Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

BTG Milyarderi Esteves, AI Heyecanının Gelişmekte Olan Piyasalara Zarar Verdiğini Söyledi

Banco BTG Pactual SA'nın Brezilyalı milyarder kurucusu Andre Esteves'e göre, yapay zeka hisselerindeki aralıksız yükseliş de gelişmekte olan ülkelerden para çekilmesine yardımcı oluyor.

BTG Milyarderi Esteves, AI Heyecanının Gelişmekte Olan Piyasalara Zarar Verdiğini Söyledi

Asya hisse senetleri ve para birimleri, ABD Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yavaşça indireceği beklentileri ve doların haftayı yükselerek geçirmesi  üzerine Cuma günü düştü. Çin yuanı ve hisse senetlerindeki keskin düşüş de bölgedeki yatırımcıların moralini bozdu.

Cuma akşamı itibarıyla, Gelişmekte olan ülke para birimleri düşüş yaşadı ve Ocak ayından bu yana en kötü haftasını geride bıraktı. Sadece Kolombiya pesosu, merkez bankasının faiz oranlarını düşürmesi ve ekonomik büyüme tahminlerini artırmasının ardından benzerlerini gölgede bıraktı.

Latin para birimlerini takip eden MSCI endeksi gün içinde %0,4 ve hafta bazında %0,2 kayıpla Mart ayının başından bu yana ilk haftasında düşüş yaşadı.

Gelişmekte olan küresel para birimlerini takip eden endeks ise doların on yılın en güçlü haftasına girmesi ve Çin yuanının düşmesiyle Ocak ayından bu yana en kötü haftasında %0,7 düştü.

 

Japonya’nın tarihi faiz artırımı ve İsviçre’nin sürpriz faiz indirimini de içeren yoğun bir gündem  hafta boyunca riskli varlıklarda oynaklık yaratırken,   ABD Merkez Bankası 2024’te üç faiz indirimi öngörüsüne sadık kaldı.

BCA Research’teki analistler: “Borçlanma maliyetleri reel olarak yüksek kalmaya devam edecek… ABD ve Avrupa’da bu olgu ve sıkılaşan maliye politikası gelişmiş ekonomilerde iç talebi engelleyecek, Çin’de ve Çin hariç gelişmekte olan ülkelerde iç talep çok zayıf kalacak ve makro-riskler küresel ekonominin yavaşlaması yönünde. Özetle, gelişmekte olan piyasalar için coşku yok” diye yazdı.

Banco BTG Pactual SA’nın Brezilyalı milyarder kurucusu Andre Esteves’e göre, yapay zeka hisselerindeki aralıksız yükseliş de gelişmekte olan ülkelerden para çekilmesine yardımcı oluyor.

BTG’nin başkanı Esteves, Şili’nin Santiago kentinde düzenlenen bir etkinlikte şunları söyledi: “Tarihte 30 yıl geriye gittiğinizde, gelişen piyasaların cazibesi yüksek büyüme, tüketiciye zenginlik yaratma ve  sürekli yeni iş kollarının açılması oldu.” “Artık bu tanım Silikon Vadisi’ne daha iyi uyuyor.”

Yonga üreticisi Nvidia Corp.’un da aralarında bulunduğu ABD  teknoloji firmalarının parlak sonuçları ve güçlü büyüme beklentileri, dünya genelinde hisse senedi fonlarını Wall Street’e cezbediyor. Muhteşem Yedi olarak adlandırılan Nvidia, Apple Inc., Microsoft Corp., Amazon.com Inc., Meta Platforms Inc., Alphabet Inc. ve Tesla Inc., S&P 500 Endeksini bu yıl rekor seviyelere taşıdı.

 

Bloomberg’in derlediği verilere göre, yapay zeka heyecanı, gelişen piyasa hisse senetlerinin 1987 yılına kadar uzanan veri serisinde S&P 500’e kıyasla şimdiye kadarki en ucuz seviyelerine yakın işlem görmesine neden oldu. Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri son üç yılda %23 kayıp rapor ederken,  MSCI Gelişmiş Piyasalar Hisse Endeksi %15 kazanç sağladı.

 

Bank of America Corp.’un son fon yöneticisi araştırması, yatırımcıların ABD ve teknoloji sektörü yanında  Avrupa’da ve gelişmekte olan piyasalarda hisse senedi satın aldığını gösterirken, bir çok analist gelişmekte olan piyasa hisse senetlerine küresel para girişlerinin ancak bir soru işaretinin daha fazla netliğe kavuştuğunda artacağını bekliyor. Merkez Bankası faiz indirimine ne zaman başlayacak?

 

Kaynak:  NASDAQ, Bloomberg

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler