Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin’de büyük sanayi şirketlerinin karları 2023 yılında düştü, 2024’te toparlanma işaretleri var

"27 yıldır Çin'deyim ve bu muhtemelen şimdiye kadar gördüğüm en düşük güven" dedi. Çin'in "minimum 3-6 ay daha çok sancılı bir ekonomi" yolda.

Çin’de büyük sanayi şirketlerinin karları 2023 yılında düştü, 2024’te toparlanma işaretleri var

Çin’de büyük sanayi şirketlerinin karları, 2023 yılında bir önceki yıla göre düşüş gösterdi; Pekin’in ekonomik büyümeyi destekleme yönündeki son çabaları sayesinde Aralık ayında iyileşme yolunda devam etti.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafuındna yapılan açıklamaya göre, endüstriyel karlar Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,8 artarken, Kasım ayındaki yüzde 29,5’lik artışın altında kaldı. Böylece üst üste beşinci ayda da artış yaşandı.

2023 yılının tamamında Çin’in sanayi şirketlerinin karı bir önceki yıla göre yüzde 2,3 düştü. Bu düşüş Ocak-Kasım dönemindeki yüzde 4,4 ve 2022 yılındaki yüzde 4,0 karşılaştırıldığında olumluya doğru bir işaret oldu.

 

Devlete ait ve yabancı şirketlerin karları 2023’te bir önceki yıla göre sırasıyla yüzde 3,4 ve yüzde 6,7 düşerken, özel şirketler aynı dönemde yüzde 2,0 kar artışı kaydetti.

 

 

Çin Pazar Araştırma Grubu’nun kurucusu Shaun Rein Pazartesi günü CNBC’ye verdiği demeçte, “27 yıldır Çin’deyim ve bu muhtemelen şimdiye kadar gördüğüm en düşük güven” dedi. Çin’in “minimum 3-6 ay daha çok sancılı bir ekonomi” yaşayacağını tahmin ediyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi, Kovid-19 kısıtlamalarından çıktıktan sonra 2023’te beklenenden daha yavaş bir toparlanma ile karşı karşıya kaldı.

 

Rein, “Deflasyon ciddi bir sorun, Çin hükümetinin bunu söylememi istemediğini biliyorum, ancak endişelenmemiz gereken bir konu” diye vurguladı. “Bu yüzden faiz oranlarını değiştirmemelerine biraz şaşırdım. Biliyorsunuz, ülkeye bir miktar teşvik sağlamak için bu oranları düşürselerdi güzel olurdu.

 

 

Foreks Haber Merkezi ( [email protected] ), CNBC.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler