını artırmaktan uzaklaşması nedeniyle merkez bankasının bu yıl para politikası yoluyla ekonomiyi desteklemek için daha fazla alana sahip olacağını söyledi. Pan, Fed politikasının son dönemde yön değiştirme işaretleri gösterdiğini ve dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki politika farklılığının 2024 yılında daralacağını da sözlerine ekledi.

Pan gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bu durum Çin’in para politikası operasyonları için alanı genişletecek” dedi ve merkez bankasının Fed’i izlemeye devam ettiğini sözlerine ekledi.

Pan ayrıca gazetecilere ülkenin finansal risklerinin genel olarak yönetilebilir olduğunu ve merkez bankasının konjonktür karşıtı ayarlamaları hızlandıracağını söyledi. PBOC’nin yuanı makul bir “denge” seviyesinde tutacağını ve dengeli bir kredi miktarı olmasını sağlayacağını söyledi. Pan, yuanın döviz kurunun esas olarak piyasa tarafından belirlenmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Yuan oynaklığına ilişkin endişeler ve Fed’in faiz indirimine ne zaman başlayacağına ilişkin belirsizlik, politika yapıcıların ekonomiyi desteklemek için sahip oldukları alanı sınırladı. Kredi verenler de rekor düzeyde düşük net faiz marjları yaşamaktadır, bu nedenle daha düşük borçlanma oranlarının etkisini absorbe etmeden önce fonlama maliyetlerini düşürmek için daha fazla zamana ihtiyaç duyabilirler.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler