Sosyal Medya

Döviz

SABAH Raporu:  Piyasalar trend oluşturmakta zorlanıyor

Dün günün en önemli verisi olan ve 3 aydır aşağı yönlü bir trend izleyen ABD tüketici güven endeksi bu kez beklentileri geride bırakarak 97,5’ten 102 seviyesine doğru kuvvetli bir tepki verdi.

SABAH Raporu:  Piyasalar trend oluşturmakta zorlanıyor

Fed’in son açıkladığı tutanaklarda enflasyon vurgusunu koruması piyasaların yön tayin etmek için veri odaklı bir seyir izlemesine neden oluyor. Bu kapsamda yatırımcılar Merkez Bankası’nın faiz indirimine kapı aralayacağı için verilerde ivme kaybı görmek istiyor. Ancak açıklanan verilerin istenen doğrultuda olduğunu söylemek zor. Dün günün en önemli verisi olan ve 3 aydır aşağı yönlü bir trend izleyen ABD tüketici güven endeksi bu kez beklentileri geride bırakarak 97,5’ten 102 seviyesine doğru kuvvetli bir tepki verdi.

 

 

Son dönemde bu yıl faiz indirimi olmayabileceğine yönelik vurguları ile öne çıkan Minneapolis Fed Başkanı Kashkari ise faiz artırımı ihtimalinin henüz masadan kalkmadığını söyleyerek bir kez daha piyasa beklentisinin aksine bir tablo çizdi.  Buna Orta Doğu’daki yüksek tansiyon da eklenince küresel piyasalar karışık bir görünüm altında günü noktaladı. Bugünün gündemi ise göreceli olarak biraz daha hareketli.

Makroekonomik veri tarafında Cuma günkü Euro Bölgesi verisi için gösterge niteliği taşıyan Almanya öncü TÜFE rakamı izlenecek. AB uyumlu yıllık TÜFE’nin %2,4’ten %2,7’ye yükselmesi bekleniyor. 6 Haziran’daki toplantısında faiz indirimine gitmesi beklenen ECB’de ise Villeroy’un açıklamalarını takip edeceğiz. Benzer şekilde Fed içindeki en etkili isimlerden Williams TSİ 20.45’te konuşacak. Ayrıca her zaman olduğu gibi FOMC toplantısına iki hafta kala Fed Bej Kitap’ı yayımlayarak ABD’de ekonominin bölgesel bazda durumuna ışık tutacak (TSİ 21.00).

 

TL:

TL iyimser görünümünü korurken kurun dün de 32,20’nin altındaki seyrini sürdürdüğünü gördük. Ayın başından bu yana bakıldığında ise TL’nin sınırlı da olsa değer kazanımı ile seyretmesi dikkat çekiyor. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın sıklıkla dile getirdiği reel değer kazanımının Mayıs ayında da gerçekleşme ihtimali ayın sona ermesine birkaç gün kala son derece yüksek görünüyor. TCMB’nin likidite sterilizasyonu adımının yanında son dönemde TL varlıklara olan ilginin belirgin şekilde artması ve CDS’lerdeki geri çekilme görünümü güçlendirir nitelikte.

 

Borsa İstanbul

Dün küresel ölçekte önemli bir gündem maddesi olmadığı için piyasaların yön bulmakta belirgin şekilde zorlandığını gördük. Endekste zaman zaman 10.600 puanın altına sarkılsa da destek olarak çalışan bu seviyenin üzerinde kalınması rahatlatıcı bir zemin yaratıyor. Avrupa’daki sakin sayılabilecek görünüm de gün boyu Borsa İstanbul’da riskleri limitleyen bir unsur olarak çalıştı. Dün günün sonuna doğru kazanılan momentum pozitif sinyaller verirken  kısa vadede iyimserliğin güç kazanabilmesi için 10.760 puanın aşılması gerektiğini düşünüyoruz. Diğer taraftan bilançolar tarafında ise bugün SOKM ve ULKER’in sonuçlarını takip edeceğiz.

BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 12040 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 11956, 11860, 11776 ve 11679 destek olarak izlenebilir. 12125, 12221, 12305 ve 12402 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI

Günü 32.1939 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 32.1615, 32.0975, 32.033 ve 31.9685 destek olarak izlenebilir. 32.226, 32.2905, 32.355 ve 32.4195 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

 

Ünlü & Co Uluslararası Piyasalar raporundan alıntıdır

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler