Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD GSYİH büyümesi yüzde 1,6’ya yavaşlarken çekirdek enflasyon hızlanıyor: Tahvillere satış geldi

Hazine tahvilleri, yatırımcıların ABD'nin ilk çeyrek ekonomik büyüme verilerindeki yapışkan fiyat baskısı işaretlerine odaklanması ve Federal Rezerv'in bu yıl yapacağı faiz indirimlerinin hızına ilişkin görünümü daha da karartmasıyla düşüşe geçti.

ABD GSYİH büyümesi yüzde 1,6’ya yavaşlarken çekirdek enflasyon hızlanıyor: Tahvillere satış geldi

ABD ekonomisi, enflasyondaki keskin artışın ortasında tüketici ve hükümet harcamalarının soğumasıyla son çeyrekte iki yılın en yavaş hızında büyüdü.

Hükümetin ilk tahminine göre, gayri safi yurtiçi hasıla yıllık bazda %1,6 oranında artarak tüm ekonomistlerin tahminlerinin altında kaldı. Daha geniş bir ticaret açığı, 2022’den bu yana büyümeye en yüksek negatif katkıyı yaptı. Ekonominin ana büyüme motoru olan kişisel harcamalar, beklenenden daha yavaş bir hızda %2,5 arttı.

Ekonomik Analiz Bürosu’nun Perşembe günü yayınladığı rapora göre, yakından izlenen çekirdek enflasyon ölçüsü, son bir yıl içinde ilk kez çeyrekler itibarıyla hızlanarak %3,7 ile beklenenin üzerinde açıklandı.

Rakamlar, ekonominin şaşırtıcı derecede güçlü bir yılı tamamlamasının ardından 2024’ün başında kayda değer bir ivme kaybını temsil ediyor. Hisse senedi vadeli işlemleri düştü, Hazine getirileri yükseldi ve dolar yükseldi.

Enflasyondaki ilk çeyrek artışı, konut ve enerji hariç hizmet sektörü enflasyonundaki %5,1’lik sıçrama da dahil olmak üzere, önceki çeyreğin neredeyse iki katına çıkarak oldukça geniş bir alana yayıldı. Enflasyon, tüketici harcamaları ve gelirlere ilişkin Mart ayı rakamları Cuma günü açıklanacak.

Yılın başında, Federal Rezerv yetkilileri 2024 yılı için üç faiz indirimi öngörmüştü – ve yatırımcılar altıya kadar faiz indirimi bekliyordu – ancak şimdi fikir birliği bir veya iki etrafında toplanırken, bazıları hiç faiz indirimi yapılmaması fikrini ortaya attı.

Yetkililerin önümüzdeki hafta toplanarak faiz oranlarını yirmi yılın en yüksek seviyesinde tutması beklenirken, yatırımcılar Başkan Jerome Powell’ın yorumlarından gevşeme politikasına ilişkin son düşünceler hakkında ipuçları arayacak. Powell daha önce, işgücünü artıran göç gibi arz yönlü gelişmeler sayesinde büyümenin enflasyonu körüklemeden daha hızlı bir şekilde devam edebileceğini söylemişti.

Büyüme – enflasyon verisi ardından tahviller düşüşte

Hazine tahvilleri, yatırımcıların ABD’nin ilk çeyrek ekonomik büyüme verilerindeki yapışkan fiyat baskısı işaretlerine odaklanması ve Federal Rezerv’in bu yıl yapacağı faiz indirimlerinin hızına ilişkin görünümü daha da karartmasıyla düşüşe geçti.

Çeyrek büyümesi çoğu ekonomistin öngördüğünden daha düşük gerçekleşirken, enflasyonun beklenenden yüksek seyri ve beklenenden daha düşük bir haftalık işsizlik başvuruları tahvil tüccarları için öncelikli oldu. Gösterge niteliğindeki iki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi yaklaşık 5 baz puan artarak %4,98’e yükseldi.

Swap işlemcileri şu anda 2024 yılının tamamı için sadece 35 baz puanlık Fed faiz indirimi görüyor ve bu da yıl başında bekledikleri altı çeyrek puandan fazla indirimin oldukça altında.

“Fed’in burada zaman kazanması gerekiyor. Zor bir durumda” diyen Crossmark Global Investments’ın baş yatırım yetkilisi Bob Doll, Perşembe günü veriler açıklanmadan önce Bloomberg Television’a konuştu. “Fed’in faizleri artıracağını düşünmüyorum – ancak eğrinin dışında, örneğin 10 yıllığın %4,65’e kadar yükseldiğini gördük. Canlı bir ekonomide daha fazla yükseliş olabilir mi? Kesinlikle” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler