Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD TÜFE beklentiyi aştı, Wall Street’in ayarı şaştı

ABD enflasyonu yeniden yükselişe geçti, Wall Street darmadağın, Fed'den faiz indirim beklentisi Eylül'e ötelendi

ABD TÜFE beklentiyi aştı, Wall Street’in ayarı şaştı

ABD tüketici fiyat endeksi Mart ayında beklenenden daha hızlı bir şekilde hızlandı. Muhtemelen Federal Rezerv’in yakın zamanda faiz oranlarını düşürebilmesi çok zor olacak.  Verinin ardından tüm dünya için gösterge teşkil eden 10 yıllık Hazine tahvili getirisi yeniden %4,5’in üzerine çıkarak  Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutacağı beklentisini yansıttı.

Dow Jones Endüstriyel Ortalaması 402 puan yani %1 düştü. S&P 500 ve Nasdaq Composite Türkiye saatiyle 18:00’de yüzde 0,9 oranında değer kaybetti. Enerji hariç geniş piyasa endeksindeki tüm sektörler gün için kırmızı renkteydi. Gayrimenkul %3’ten fazla düşerek günlük sektör kayıplarına yol açtı. S&P 500, son beş yılın en iyi ilk çeyrek kazancını elde ederek (%10 yükseldi) yıla güçlü bir başlangıç ​​yaptıktan sonra, Nisan ayında güç kaybetmeye başladı.

Çalışma Bakanlığı raporuna göre, TÜFE, ay için %0,4 artarak 12 aylık enflasyon oranını %3,5 veya Şubat ayına göre 0,3 puan daha yüksek seviyeye getirdi. Dow Jones’un anketine katılan ekonomistler yüzde 0,3’lük bir yükseliş ve yıllık bazda yüzde 3,4’lük bir seviye bekliyorlardı.

 

Oynak  seyreden gıda ve enerji bileşenleri hariç tutulduğunda çekirdek TÜFE de aylık bazda %0,4 hızlanırken, sırasıyla %0,3 ve %3,7 olan tahminlere kıyasla bir önceki yıla göre %3,8 arttı.

Enerji Şubat ayındaki %2,3’lük artışın ardından %1,1 artarken, TÜFE’deki ağırlığın yaklaşık üçte birini oluşturan barınma maliyetleri ayda %0,4, bir önceki yıla göre ise %5,7 arttı. Barınmayla maliyetlerin yıl boyunca yavaşlayacağına dair beklentiler, Fed’in enflasyonun faiz indirimlerine izin verecek kadar soğuyacağı tezinin merkezinde yer alıyordu.

Enflasyon raporu, piyasaların jeo-politik risklerden dolayı gergin olduğu ve  bir dizi Fed yetkililerinin para politikasının kısa vadedeki gidişatı konusunda ihtiyatlı olduklarını ifade ettiği bir dönemde geldi. Fed politika yapıcıları, enflasyonun yüzde 2’lik yıllık hedefe doğru yavaşladığına dair yeterli kanıt görmediklerini söyleyerek, faiz oranlarının düşürülmesi konusunda  sabır çağrısında bulunuyor. Mart enflasyonu muhtemelen enflasyonun beklenenden daha katı olduğu yönündeki endişeleri doğruladı.

Vadeli piyasalar, Fed’in Haziran ayında faiz oranlarını düşürmeye başlamasını ve bu yıl toplamda üç indirim yapması bekliyordu, ancak bu açıklamanın ardından fiyatlama dramatik bir şekilde değişti. CME Group hesaplamalarına göre, federal fon vadeli işlem piyasasındaki traderlar ilk kesintiye ilişkin beklentileri Eylül ayına itti.

 

Charles Schwab baş yatırım stratejisti Liz Ann Sonders, “Bu raporda Fed yetkililerinin şahin eğilimlerden uzaklaşacağına dair işaret edebileceğiniz pek bir şey yok” dedi. “Haziran kesintisi benim için kesinlikle masadan kalktı.”

 

Fed aynı zamanda hizmet enflasyonunun da yıl boyunca hafiflemesini bekliyor ancak bu kalemin de inatçı olduğu görülüyor. Enerji hariç hizmetler endeksi Mart ayında yüzde 0,5 artarak yıllık yüzde 5,4 oranında gerçekleşti ve Fed’in hedefiyle tutarlı olmadı.

Principal Asset Management baş küresel stratejisti Seema Shah, “Bu, art arda üçüncü beklenti üstü enflasyon  verisi. Artık  enflasyonla mücadele söylemiyle faiz indirimi  terimi birarada kullanılamaz” dedi. “Aslında, enflasyon önümüzdeki ay biraz soğusa bile, Fed muhtemelen Temmuz ayında da bir faiz indirimine cesaret edemez. O noktada ABD seçimleri manşete çıkacak.”

 

Trump, Fed’in seçimden önce faiz indirerek  Biden’a destek vereceğini iddia etmeye başladı bile. Biden kampı ise açıkça ifade edilmese  bile, hala ekonomiden şikayet eden seçmeni geri kazanmak için faiz indirimlerini tercih ediyor.

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler