Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

ABD ekonomik büyümesi beklentileri geride bıraktı

ABD ekonomisi 2023 yılının son çeyreğinde beklentilerden daha güçlü büyüdü.   ABD Ticaret Bakanlığı Ekonomik Analizler Bürosu (BEA) tarafından açıklanan…

ABD ekonomik büyümesi beklentileri geride bıraktı

ABD ekonomisi 2023 yılının son çeyreğinde beklentilerden daha güçlü büyüdü.

 

ABD Ticaret Bakanlığı Ekonomik Analizler Bürosu (BEA) tarafından açıklanan verilere göre, GSYH büyümesi 2023 yılının son çeyrek döneminde nihai verilerle yüzde 3,4 oldu. Piyasa beklentisi öncü rakamlarla yüzde 3,2 olan büyüme rakamının, nihai olarak da aynı seviyede kalacağı yönündeydi.

Söz konusu dönemde tüketici harcamaları yüzde 3,3 artarken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yakından takip ettiği çekirdek PCE artışı öncü rakam olan yüzde 2,1’in biraz altında yüzde 2,0 oldu.

GSYH deflatörü yüzde 1,6 ve PCE yüzde 1,8 olan beklenti ile aynı seviyede geldi.

Ekonomik Analiz Bürosu’nun Perşembe günü açıkladığı üçüncü tahmin rakamlarına göre, gayri safi yurtiçi hasıla dördüncü çeyrekte daha güçlü hane halkı talebi ve iş yatırımları sayesinde yukarı yönlü revize edilmiş yıllık %3.4 oranında artış gösterdi. GSYH’nin üçte ikisini oluşturan tüketici harcamaları ise %3.3 oranında arttı.

Hükümetin ekonomik faaliyetin diğer ana göstergesi olan gayri safi yurtiçi gelir %4.8 ile son iki yılın en yüksek artışını gösterdi. GSYİH, mal ve hizmet üretiminden elde edilen gelir ve katlanılan maliyetleri ölçerken, GSYİH bu mal ve hizmetlere yapılan harcamaları ölçmekte.

 

Teorik olarak iki göstergenin birbirine eşit olması gerekirken, son birkaç çeyrekte GSYİH’nin giderek artan bir şekilde GSYİH’nin önüne geçmesiyle iki gösterge arasında alışılmadık derecede büyük bir fark açılmıştır. Bu tutarsızlık, ekonomik genişlemenin altında yatan hız hakkında soru işaretleri yarattı.

Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nda resesyonların resmi olarak tarihlendirilmesinden sorumlu grup, iş döngüsündeki dönüm noktalarını belirlerken GSYİH ve GDI arasındaki ortalamayı kullanıyor. Dördüncü çeyrekteki ortalama artış %4,1 ile son iki yılın en yüksek seviyesinde gerçekleşmiştir.

Federal Rezerv’in tercih ettiği enflasyon ölçütü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi dördüncü çeyrekte yıllık %1,8 ile 2020’den bu yana en düşük oranda arttı. Gıda ve enerji hariç tutulduğunda, gösterge bir önceki tahmine göre biraz daha az, %2 arttı.

 

Metrik Önceki Tahmin Revizyonu

GSYİH +%3,2 +%3,4
Tüketici harcamaları +%3.0 +%3.3
Konut dışı sabit yatırım +%2.4 +%3.7
Konut yatırımı +%2,9 +%2,8
Rapor ayrıca düzeltilmiş vergi öncesi şirket karlarının %4.1 artarak 2022 ortalarından bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını göstermektedir. Toplam kar marjlarının bir ölçütü olan vergi sonrası karlar, finans dışı şirketler için brüt katma değerin bir payı olarak %15,1 ile tarihsel olarak yüksek seviyesini korumuştur.

Son kazanç raporları, halka açık şirketlerin girdi maliyetlerinde nihayet biraz rahatlama sağladıkları için brüt marjlarda bir artış yaşadıklarını gösterdi – bu dinamik tüketiciler için kasada görünmek zorunda değil. Bu durum, S&P 500’ün üst üste beşinci ayını da kazançla tamamlamaya hazırlandığı şu günlerde yatırımcıların iyimserliğini açıklamaya yardımcı oluyor.

ABD Başkanı Joe Biden, yeniden seçilmek için kampanya yürütürken, şirketlerin özellikle marketlerde yüksek fiyatlarla tüketicilerden faydalandığına inanmak için neden olarak güçlü kazançlara odaklandı.

Daha yakın tarihli ekonomik veriler, tüketicilerin bastırılmış taleple yıllarca süren harcamaların ardından daha seçici olmaya başladığını gösteriyor. Şubat ayı kişisel tüketim harcamalarına ilişkin veriler Cuma günü açıklanacak.

İleriye dönük olarak, enflasyonun ve işgücü piyasasının gidişatı, tüketicilerin ekonomik büyümeyi desteklemeye ne kadar devam edebileceğini belirlemede kilit rol oynayacak. Perşembe günü yayınlanan ayrı bir rapor, ABD’de devam eden işsizlik maaşı başvurularının 16 Mart’ta sona eren haftada 1,82 milyona yükselerek yaklaşık iki ayın en yüksek seviyesine çıktığını gösterdi.

 

 

 

foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler