Sosyal Medya

Döviz

Fed faiz indirimini öteledikçe 6 trilyon dolarlık nakit duvarı nereye yöneliyor?

Şimdi politika yapıcıların faiz indirimlerine yönelme sinyali vermesiyle birlikte, bu nakit duvarının ne kadar ve ne kadar süreceği tartışılıyor.

Fed faiz indirimini öteledikçe 6 trilyon dolarlık nakit duvarı nereye yöneliyor?

Yatırımcılar her geçen gün milyarlarca doları para piyasası fonlarına yatırıyor. Şirket hazineleri rekor miktarda nakit biriktiriyor. Piyasa, Hazine bonolarındaki bolluğu sorunsuz bir şekilde sindiriyor.

Yatırım Şirketi Enstitüsü verilerine göre, yatırımcılar yıl başından bu yana ABD para piyasası fonlarına 128 milyar dolar ekledi. Şirketler üçüncü çeyreğin sonunda 4,4 trilyon dolarlık rekor bir nakdin üzerinde oturuyordu ve 2023’ün ortalarından bu yana 1 trilyon dolardan fazla tahvil akışının ardından piyasada daha fazlası için yer var.

Bu durum, Wall Street’teki en önemli sorulardan birinin Federal Rezerv faiz oranlarını düşürmeye ve para stoklarını daha az cazip hale getirmeye başladığında yatırımcıların tüm nakit varlıklarını nereye aktaracakları olduğu birkaç ay öncesiyle tam bir tezat oluşturuyor.

Ancak o zamandan bu yana çok şey değişti. Öncelikle yatırımcılar politika gevşetme beklentilerini önemli ölçüde azalttı. Merkez Bankası’nın faiz oranlarını düşürmeye başlaması ne kadar zaman alırsa, para piyasası fonlarında tutulan paranın %4, %5 ya da daha fazla getiri sağlaması da o kadar uzun sürecek ve yatırımcıların daha uzaklara bakmasını engelleyecek.

Buna bir de pandeminin ardından para harcamak için pek acele etmeyen şirket yöneticileri ve bankacılık sisteminin durumu hakkında hala endişeli olan mevduat sahipleri eklendiğinde, tüm işaretler 2024’ün nakit için bir başka büyük yıl olacağına işaret ediyor.

Para piyasası fonu sektörünü takip eden Crane Data LLC’nin başkanı Peter Crane, “Nakit yılı bir saman alevi değildi,” dedi. “Faiz oranlarına karşı genel duyarsızlaşma hala yayılıyor ve hatta birçok para henüz hareket etmedi.”

Nakit, Fed’in borçlanma maliyetlerini sıfıra yakın tutması nedeniyle finansal krizi takip eden on yılın büyük bölümünde uzun süre göz ardı edilen bir seçenek olmuştu. Ancak bu durum, üç yıllık ölçülü bir artış döngüsünün ardından değişti ve pandemi, sığınak arayışını tetikledi.

2022’de Fed son on yılların en agresif faiz artış hızını başlatarak faizleri %5’in çok üzerine çıkardı ve varlık yöneticilerinden küçük yatırımcılara kadar herkes, banka mevduatlarından çok az ya da hiç kazanmaya karşı para piyasası fonlarının, bonoların ve diğer kısa vadeli varlıkların çekiciliğini fark etti.

Sonuç olarak, geçen yıl para fonlarına 1 trilyon dolardan fazla para girişi oldu ki bu rakam ICI kayıtlarında 2007’ye kadar görülen en yüksek rakamdı. Bu girişler, para fonlarının tahvil ihracındaki artışa ayak uydurmasına yardımcı oldu ve toplam para piyasası varlıkları ile ödenmemiş toplam tahviller arasındaki fark, daralmakla birlikte, hala kısa vadeli devlet borcuna yönelik iştahın olduğunu gösteriyor.

Faiz artışları kısa vadeli getirilerin daha uzun vadelilerin üzerine çıkmasına neden oldu ve 3 aylık bonolar şu anda yaklaşık %5,37 ile gösterge 10 yıllık tahvilin tam yüzde puandan fazla üzerinde getiri sağlıyor. Eğrinin tersine dönmesi potansiyel bir ekonomik gerileme uyarısı taşısa da, kısa vadede ve benzer oranlar ödeyen para fonlarında çok daha fazla kazanan nakdin bu kadar hızlı bir şekilde dışarı kayması pek olası değil.

Şimdi politika yapıcıların faiz indirimlerine yönelme sinyali vermesiyle birlikte, bu nakit duvarının ne kadar ve ne kadar süreceği tartışılıyor. Bu indirimlerin zamanlaması önemli bir rol oynayacak ve bu ay açıklanan güçlü istihdam ve enflasyon verilerinin ardından yatırımcılar yıl ortasından önce herhangi bir hamle beklentilerini azalttı.

Geçen yılın sonlarında BlackRock Financial Management’tan Jeffrey Rosenberg, 6 trilyon dolarlık para fonu varlıklarının büyük bir kısmının hisse senetleri, kredi ve hatta Hazine eğrisinin daha da ötesi gibi yerlere gitmesini beklediğini söyledi. Citi Global Wealth ve UBS Asset Management da benzer görüşleri yineleyen firmalar arasındaydı.

JPMorgan Chase & Co.’da Teresa Ho liderliğindeki stratejistlere göre sadece 500 milyar dolar kaçış riskine açık, zira burada duran paranın büyük kısmı nakit yönetimi veya likidite amacıyla kullanılıyor.

Ayrıca, Barclays Plc stratejisti Joseph Abate geçen haftaki aylık raporunda, hisse başına 12 aylık beklenen S&P 500 kazancı ile nakit getirisinin bir göstergesi olan fed fonları oranını karşılaştırarak “beklenen kazançlara göre nakit nispeten cazip” diye yazdı.

Öte yandan, Federated Hermes’in küresel likidite piyasaları baş yatırım yetkilisi Deborah Cunningham’a göre, 2024 yılında sektöre henüz toplu nakit hareketi yapmamış şirketlerden yaklaşık 1 trilyon dolar akacak.

ICI verilerine göre Mart 2022’den bu yana para fonu alanına akan 1,198 trilyon doların yaklaşık %80’ini bireysel yatırımcılar oluştururken, geri kalanını kurumlar oluşturuyor.

Cunningham, “Beklenti, Fed’in zirve ya da plato noktasında olması halinde, şirketlerin getiri elde etmek için nakit yönetimini dışarıdan temin etmesiyle kurumsal akışların toparlanmaya başlayacağı yönünde” dedi.

Bazı şirketler para fonu varlıklarını şimdiden artırdı. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na yapılan başvurulara göre, Facebook’un ana şirketi Meta Platforms Inc. para fonlarına ayırdığı payı Eylül sonu itibariyle 29,6 milyar dolardan yıl sonunda 32,9 milyar dolara çıkardı. Amazon.com Inc. ise bir önceki çeyrekte 20,4 milyar dolar olan para fonlarını 2023 sonunda 39,2 milyar dolara çıkardı. Meta ve Amazon yorum yapmayı reddetti.

Dünyanın en büyük akıllı telefon işlemcisi satıcısı Qualcomm Inc. 2023 yılında para piyasası fonu varlıklarını artırırken, nakit ve nakit benzerleri 24 Aralık itibariyle bir önceki yılki 4,88 milyar dolardan 8,13 milyar dolara yükseldi.

Finans ve işletme müdürü Akash Palkhiwala bir röportajda “Bizim için nakit dengesi gerçekten stratejik bir esneklik” dedi. “Likit tutmak istiyoruz ve risk profilinin alt sınırında kalmak istiyoruz. Dolayısıyla nakit bakiyemize bakarsanız, bunun büyük bir kısmının para piyasası fonlarına yatırıldığını görürsünüz.”

Carfang Group Genel Müdürü Tony Carfang’a göre, Covid likidite şoku nedeniyle kurumsal nakit stoklarının gayrisafi yurtiçi hasılaya oranı Mart 2020’deki %12 seviyesinden geçen yılın üçüncü çeyreği itibariyle %16’ya yükseldi. Bunun şirketlerin biriktirdiği ilave 1 trilyon dolar nakit anlamına geldiğini belirten Carfang, üçüncü çeyrekte bu rakamın 4,4 trilyon dolara ulaştığını kaydetti.

Carfang, “Nakit, bir şirket bilançosu için kesinlikle temeldir ve bu ölü değildir” dedi. Ancak kurumsal hazineciler, pandemi toplumsal hafızadan silinirken bu kadar nakit tutmanın fazla muhafazakâr olduğunu düşünebilir. Carfang, anlaşma yapmak için daha elverişli bir düzenleyici ortamın da kuruluşları bu parayı harcamaya teşvik edebileceğini söyledi.

Pacific Investment Management Co. kısa vadeli portföy yönetimi ve fonlama müdürü Jerome Schneider, gelirlerini korumak isteyen yatırımcıları faiz oranlarına, özellikle de eğrinin bir ila iki yıllık kısmına maruz kalmaya başlamaya teşvik ediyor.

Schneider, “Fed’in faiz oranlarını düşürdüğü bir noktaya geldiğimizde, yatırımcıların daha yüksek bir gelirle performans göstermeye devam etmeleri için biraz geç olabilir,” dedi.

Para fonu varlıklarının bu yıl 7 trilyon dolara ulaşmasını bekleyen Crane’e göre, bankacılık sistemine ilişkin tedirginlik ve sigortasız mevduat yığını göz önüne alındığında, ufukta kesintiler olsa bile nakit hareket etmiyor.

“2024 yılında para piyasası fonu varlıkları mevcut seviyelerinden düşerse çok şaşırırım” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler