Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ANALİZ: Petrol fiyatları haftayı aşağı yönlü kapatabilir

Petrol fiyatları, yatırımcıların küresel faiz oranlarına ve Orta Doğu'daki jeopolitik gerilimlere ilişkin değerlendirmeleriyle birlikte üçüncü gününde de aşağı yönlü bir seyir izledi. Brent ham petrolü, önceki iki günde neredeyse yüzde 2 düşmesinin ardından varil başına 85 dolara gerilerken, ABD ham petrolü 81 doların altında seyretti.

ANALİZ: Petrol fiyatları haftayı aşağı yönlü kapatabilir

İsviçre Ulusal Bankası’nın sürpriz faiz indirimi, dolara olan talebi artırarak dolarda fiyatlanan emtialar için olumsuz bir etki yarattı. Bu hamle, Federal Rezerv’in bu yıl ABD’de faiz oranlarını üç kez düşürebileceğine işaret etmesinin ardından geldi.

Son haftalarda, ABD’deki stokların azalması, OPEC+’nın üretim kesintileri ve Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları, petrol fiyatlarının dar bir aralıktan çıkarak ilk çeyrekte hala yükseliş kaydetmesine neden oldu. Ancak, grup dışından artan arz ve Çin gibi büyük bir ithalatçıdaki karışık ekonomik görünüm nedeniyle kazançlar sınırlı kaldı.

Bloomberg HT’nin haberine göre, Standard Chartered Yatırım Stratejisti Han Zhong Liang, “Petrol piyasalarının kısa vadede sıkı kalmasını beklerken, jeopolitik risklerin de bazı dalgalanmalara neden olabileceğini” belirtti. Stoklardaki son daralmaların göz önüne alındığında, ABD ham petrol stok verilerinin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

İsrail, ABD ne derse desin Refah’ı işgal edeceğini ifade etti ve Gazze Şeridi’nde Hamas’la savaşırken Orta Doğu’daki gerilimleri artırma potansiyeline sahip. Son olarak Yemen’deki Husiler, Çin ve Rusya’ya gemilerinin Kızıldeniz’de hedef alınmayacağına dair garanti verdi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler