Sosyal Medya

Döviz

Enflasyon Beklentileri Yükselirken ABD Tüketici Güveni Düşüyor

ABD tüketici duyarlılığı, kısa vadeli enflasyon beklentileri ve istihdam piyasasına ilişkin endişelerin artmasıyla Mayıs ayı başında son altı ayın en…

Enflasyon Beklentileri Yükselirken ABD Tüketici Güveni Düşüyor

ABD tüketici duyarlılığı, kısa vadeli enflasyon beklentileri ve istihdam piyasasına ilişkin endişelerin artmasıyla Mayıs ayı başında son altı ayın en düşük seviyesine geriledi.
Michigan Üniversitesi’nden yapılan ön okumaya göre, duyarlılık endeksi Mayıs ayında 77,2’den 67,4’e geriledi. Rakam, Bloomberg’in ekonomistlerle yaptığı anketteki tüm tahminlerden daha zayıftı.

Cuma günü açıklanan verilere göre tüketiciler önümüzdeki yıl fiyatların yıllık %3,5 oranında artmasını bekliyor; bu oran son altı ayın en yüksek seviyesi ve Nisan ayında beklenen %3,2’den daha yüksek. Tüketiciler önümüzdeki beş ila 10 yıl içinde maliyetlerin bir ay öncesine göre hafif bir artışla %3,1 artacağını düşünüyor.

Duyarlılıktaki düşüş yaş, gelir ve eğitim grupları arasında geniş bir alana yayıldı ve yüksek faiz oranlarıyla ilgili artan endişeleri de yansıttı. İşgücü piyasası geçtiğimiz yıl ekonomik büyümeye yön vermiş olsa da, raporda vurgulanan iyimser değerlendirme yavaşlamaya dair kanıtlara katkıda bulunuyor.

Anket direktörü Joanne Hsu yaptığı açıklamada, “Hane halkı gelirlerindeki güç, son birkaç yıldır güçlü tüketici harcamaları için birincil destek kaynağı olmuştur, bu nedenle işgücü piyasası beklentilerindeki yumuşama endişe vericidir ve – devam ederse – tüketicilerin harcama istekliliğinde bir gerilemeye yol açabilir” dedi.

Üniversitenin, bir kısmı finanse edilen dayanıklı tüketim malları için satın alma koşulları ölçümü son bir yılın en düşük seviyesine geriledi.

Hsu, “Daha da kötüsü, faiz oranlarına ilişkin beklentiler bu ay önemli ölçüde kötüleştiği için tüketiciler acının devam etmesini bekliyor” dedi. “Tüketicilerin sadece dörtte biri önümüzdeki yıl faiz oranlarının düşmesini beklerken, bu oran Nisan ayında %32 idi.”

Mevcut koşullar göstergesi 68,8’e gerilerken, beklentiler ölçüsü 66,5’e düşerek son altı ayın en düşük seviyesine geriledi.

Tüketicilerin mali durumlarına ilişkin algılarının yanı sıra kısa ve uzun vadeli ekonomik görünümleri de bu ay azaldı.

Duyarlılık göstergeleri aynı zamanda Kasım ayındaki başkanlık seçimleri öncesinde seçmenlerin ekonomi ve mali durumlarına ilişkin duyguları hakkında da fikir vermektedir.

Güven bu ay Demokratlar, Cumhuriyetçiler ve bağımsız seçmenler arasında geriledi. Son rakamlar, Başkan Joe Biden’ın politikalarının ekonomiye yardımcı olduğu konusunda Amerikalıları ikna etme konusunda karşılaştığı engelin altını çiziyor.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler