Sosyal Medya

Döviz

Mike Dolan/Reuters:  Piyasalar politik riskleri  fiyatlamaya başlıyor

Yazrın yorumuna göre, piyasalar Haziran'da politika konuşmaya başlayacak

Mike Dolan/Reuters:  Piyasalar politik riskleri  fiyatlamaya başlıyor

Dünyanın her yöresinde kritik seçimlerin yapıldığı bir yılda, Haziran ayı piyasalarda sıcaklığı birkaç kademe daha artıracak, çünkü yatırımcıların politik süreçlere karşı kayıtsızlığını test edecek. Şu ana kadar, küresel ekonominin yeniden hız kazanması ve faiz oranlarının yatay seyretmesiyle birlikte,  piyasalar büyük ekonomilerdeki  oylamaları pek dikkate alacak havada değildi. Büyük borsa endeksleri tüm zamanların rekorlarını kırarken,  çeşitli mali varlıklara ilişkin oynaklık göstergeleri ile döviz fiyatları neredeyse uykuda.

 

6-9 Haziran’daki Avrupa Parlamentosu seçimleri bu durumun değişmesi için soğuk meze olabilir. Arkasından,  İngiltere, 4 Temmuz’da normal tarihinden çok daha önce, gelecek ay seçimlere gidiyor ve ABD başkan adayları, 27 Haziran’da televizyonda yapılacak ilk tartışmayla kampanyalarına her zamankinden daha erken başlamaya hazır görünüyor. Meksika da ay içinde sandık başına gidiyor.

İki yıl boyunca merkez bankası açıklamalarıyla dumura uğrayan hisse senedi ve kredi (tahvil) piyasaları, bu yıl bu büyüyü bozmuş gibi görünüyor. Uzun  süre boyunca  yüksek faiz oranlarını sineye çekerek; bunun yerine canlı ekonomiye, coşan kazançlara ve yapay zeka gibi gelişmekte olan temalara odaklandılar. Ancak Haziran ayının bu iyimserliği sınaması  olası. Ya da, yatırımcıların bazı büyük ekonomilerde demokrasinin otoriter ve faşist liderlerden gelecek tehditlere karşı savunmasızlığını hiç umursamadığını göreceğiz.

Kritik jeopolitik, ticari ve mali sorunlar arasında piyasalar hoplatacak bol gündem var.  En belirgin olanı, Demokrat Başkan Joe Biden ile Cumhuriyetçi rakip Donald Trump arasındaki 2020 ABD yarışının rövanşında.

Şu anda ABD seçim tarihini kapsayan dolar döviz kurlarındaki altı aylık ima edilen oynaklık (opsiyon volatilitesi), bir yıl öncesine göre yaklaşık iki tam puan aşağıda; geçen ay yeniden önemli ölçüde azaldı. Ek olarak, VIX hisse senedi oynaklığı endeksi dört yılın en düşük seviyesinde. MOVE tahvil oynaklığı ise iki yılın en düşük seviyesine indi!

 

 

Oynaklığa karşı hedge satın alma zamanı geldi mi?

FX platformu MillTechFX tarafından İngiltere ve ABD şirketlerindeki 250 finans yetkilisiyle üç ayda bir yaptığı ankete göre, neredeyse yarısı, dünya çapındaki seçimler nedeniyle opsiyonlarda veya  faiz futures piyasalarında döviz riskinden korunma faaliyetlerini artırmayı planladıklarını söyledi.

Ancak şu ana kadar eğilimin fiyatlarda bunun ortaya çıktığına dair çok az işaret var.

Pek çok yatırımcı uzun zamandır piyasaların seçimleri son anlarına kadar görmezden gelme eğiliminde olduğunu, kampanyaların ve  sonra unutulan çılgın  seçim vaatlerinin siyasi gürültüsünün göz ardı edilmesi refleksi doğurduğunu öne sürüyor.

Seçim tarihleri ​​yaklaştıkça kamuoyu yoklamalarının sayısı ve sıklığı artıyor; bu da hata payını azaltarak, rasyonel fiyatlamayı başlatıyor.

Geçen hafta, Birleşik Krallık’ta sürpriz erken seçim duyurusunda bu gözlemin  belirtisi  vardı. Seçim çoğu kişinin tahmin ettiği tarihten iki ya da üç ay önceye alınınca, Euro/sterlin iki aylık sterlin volatilite seviyeleri hızla yükseldi. Ancak stratejistler Perşembe günü, sonucun neden mutlaka sterlin veya İngiltere tahvili seviyelerini etkilemeyeceğini anlatmak için sıraya girdiler; muhalefetteki İşçi Partisi aylardır yapılan kamuoyu yoklamalarında 20 puandan fazla öndeydi. İşçi Partisi, 14 yıl sonra ilk kez iktidara gelen giden yolda açıkladığı manifestoda piyasaları oynatacak  az sayıda sürpriz var. Bu aşamada seçimlerden kaynaklanan daha büyük  rahatsızlık, anketlerin görevdeki Muhafazakarların görevde kalabileceğini göstermesi olabilir.

 

Amerika’da yüksek tansiyon  piyasaları üzebilir

Biden ve Trump,  anketlerde başabaş, fakat kazananı belirleyecek 5 kritik  eyalette Turmp önde. Trump ve Biden arasında iç ve dış politikanın yanı sıra Federal Rezerv’in bağımsızlığı, doların değeri, gümrük tarifeleri ve vergi kesintileri konularında da açıkça büyük uçurumlar var.

 

State Street Global Markets küresel makro strateji uzmanı Noel Dixon, gelecek ayki TV tartışmalarının, geleneksel İşçi Bayramı sonrasından  daha erken bir zamanda yapılacak olmasının, piyasanın ilgisini hılza politikaya odaklayabileceğini öngörüyor. Dahası, State Street’in endekslerin seçimle ilgili medya anlatılarına duyarlılığını izleyen modellerinin halihazırda hareketlenmeye başladığını ifade ediyor.

Dixon, “Bu sefer kesinlikle 2020’nin aynı aşamasında olduğundan daha fazla piyasa ilgisi var” dedi. “TV tartışmalarını öne taşıdıkları için, Trump artık ne yapabileceğine çılgın haberleri netleştirme şansına sahip.” Trump stratejistlerinin Fed’in bağımsızlığını  azaltmayı planladığı ve eski ticaret bakanı Robert Lighthizer’ın ihrcatı artırmak için dolar zayıflatma planı hakkındaki basında çıkan haberlere atıfta bulunarak, “Trump, gelecek ay da bu konulara vurgu yaparsa, piyasanın ilgisini üstüne çekecek” dedi.

 

Özetle yatırımcılar ekonominin mevcut durumuna odaklanmak adına siyasi gürültüyü bulanıklaştırmaya niyetli olsalar bile bundan bir ay sonra bunu görmezden gelmek daha zor olabilir. Değişen politik öngörüler fiyatlarda ortaya çıkabilir, ya da artan oynaklık endekslerinde.

 

 

Kaynak:   June to test markets’ election nonchalance

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler