Sosyal Medya

Döviz

Wall Street’te bozgun, dolar yeniden yükselişe geçti

Doların kazanımları, hafta boyunca yaklaşık %0,8 oranında zayıflayarak dolar başına 157,10 seviyesine gerileyen yen üzerinde ağır bir baskı oluşturdu. Yen Euro karşısında 169,65 ile geçen ayın 22 yıllık dip noktası olan 171,44'ten çok da uzak değil.

Wall Street’te bozgun, dolar yeniden yükselişe geçti

Perşembe senasında Wall Street hisse endeksleri bozguna uğrarken, Dolar Endeksi aşırtıcı derecede güçlü ABD ekonomik göstergeleri ve Federal Reserve tutanaklarındaki şahin tutumun yardımıyla son bir buçuk ayın en büyük haftalık yükselişine yöneldi. S&P50o ve DJ30  Perşembe gecesi yılın en sert kayıplarını kaydettiler.

 

Mayıs ayına ilişkin rakamlar, ABD’de ticari faaliyetin (Mayıs öncü bileşik PMI)  iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştığını işaret  etti.  İmalat sanayinde bir dizi girdi fiyatlarında artış bildirildi. Swap piyasaları  ABD’de faiz indirimi beklentilerinin gerilediğini gösterdi. Westpac ekonomisti Jameson Coombs, “Traderlar Fed’in ilk faiz indiriminin zamanlamasını Aralık ayına erteledi” dedi.

Federal Reserve’ün 30 Nisan-1 Mayıs toplantısının Çarşamba akşamı yayınlanan tutanakları, politika yapıcılar arasında mevcut faiz oranlarının enflasyonu soğutmak için yeterince kısıtlayıcı olup olmadığı konusunda fikir ayrılığı yaşandığını gösterdi. Bu da yatırımcıların faiz indirimi fiyatlamasını bir kez daha değiştirdi.

Doların kazanımları, hafta boyunca yaklaşık %0,8 oranında zayıflayarak dolar başına 157,10 seviyesine gerileyen yen üzerinde ağır bir baskı oluşturdu. Yen Euro karşısında 169,65 ile geçen ayın 22 yıllık dip noktası olan 171,44’ten çok da uzak değil.

 

Japonya’nın çekirdek enflasyonu Nisan ayında art arda ikinci ayda da yavaşlayarak %2,2 ile piyasa beklentilerini karşıladı.

Euro, Perşembe günü, Avrupa’daki  ücret göstergesinin toparlanmasıyla küçük bir yükseliş yaşadı; bu gösterge, müzakere edilen ücretlerin hızının geçen çeyrekte %4,7 oranında arttığını gösterdi. Bu durum, Avrupa’da Haziran ayında faiz indirimi yapılacağı yönündeki piyasa beklentilerini sarstı ve euronun, sterlin karşısında dokuz ayın en düşük seviyesinden yükselmesine yardımcı oldu.

Ancak parite hareketleri mütevazıydı ve Avrupa Merkez Bankası ücret artışına katkıda bulunan tek seferlik faktörleri vurgulayan bir blog yazısı yayınladı. Türev piyasaları hala ECB’nin gelecek ay faiz indirimine gitme ihtimalini %90’a yakın olarak fiyatlıyor.

Asya seansının ilk yarısında döviz hareketleri ılımlı seyretti ve borsalar düştü. Çin, Tayvan çevresinde savaş oyunlarının ikinci gününe başladı. Çin yuanı offshore işlemlerde istikrarlı seyrederken,  haftayı düşüşle dolar başına 7,2858 seviyesinde kapatıyor.

Doların değerini altı önemli para biriminden oluşan bir sepete karşı ölçen ABD dolar endeksi, haftada yaklaşık %0,6 artışla 105,07’ye yükseldi ve Nisan ortasından bu yana en büyük bir haftalık yükselişine doğru ilerliyor.

S&P Global, imalat ve hizmet sektörlerini izleyen flaş ABD Bileşik PMI Çıktı Endeksi’nin bu ay 54,4’e sıçradığını söyledi. Bu, Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeydi ve Nisan ayındaki 51,3’lük son okumanın ardından geldi.

 

50’nin üzerinde bir okuma özel sektörde genişlemeye işaret ediyor. Bannockburn Global Forex LLC baş piyasa stratejisti Marc Chandler, “Döviz hareketi, piyasanın güçlü ABD ekonomik verilerine hala beklenen şekilde yanıt verdiğini gösteriyor” dedi. Chandler, “Doların yukarı yönlü hareket alanında biraz daha yer olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

Nikkei 225, Japon TÜFE duyurusunun ardından %1,83 oranında değer kaybederken, geniş tabanlı Topix %1,22 oranında düşüş yaşadı. Güney Kore’nin Kospi endeksi %1,34 düşerken, küçük ölçekli Kosdaq %0,95 kayıp yaşadı. Avustralya S&P/ASX 200 de %1,22 düştü.

 

CNBC, Mint, Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler