Sosyal Medya

Döviz

Wall Street’te bozgun, dolar yeniden yükselişe geçti

Doların kazanımları, hafta boyunca yaklaşık %0,8 oranında zayıflayarak dolar başına 157,10 seviyesine gerileyen yen üzerinde ağır bir baskı oluşturdu. Yen Euro karşısında 169,65 ile geçen ayın 22 yıllık dip noktası olan 171,44'ten çok da uzak değil.

Wall Street’te bozgun, dolar yeniden yükselişe geçti

Perşembe senasında Wall Street hisse endeksleri bozguna uğrarken, Dolar Endeksi aşırtıcı derecede güçlü ABD ekonomik göstergeleri ve Federal Reserve tutanaklarındaki şahin tutumun yardımıyla son bir buçuk ayın en büyük haftalık yükselişine yöneldi. S&P50o ve DJ30  Perşembe gecesi yılın en sert kayıplarını kaydettiler.

 

Mayıs ayına ilişkin rakamlar, ABD’de ticari faaliyetin (Mayıs öncü bileşik PMI)  iki yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesine ulaştığını işaret  etti.  İmalat sanayinde bir dizi girdi fiyatlarında artış bildirildi. Swap piyasaları  ABD’de faiz indirimi beklentilerinin gerilediğini gösterdi. Westpac ekonomisti Jameson Coombs, “Traderlar Fed’in ilk faiz indiriminin zamanlamasını Aralık ayına erteledi” dedi.

Federal Reserve’ün 30 Nisan-1 Mayıs toplantısının Çarşamba akşamı yayınlanan tutanakları, politika yapıcılar arasında mevcut faiz oranlarının enflasyonu soğutmak için yeterince kısıtlayıcı olup olmadığı konusunda fikir ayrılığı yaşandığını gösterdi. Bu da yatırımcıların faiz indirimi fiyatlamasını bir kez daha değiştirdi.

Doların kazanımları, hafta boyunca yaklaşık %0,8 oranında zayıflayarak dolar başına 157,10 seviyesine gerileyen yen üzerinde ağır bir baskı oluşturdu. Yen Euro karşısında 169,65 ile geçen ayın 22 yıllık dip noktası olan 171,44’ten çok da uzak değil.

 

Japonya’nın çekirdek enflasyonu Nisan ayında art arda ikinci ayda da yavaşlayarak %2,2 ile piyasa beklentilerini karşıladı.

Euro, Perşembe günü, Avrupa’daki  ücret göstergesinin toparlanmasıyla küçük bir yükseliş yaşadı; bu gösterge, müzakere edilen ücretlerin hızının geçen çeyrekte %4,7 oranında arttığını gösterdi. Bu durum, Avrupa’da Haziran ayında faiz indirimi yapılacağı yönündeki piyasa beklentilerini sarstı ve euronun, sterlin karşısında dokuz ayın en düşük seviyesinden yükselmesine yardımcı oldu.

Ancak parite hareketleri mütevazıydı ve Avrupa Merkez Bankası ücret artışına katkıda bulunan tek seferlik faktörleri vurgulayan bir blog yazısı yayınladı. Türev piyasaları hala ECB’nin gelecek ay faiz indirimine gitme ihtimalini %90’a yakın olarak fiyatlıyor.

Asya seansının ilk yarısında döviz hareketleri ılımlı seyretti ve borsalar düştü. Çin, Tayvan çevresinde savaş oyunlarının ikinci gününe başladı. Çin yuanı offshore işlemlerde istikrarlı seyrederken,  haftayı düşüşle dolar başına 7,2858 seviyesinde kapatıyor.

Doların değerini altı önemli para biriminden oluşan bir sepete karşı ölçen ABD dolar endeksi, haftada yaklaşık %0,6 artışla 105,07’ye yükseldi ve Nisan ortasından bu yana en büyük bir haftalık yükselişine doğru ilerliyor.

S&P Global, imalat ve hizmet sektörlerini izleyen flaş ABD Bileşik PMI Çıktı Endeksi’nin bu ay 54,4’e sıçradığını söyledi. Bu, Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyeydi ve Nisan ayındaki 51,3’lük son okumanın ardından geldi.

 

50’nin üzerinde bir okuma özel sektörde genişlemeye işaret ediyor. Bannockburn Global Forex LLC baş piyasa stratejisti Marc Chandler, “Döviz hareketi, piyasanın güçlü ABD ekonomik verilerine hala beklenen şekilde yanıt verdiğini gösteriyor” dedi. Chandler, “Doların yukarı yönlü hareket alanında biraz daha yer olduğunu düşünüyorum” dedi.

 

Nikkei 225, Japon TÜFE duyurusunun ardından %1,83 oranında değer kaybederken, geniş tabanlı Topix %1,22 oranında düşüş yaşadı. Güney Kore’nin Kospi endeksi %1,34 düşerken, küçük ölçekli Kosdaq %0,95 kayıp yaşadı. Avustralya S&P/ASX 200 de %1,22 düştü.

 

CNBC, Mint, Bloomberg

 

BAKMADAN GEÇME

  • Goldman Sachs’tan Uyarı: ABD Hisselerinde “Altın Saçlı Kız” Senaryosunu Tehdit Eden Üç Büyük Risk!

    ABD borsaları Trump’ın gümrük tarifeleri, yapay zeka rallisi ve Fed’in faiz indirim beklentileri ile tarihi zirvelere yaklaşırken, Goldman Sachs üç büyük risk konusunda yatırımcıları uyardı: stagflasyon ihtimali, uzun vadeli tahvil piyasasında sert dalgalanmalar ve ABD dolarında keskin değer kaybı. Bankaya göre bu riskler gerçekleşirse, ABD hisse senetlerinde görülen “Goldilocks” yani ne çok sıcak ne çok soğuk, denge ekonomisi beklentisi hızla dağılabilir.

  • Eski MKE Başkanı İsmet Sayhan Tutuklandı: Assan Group’a Ait 10 Şirkete Kayyum Atandı

    İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü “Selahattin Yılmaz suç örgütü” soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski Makine ve Kimya Endüstrisi (MKE) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Sayhan tutuklandı. Soruşturma çerçevesinde, Assan Group sahibi Emin Öner ve şirket genel müdürü Gürcan Okumuş hakkında “FETÖ üyeliği” ve “askeri casusluk” suçlarından gözaltı kararı verildi. Assan Group’a bağlı 10 şirkete Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kayyum olarak atandı.

  • TCMB: Konut Kredileri Kaynaklı Nakit Akışı İç Tüketimi Destekliyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) “Ekonomi Notları” raporuna göre, konut kredilerinden kaynaklanan nakit akışı kanalı, 2024 yılında özel tüketime %6,9 oranında katkı sağladı. Raporda, bu etkinin, sıkı para politikasına rağmen tüketimdeki yavaşlamayı sınırlayan temel faktörlerden biri olduğu vurgulandı. Düşük faizle geçmişte çekilen uzun vadeli konut kredilerinin, enflasyonla eriyen faiz yükü sayesinde hâlâ iç talebi desteklediği ortaya kondu.

  • ANALİZ: İmalat Sanayiinde Zayıflık Sürüyor: Ağustos Verileri KKO’da 5 Yılın Dip Seviyesini Gösterdi

    TCMB’nin Ağustos 2025 verileri, imalat sanayiindeki zayıflığın sürdüğünü ortaya koydu. Mevsimsellikten arındırılmış kapasite kullanım oranı (KKO) aylık 0,5 puan gerileyerek %73,6 seviyesine indi ve son 5 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Ancak taşıt sektöründe planlı üretim duruşları dışlandığında, genel görünüm yatay kaldı. Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) yeniden eşik değerin üzerine çıktı, fakat tarihsel ortalamanın altında kalması, üretimdeki toparlanmanın sınırlı olduğunu gösteriyor.

  • TCMB Anketi: Enflasyon Beklentilerinde Gerileme Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Ağustos 2025 anket sonuçları, hanehalkı, reel sektör ve piyasa katılımcılarının 12 aylık enflasyon beklentilerinde düşüş olduğunu ortaya koydu. Hanehalkı beklentisi %54,1’e, reel sektör beklentisi %37,7’ye ve piyasa katılımcıları beklentisi %22,8’e geriledi. Uzmanlara göre, bu eğilim Türkiye’nin dezenflasyon sürecine dair iyimserliği güçlendiriyor.

  • Fed bağımsızlığı endişeleri ve artan borç, doları baskılıyor

    ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bağımsızlığına yönelik tehditler ve Ülkede kötüleşen bütçe açığı, dolar için yapısal stres faktörleri olarak öne çıkıyor. Commerzbank ekonomisti Antje Praefcke'ye göre, bu iki temel faktör doların değerini sürdürme kapasitesini olumsuz etkileyebilir.

  • Morgan Stanley’den Uyarı: S&P 500’deki Ralli “Kırılgan” Olabilir

    S&P 500 endeksi Nisan ayındaki dip seviyesinden bu yana %29 yükseldi. Manşet veriler, güçlü büyüme, yönetilebilir enflasyon ve dev teknoloji şirketlerinin beklentileri aşan kârlarıyla “iyimser bir piyasa” hikâyesini besliyor. Ancak Morgan Stanley, bu tablonun yüzeyin altında farklı bir hikâyeye işaret ettiğini söylüyor. Bankaya göre, teknoloji hisselerine aşırı bağımlı ralli, genişlemeyen kâr marjları ve AI yatırımlarında olası kapasite fazlası riskleri yatırımcılar için kırılgan bir ortam yaratıyor.

  • En Alttakilerin Ak Parti’ye, En Üsttekilerin CHP’ye Oy Vermesinde Bir Tuhaflık Yok mu?

    Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçtiğimiz günlerde yayınladığı “Sosyoekonomik Seviye 2023” araştırmasını, “Artık bu veride de manipülasyon yoktur herhalde -inşallah-” düşüncesiyle…

  • Neden Kasko Yaptırmalısınız?

    Günlük ulaşımı hızlandırmak, şehirlerarası seyahatlerde konfor sağlamak ya da iş hayatında zaman kazandırmak açısından otomobiller vazgeçilmez birer parça haline gelmiş…

  • Lezzetli Bir Hediye Alternatifi : Yenilebilir Çiçek & Meyveler

    Hediye kültürü, insanlık tarihi kadar eski ve köklü bir gelenektir. Yüzyıllar boyunca insanlar, sevdiklerini mutlu etmek, özel anları kutlamak veya…

  • YKS Sonuçları: Devlet Üniversiteleri Doldu, Özel Üniversiteler Boş Kaldı

    Fahiş zamlar özel üniversiteleri boşalttı

  • Atilla Yeşilada: Dünyayı sarsacak 5 trend: Çileli yıllar başlıyor!

    İşte dünyayı önümüzdeki yıllarda sarsacak trendler! 00:00 Merhaba 03:04 Yaşlanıyoruz! 04:05 Küresel ısınma ve iklim değişikliği! 05:55 Yeni salgınlar kaçınılmaz! 06:36 Büyük güçler savaşı! 10:13 Dünya bu borcu ödeyemez! 12:00 Yapay zeka

  • Memur zam yerine hava aldı!

    Kamu Görevlileri Hakem Kurulu, memur maaşları ve memur emeklisi aylıkları için 2026 ve 2027 zam oranlarını belirledi. Karara göre, 2026’nın ilk 6 ayında %11, ikinci 6 ayında %7, 2027’nin ilk 6 ayında %5 ve ikinci 6 ayında %4 zam yapılacak. Toplu sözleşmede taban aylığa 1000 TL eklenmesi kesinleşirken, sosyal haklarda da çeşitli iyileştirmeler karara bağlandı.

Benzer Haberler