Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ak Yatırım:  Dünya  ekonomisi ve piyasalarda son durum

Dolar endeksi EB’deki makro ekonomik görünümün biraz daha olumlu hal almasıyla %0,2 gerileyerek 104,1 seviyesinde.

Ak Yatırım:  Dünya  ekonomisi ve piyasalarda son durum

ABD hisse senedi piyasaları, alıcılı başladığı günde New York Fed’in Tüketici Beklenti Anketi’nde enflasyonun 1 yıl vadede değişmemesi, alt kalemlerde ise belirgin artışlar görülmesi sonucunda kazanımlarını geri verdi. Chicago Fed Başkanı Goolsbee’nin son istihdam raporunun güçlü olduğunu, ABD ekonomisinin normal genişleme dönemi görünümü gösterdiğini ve politika faizinin yüksek seviyelerdeki seyrinin işsizlik oranını artıracağını vurgulaması da satışları destekleyen diğer bir unsur oldu. S&P500 ve Nasdaq Bileşik endeksleri günü sırasıyla %0,04 ve %0,03’lük yataya ya kın kayıplarla noktaladı.

Euro Bölgesi (EB) hisse senedi endeksleri, Almanya sanayi üretim endeksi verilerindeki güçlü seyir ve EB Sentix yatırımcı güven endeksindeki toparlanmayla pozitif kapandı. Endeksler günü genel olarak %0,4 ilâ %0,9 getirilerle sonlandırdı. ABD tahvil piyasasında, NY Fed anketi ve Chicago Fed Başkanın söylemleri satışların sürmesine sebep oldu. 2 yıllık tahvil getirisi %4,79’a, 10 yıllık tahvil getirisi %4,42’ye yükseldi. Dolar endeksi EB’deki makro ekonomik görünümün biraz daha olumlu hal almasıyla %0,2 gerileyerek 104,1 seviyesinde.

Brent petrol aktif vadeli kontratı, Orta Doğu’daki gerilimin bir miktar hafiflemesiyle %0,6 düşüşle günü 90,6$/bbl seviyesinde tamamladı. Altının ons fiyatı, DXY’deki düşüşün de etkisiyle günü %0,4 artışla 2339$/ons seviyesinden kapattı.

  • ABD ’de New York Fed’in mart ayı tüketici beklenti anketi sonuçlarına göre 1 yıl sonrasına ilişkin enflasyon beklentisi %3,04’ten %3,0’a sınırlı geriledi. 3 yıl sonrasına ilişkin yıllık enflasyon %2,71’den %2 ,9’a yükseldi. 5 yıl sonrasına ilişkin beklentiler ise %2,89’dan %2,62’ye geriledi. Medyan konut fiyatı artış beklentileri art arda 6. ayda da değişmeyerek %3,0 seviyesinde kaldı. Seri, Haziran 2023’ten bu yana %2,8 ile %3,1 arasında seyrediyor.
  • Almanya’da Sanayi Üretim Endeksi ( SÜE) şubatta mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak aylık bazda Ocak 2023’ten bu yana en yüksek oran da arttı: %2 ,1.

Oynaklıktan daha uzak olan son 3 ayın ortalamasının önceki 3 aya göre değişimi ise -%0,5 oldu . Aylık bazdaki güçlü artışta inşaat sektörü üretimindeki %7,9’luk artış önemli rol oynarken, enerji sektörü üretimindeki aylık %6,5 düşüş performansı aşağı çekti. Enerji ve inşaat hariç imalat sanayi üretimi aylık %1,9 yükselirken, otomotiv (%5,7) ve kimya (%4,6) sektörleri en önemli katkıda bulunan alt kalemlerdi.

  • Almanya, şubat ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış olarak 21,4 milyar € dış ticaret fazlası verdi. Oc ak ayında revize edilen dış ticaret fazlası 27,6 milyar € idi. Gerilemede, ihracatın aylık %2 düşüşle 132,9 milyar €’ya gelmesinin yanı sıra ithalatın %3,2 artması etkili oldu. Almanya’nın AB üyesi ülkelere ihracatı aylık %3,9 gerilerken, ithalatı ise %5,7 daraldı. Diğer yandan, AB dışındaki ülkelerle olan ihracatı aylık %0,4, ithalatı %14,7 büyüdü.

 

  • Euro Bölgesi (EB) Sentix Yatırımcı Güven Endeksi nisanda üst üste 6.ayda da artış göstererek Şubat 2022 sonrası en yüksek değer olan -5,9’a geldi. Beklenti endeksi Şubat 2022’den beri ilk kez pozitif değere ulaştı: 5,0. Mevcut durum endeksi ise Haziran 2023’ten sonraki en yüksek değer olan -16,3’te bulunuyor. Bölge genelinde Almanya tablonun en altında yer almaya devam etse de, nisanda genel endekste 7,4 puanlık iyileşme gösterdi. Beklentiler Almanya’da da Şubat 2022’den sonraki en iyi değerlere ulaştı.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler