Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Çin ve Japonya’nın kura müdahalesi küresel piyasaların takibinde

Çin, günlük referans oranı üzerinden yuanda değer kaybını sınırlayacak adımlar atmaya hazır olduğunu gösterdi. Öte yandan Japonya, sözlü müdahaleyle para birimini desteklemeye çalışıyor.

Çin ve Japonya’nın kura müdahalesi küresel piyasaların takibinde

Çin Merkez Bankası, dolar/yuan referans kurunu pazartesi günü 7,0996 olarak belirledi. Bu değer, analistlerin beklentilerinin altında gerçekleşti ve Kasım ayından beri en güçlü yuan sabitlemesi olarak kaydedildi. Bu adımın ardından onshore yuan, dolara karşı yüzde 0,5 değer kazanarak aralık ayından bu yana en hızlı günlük yükselişini yaşadı. Çin’in kamu bankalarının dolar satışıyla yuanı desteklemeye çalıştığı belirtilirken, offshore piyasada yuanın gücünü korumasını sağlayacak likidite sıkıntısı olduğu ifade ediliyor.

Australia & New Zealand Banking Group’un Asya araştırma başkanı Khoon Goh, “Bugünkü referans kurunun, yetkililerin yuanda daha fazla zayıflamaya izin vermeyeceklerine dair güçlü bir sinyal verdiğini” söyledi. Bu adımın, yuanın geçtiğimiz günlerde aşırı tepkisel bir şekilde zayıflamasını düzeltmeyi amaçladığı yorumu yapıldı.

Diğer yandan, Japonya’da kur politikalarından sorumlu bakan yardımcısı, son dönemde yaşanan Japon yenindeki zayıflamanın spekülatif bir hareket olduğunu belirtti. Japon Maliye Bakanı Yardımcısı Masato Kanda, “Herhangi bir seçeneği dışlamıyoruz. Her zaman hazırız” açıklamasında bulunarak, gerektiğinde müdahale edebileceklerini ifade etti. Kanda’nın bu açıklamalarının ardından dolar/yen kuru geriledi.

Küresel piyasalar, Japonya ve Çin gibi büyük ekonomilerin para birimlerine yönelik müdahaleleri yakından izliyor. Japon para birimine yapılan sözlü müdahale sonrasında Japon hisse endekslerinde sert düşüşler yaşanırken, Asya Pasifik hisse senetleri ise Çin ve Hong Kong’daki destekle bir miktar toparlanma eğilimi gösteriyor.

Bloomberg HT’nin haberine göre, bu gelişmelerin yanı sıra, ABD’de Fed’in işgücü piyasasındaki beklenmedik zayıflığa nasıl yanıt vereceği de küresel piyasalarda yakından takip ediliyor. Fed’in bu duruma nasıl tepki vereceği, riskli varlıklar için önemli bir belirleyici olabilir.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler