Sosyal Medya

Döviz

Fed Çarşamba faiz indirmez, ama mesajını verebilir

2024'te altı faiz indirimine ilişkin tahminleri aşağı yönlü revize ediliyor. Fed yetkililerinin Aralık ayında sunduğu ortalama tahmin bu yıl sadece 3 kez faiz indirimi yapılacağı yönünde. Piyasa bunun yerine beş kesintinin gerçekleşeceğini fiyatlıyor.

Fed Çarşamba faiz indirmez, ama mesajını verebilir

Federal Rezerv’in bu Çarşamba günü 2024’teki ilk FOMC toplantısında faiz oranlarını sabit tutması bekleniyor. Ancak yatırımcılar kesintilerin ne zaman başlayabileceğine dair ipucu arıyor olacak. Mart mı, Mayıs mı, yoksa daha sonra mı olacak? Piyasalar net bir cevap alamayabilir. Ancak Fed takipçileri, merkez bankası başkanı Jay Powell’ın zamanlamayı belirtmese bile yatırımcıları nihai bir gevşemeye hazırlamaya başlamasını bekliyor.

 

İlk faiz indirimi için   Mayıs en yüksek olasılık

Wilmington Trust’ın baş ekonomisti Luke Tilley, “Fed yetkililerinin faiz indirimleri hakkında yavaş yavaş konuşmaya başladımaları dev savaş gemisinin yavaş yavaş dönüşüne benziyor” dedi. Wall Street hisseleri  rekor seviyelere yaklaşırken, kesintilerin Mart’ta mı, yoksa Mayıs’ta mı gerçekleşeceği yoğun bir tartışma konusu.

Merkez bankasının 1980’lerden bu yana enflasyonu soğutmaya yönelik en agresif kampanyanın ardından, yatırımcılar 2024 yılına, Mart ayının para politikasını gevşetmeye başlayacağı zaman olduğuna dair büyük bir inançla başladı. Fed faiz Oranları şu anda 22 yılın en yüksek seviyesinde.

Traderlar, 2024’ün ilk çeyreğine ilişkin indirim beklentilerini birkaç merkez bankası yetkilisinin geri adım atmasının ardından yeniden hesaplıyor.

2024’te altı faiz indirimine ilişkin tahminleri aşağı yönlü revize ediliyor. Fed yetkililerinin Aralık ayında sunduğu ortalama tahmin bu yıl sadece 3 kez faiz indirimi yapılacağı yönünde. Piyasa bunun yerine beş kesintinin gerçekleşeceğini fiyatlıyor.

 

Goldman Sachs Mart diyor

Goldman Sachs baş ekonomisti Jan Hatzius, Powell’ın 13 Aralık’taki basın toplantısında komitenin enflasyonun %2’ye düşmesinden “çok önce” kesinti yapmak isteyeceği yönündeki açıklamasına atıfta bulunarak,  büyük olasılıkla Mart ayında faiz indirimine başlanacağı tahmininde bulundu. Hatzius ayrıca mevcut piyasa tahminlerine uygun olarak bu yıl beş kesinti bekliyor.

 

Ancak Wilmington Trust’ın tahvil fonu yöneticisi Wilmer Stith, Powell’ın piyasada fiyatlandırılan faiz indirimlerinin sayısını azaltmaya çalışacağını düşünüyor.

Stith “Bu şekilde, beklenmedik  şoklar gerçekleşirse dönüp para politikasını yeniden kalibre edebilirler.”

Wilmington Trust’tan Tilley, Fed’in Mart ayında faiz indirimleri için piyasaları hazırlamaya başlayacağını ve Haziran ayında fiilen faiz indirimine başlayacağını düşündüğünü söyledi. Bu yıl toplam beş kesinti öngördü. Tilley, Haziran tahminini kısmen Fed’in faiz artırımı hakkında konuşmaya başladığı zaman ile Mart 2022’de bunu gerçekten yaptığı zaman arasındaki benzer gecikmeye dayandırdı.

 

Fed esnek kalmak istiyor,  çünkü jeopolitik çok karmaşık

 

Deutsche Bank Menkul Kıymetler’in kıdemli ABD ekonomisti Brett Ryan, Fed yetkililerinin bu haftaki toplantıyı, merkez bankasının Fed FOMC’nin resmi açıklamasındaki dili değiştirerek yaklaşan dönüm noktalarının sinyalini vermek için kullanacaklarını öngördü. Onun beklediği, Fed yetkililerinin “uygun olabilecek herhangi bir ek politika sıkılaştırmasının kapsamını belirleme” yerine “gelecekteki politika ayarlamalarını belirleme” şeklinde değişiklik yapması ve esasen “herhangi biri” kelimesini kaldırmasıdır.

Kendisi, bu ince ayarın merkez bankasının “güçlü sıkılaştırma önyargısını” ortadan kaldıracağını ve gelecekteki kesintiler için tabloyu hazırlayacağını da sözlerine ekledi.

 

 

Kaynak:  Yahoo Finance

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler