Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANKET:  Avrupa Merkez Bankası  bu yıl 100 puan faiz indirir

İyi haber, Avrupa Merkez Bankası 100 puan faiz indirecek. Kötü haber, Avrupa'da büyüme çok düşük kalacak

ANKET:  Avrupa Merkez Bankası  bu yıl 100 puan faiz indirir

Türkiye’de cari açığın finansmanı ve ihracat açısından Avrupa Merkez Bankası (AMB) kararları ve bunların Avrupa ekonomisi üzerinde etkileri Fed kararlarından çok daha önemli.  Almanya’nın 2023’ün son çeyreğinde %0.3  daralması bekleniyor.  Avrupa, bu yıl da yavaş büyürse, ihracatımızın yeni rekorlar kırması zor olacak. Dış borcun %35’i  Euro cinsinden; bu yüzden, AMB’nın faiz indirimleri finansman maliyetlerini doğrudan etkiler.

Bloomberg’in ekonomistler arasında yaptığı ankete göre Avrupa Merkez Bankası, enflasyonun önceden tahmin edilenden daha hızlı gerilemesi nedeniyle bu yıl faiz oranlarını dört kez düşürecek.

 

Financial Times’ın 15  Aralık’ta yayınladığı ekonomistler anketine göre, Euro-bölgesinde 2024 büyümesi sadece %0.6. Bu tahmin AMB’nın 15 Kasım’da yayınladığı öngörülerle de aynı düzeyde.

 

 

Bloomberg’e göre, her biri 25 baz puanlık kesintilerin Haziran ayında başlaması ve Eylül, Ekim ve Aralık aylarındaki ilave indirimlerin mevduat faizini %3’e getirmesi bekleniyor. Bu tahmin, geçen ayki ankette beklenenden bir hamle daha fazla olsa da, yatırımcıların Nisan ayından itibaren fiyatladığı altı indirime göre daha ihtiyatlı.

AMB, 2022 ortalarından bu yana icra ettiği 10 faiz artırımının ekonomiyi nasıl etkileyeceğini görmek için şu anda beklemede. Politika yapıcılar, artan işgücü maliyetlerinin enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru yavaşlamasını engellemeyeceğini doğrulamak için özellikle 2024’ün ilk yarısındaki ücret gelişmelerine odaklanıyor.

 

Ankete katılan ekonomistler  fiyat artışının 2024’te %2,3’e bir önceki ankete nazaran  daha hızlı  şekilde gerilemesini bekliyor. Bu, Aralık ayındaki ankete kıyasla yüzde 0,3 puanlık aşağı yönlü bir revizyon. Öte yanda, enflasyonun dördüncü çeyrekteki hedef seviyesinden  yeniden hızlanması nedeniyle önlerinde hala inişli çıkışlı bir yol görüyorlar.

 

Enflasyon Beklenenden Daha Hızlı Düşecek

Böyle bir senaryo, geçen yıl enflasyondaki dramatik yavaşlamanın 2024’te devam etmeyeceğini söyleyen AMB  yetkililerinin, kısmen hükümetlerin yüksek yaşam maliyetiyle mücadele etmek amacıyla yapılan yardımları aşamalı olarak kaldırması nedeniyle yaptığı uyarılarla uyumlu.

Enerji ve gıda gibi değişken bileşenleri dışarıda bırakan çekirdek enflasyon oranının bu yıl daha düşük, ancak 2025’te biraz daha yüksek, ECB’nin %2,2’lik hedefinin üzerinde kalacağı görülüyor.

Ankete göre, 2023’ün ikinci yarısındaki resesyonun ardından bu yıl içinde hız kazanabilecek kademeli bir toparlanma bekleniyor. Büyüme beklentileri 2024 için sabit tutuldu ve 2025 için 0,1 puan yükseltildi.

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler